Yunanistan'da seçim bitti: Kazanan SYRİZA

Yunanlar bugün sandık başına gitmişti. Seçim yapıldı. İşte sonuç...
 

Yunanistan’da dün gerçekleşen erken genel seçimlerde halk, ülkenin içine düştüğü derin ekonomik krizden çıkabilmesi için kabul edilen kemer sıkma politikalarını terk etmeyi vaat eden SYRIZA’yı meclisin en büyük partisi yaptı. Radikal sol SYRIZA’nın zaferinin küresel malî piyasaları da sarsabileceği konuşuluyor. Dün erken seçime giden Yunanistan’da halk, ülkenin Avrupa Birliği (AB) ile bağlarını ve uluslararası malî piyasalardaki konumunu riske atabilecek bir tercih sergiledi. İlk sonuçlara göre, ülkenin içine düştüğü derin ekonomik krizden çıkabilmesi için AB, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) oluşan ‘Troyka’ ile imzalanan 240 milyar Euro’luk kurtarma programlarının şartlarını yeniden pazarlığa açmayı vaat eden Radikal Sol Koalisyonu (SYRIZA) sandıktan açık ara birinci parti çıktı. İlk sonuçlara göre SYRIZA yüzde 35 oy oranını geçerken Başbakan Antonis Samaras’ın ‘Yeni Demokrasi’ partisi yüzde 29’un altında kaldı.  Böylece, 149 ile 151 arasında milletvekilliği kazanan SYRIZA’nın tek başına iktidar olması hemen hemen kesinleşti. Batı Trakya Müslüman Türk azınlığı ise, 2012 seçimlerinde olduğu gibi dün yapılan seçimlerde de 3 milletvekilini parlamentoya göndermeyi garantiledi.

Sonuçların, Yunanistan’ın 19 AB üyesi ülkenin oluşturduğu ortak para birimi Euro Bölgesi’nden çıkmasıyla neticelenebilecek bir süreci tetikleyebileceği endişesinin hafta sonu tatili sonrasında bugün tekrar açılacak malî piyasaları da sarsabileceği konuşuluyor. 

Zafer konuşmasını başkent Atina merkezindeki Propilia Meydanı’nda toplanan on binlerce partiliye yapan SYRIZA’nın 40 yaşındaki lideri Aleksis Çipras, “Yunanistan yeni bir sayfa açıyor. Yunan halkı tarih yazdı. Memorandum ve Troyka geçmişte kaldı.” dedi. Seçim yenilgisini kabul ederek Çipras’ı tebrik eden Başbakan Samaras ise 2012’de ‘felaketin eşiğindeyken’ devraldığı iktidarı boyunca büyümenin ve mali krizden çıkmanın temellerini attıklarını savundu. 300 sandalyeli parlamentoda hükümet kurabilmek için en az 151 vekilin desteğini sağlamak gerekiyor. SYRIZA bu sayının biraz altında kalsa bile tasarruf tedbirleri karşıtı Bağımsız Yunanlar Partisi, hükümetin kurulmasına destek olacağını açıkladı.

SYRIZA’nın başarısında, yedi yıldır ekonomik kriz ve bundan çıkış için ülkeye uluslararası ortakları tarafından yazılan acı tasarruf reçetesi sonucu yüksek işsizlik, sosyal yardımlarda azalış ve yüksek vergilerle yaşamak zorunda kalan Yunan halkının, süreçten ümidini kaybederek daha sivri ve halkçı söylemlere meyletmesinin etkili olduğu yorumları yapılıyor. Ülke ekonomisi 6 yıldan sonra ilk kez geçen yılın üçüncü çeyreğinde (temmuz-eylül) büyüme kaydetmişti. İşsizlik ise yüzde 25’in üzerindeki mevcut seyriyle bütün Avrupa’nın en kötüsü durumunda. Genç işsizliği ise kelimenin tam anlamıyla can yakıyor. Ülkedeki 25-35 yaşları arasındaki her iki kişiden birinin işi yok.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri