Yunanistan, Bir Kez Daha Merkel’den Yardım İsteyecek

Ekonomik kriz nedeniyle iflasın eşiğine gelen ve Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’nın yardımlarıyla ayakta duran Yunanistan bir kez daha Almanya’nın kapasını çalmaya hazırlanıyor.

Ekonomik kriz nedeniyle iflasın eşiğine gelen ve Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’nın yardımlarıyla ayakta duran Yunanistan bir kez daha Almanya’nın kapasını çalmaya hazırlanıyor.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, bugün başkent Berlin’de Şansölye Angela Merkel ile bir araya gelecek ve ülkesine verilen borçlarda düşük faiz ve uzun vade talep edecek.

Süddeutsche Zeitung’un haberine göre, Samaras bu kez önceki gelişlerine nazaran biraz daha başı dik olarak Merkel’in karşısına çıkacak.

Zira, Atina’nın yaptığı ekonomik reformlar etkisini göstermeye başlarken, sürekli küçülen Yunan ekonomisinin gelecek yıl yüzde 0,6 oranında büyümesi öngörülüyor.

Yunan Maliye Bakanı Yannis Stournaras dün Atina’da 2014 bütçesini açıkladı. Ekonomide bu yıl da yüzde 4′lük ekonomik küçülme beklenirken, gelecek yıldan itibaren düzelme olacağı öngörülüyor.

Ancak Troyka (AB, IMF, ECB) Atina ile yapılan görüşmeleri yarıda kesmiş ve bütçedeki 1,5 miyar Euro’luk açığın kapatılması için daha fazla tasarruf tedbiri talep etmişti.

Atina yönetimi ise, bu talebe “açığın 500 milyon ila 800 milyon Euro arasında olacağını” söyleyerek, aşırı tedbire gerek olmadığını karşılığını vermişti. Troyka’nın gelecek ay yine Atina’da temaslarda bulunması bekleniyor.

Ekonomistler, Yunanistan’da en büyük sorunun vergi toplama konusunda olduğunu belirtiyor. İşsizlik ve enflasyon da Atina’nın başını ağrıtıyor.

Öte yandan Alman Şansölye Angela Merkel ise, Yunanistan’ın aldığı mesafeden övgüyle bahsederken, uyarıda bulunmayı da ihmal etmedi. Merkel, Atina’nın ilerleme kaydettiğini ancak daha yapılacak çok işinin olduğunu söyledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri