Yunanistan'da Sözde Soykırımı İnkar Edenlere Ceza Verilecek

Yunanistan Parlamentosu, 6 maddelik “Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı ile Mücadele” yasa tasarısını kabul etti. Türkiye’yi de yakından ilgilendiren düzenleme, uluslararası mahkemeler tarafından tanınan soykırımlar haricinde, Yunan...

Yunanistan Parlamentosu, 6 maddelik “Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı ile Mücadele” yasa tasarısını kabul etti. Türkiye’yi de yakından ilgilendiren düzenleme, uluslararası mahkemeler tarafından tanınan soykırımlar haricinde, Yunan meclisinin kabul ettiği “Pontus”, “Ermeni” ve “Küçük Asya (Kurtuluş Savaşı)” gibi soykırım iddialarını inkâr eden, küçümseyen ya da aşağılayanlara para ve hapis cezası verilmesini öngörüyor.

Yunanistan’da geçen yaz gündeme gelen ancak daha sonra gündemden düşen “Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı ile Mücadele” yasa tasarısı, dün geneli üzerinde yapılan ve 101 milletvekilinden oluşan meclisin yaz dönemi grubunda kabul edildi.

Adalet, Şeffaflık ve İnsan Hakları Bakanı Haralambos Athanasiou tarafından geçen kasım ayında hazırlanan yasa tasarısı, komisyondan geçtikten sonra dün yapılan meclis oylamasından da geçti. Oylamada iktidarın büyük ortağı muhafazakar Yeni Demokrasi (ND), küçük ortak sosyalist PASOK ve muhalefet partisi Demokratik Sol milletvekilleri ‘evet’ derken, ana muhalefet Radikal Sol İttifak (SYRIZA) ‘çekimser’, Bağımsız Yunanlar, ırkçı Altın Şafak ve Yunanistan Komünist partileri ise ‘hayır’ oyu kullandı. Yasa tasarısı, cuma günü yapılacak oturumda 6 maddenin tek tek oylanmasının ardından yürürlüğe girecek. Bu oylamanın da olumlu sonuçlanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu arada yasa tasarısının Atina ile Ankara arasında yeni bir diplomatik krize sebep olabileceği ifade ediliyor.

IRKÇILIK KARŞITI YASA TASARISI

“Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı ile Mücadele” yasa tasarısı parlamentoya gelmeden önce iktidar ve muhalefet partileri tarafından yapılan eleştiri ve tepkileri dikkate alan muhafazakar ND, partinin şahin milletvekillerinin ‘ret’ oyu tehditlerine rağmen yasa tasarısına ilişkin görüşmelerin başlangıcında olumlu cevap verdi. Yapılan değişiklikleri anlatan Adalet Bakanı Haralambos Athanasiou, yasanın, uluslararası mahkemeler ve Yunan Parlamentosu’nun kararıyla tanınan soykırımları, savaş suçlarını, insanlığa karşı işlenen suçları ve Nazi cinayetlerini kasıtlı olarak ve şiddet suçuna sebebiyet verecek şekilde küçümseyen, aşağılayan ve reddedenlere para ve hapis cezası öngördüğünü açıkladı. Buna göre Yahudi Soykırımı’ndan başka Yunan meclisi tarafından kabul edilen “Pontus Rum(1994), 1915 Ermeni (1996) ve "Küçük Asya Helenizmi"ne yönelik (Kurtuluş Savaşı kastediliyor) soykırım iddialarını inkar eden, küçümseyen ya da aşağılayanlara para veya hapis cezası verilecek. Adı geçen olaylar hakkında bilimsel görüşleri ya da tarihsel yaklaşımları dile getirenlere ise ceza verilmemesi benimsendi. Adalet Bakanlığı kaynakları, bu konudaki yaklaşımı, inkâr eden bir kişinin cezalandırılması için Pontus Rum ya da Yahudi Soykırımlarını kötü niyetli bir şekilde ‘soykırıma maruz kalan bu gruplara karşı şiddet ve nefret amacıyla” dile getirmesi şeklinde açıkladı.

İNTERNET SUÇLARI YASA KAPSAMINA ALINDI

Adalet Bakanı Athanasiou, yasa tasarısının, Yunan toplumu ile demokrasinin ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlüğe karşı çağdaş bir yaklaşımla ele alınarak çoğu politikacının görüşünü yansıttığını söyledi.

Yasa tasarısı, eşcinsellere yapılan ayrımcılık ile internet üzerinden işlenen nefret, ayrımcılık, ırkçılık ve din ile din mensuplarına karşı işlenen suçları da ilk defa kanuni ceza kapsamına alıyor.

3 YIL HAPİS VE 100 BİN EURO CEZA

Irkçılık karşıtı yasa tasarısı, renk, cinsel yönelim, dini gibi gruplara yönelik şiddet eylemlerinde bulunarak ırkçılık yapanlara 3 yıla kadar hapis ve para cezası verilmesini öngörüyor. Ayrıca tüzel kişiler, dernek ve partilere mensup kişiler, bu suçlardan ceza almaları durumunda 1 ila 6 ay süreyle kamu teşvikleri, kamu imkan ve hizmetlerinden yararlanamayacak. 10 ila 100 bin Euro arasında para cezasına çarptırılabilecekler. Bu suçları işleyenler, mağdur tarafından suçlanmasa dahi savcı karşısına çıkarılacak.

Yunanistan, 1922 yılına kadar 500 bin Küçük Asyalı (Anadolu) Helen’in, 353 bin de Ortodoks Pontus’un Türkiye tarafından soykırıma maruz bırakıldığını öne sürüyor. Bazı Yunan aydınlar ile milletvekilleri ise Türklerin Yunan ve Rumlara soykırım uygulamadığını dile getiriyor. Yunanistan’ın resmi tezini reddeden Türkiye ise “Soykırım iddialarının hiçbir tarihi ve bilimsel temeli yoktur. Bu iddialar tarihsel gerçeklerin saptırılmasından ibarettir.” şeklinde görüşünü dile getiriyor.

Parlamentoda görüşülen ve Türkiye'yi de yakından ilgilendiren son yasa tasarısına ilişkin Ankara'nın şimdiye kadar Atina'ya herhangi bir diplomatik tavır koyup koymadığı ise bilinmiyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri