Yunak fabrika istiyor

İlçe halkının şeker fabrikası istediğini belirten Yunak Belediye Başkanı Abdullah Emre Demirhan, "Yunak'ın bazı müdürlükleri de haksız yere elinden alındı. Devlet, ilçelerin olanaklarını elinden almamalı" dedi

KERİM ATICI-RÖPORTAJ

İlçe halkının şeker fabrikası istediğini belirten Yunak Belediye Başkanı Abdullah Emre Demirhan, "Yunak'ın bazı müdürlükleri de haksız yere elinden alındı. Devlet, ilçelerin olanaklarını elinden almamalı" dedi

FABRİKA AÇILIRSA ÜRETİM DE ARTAR

Yunak Belediye Başkanı Abdullah Emre Demirhan ile ilçenin sorunları hakkında konuştuk.

İlçe halkına haksızlık yapıldığını belirten Demirhan, "Türkiye'deki 5 büyük şeker fabrikasının pancar ihtiyacının yüzde 50'sini biz karşılıyoruz. İlçemizde bir şeker fabrikası bile yok. Fabrika açılırsa üretim daha da artar. Bu şekilde hem bölge çiftçisi kazanır hem de devlet kazanır" diye konuştu.

İLÇE BELEDİYELERİNİN BÜTÇESİ ZAYIF

İlçe belediyelerinin bütçesinin zayıf olduğunu, Yunak Belediyesi'nin borcunu ise kısa süre içerisinde sıfırlayacağını belirten Demirhan, "Göreve geldiğimde belediyenin borcu 3 buçuk milyondu. Bu rakamı çok düşürdük. 1 trilyondan az bir borcumuz kaldı. O borcu da kapatacağız. Kısıtlı bütçeye rağmen okullara ve camilere en çok destek veren belediyeyiz" sözlerini kullandı. Demirhan, ilçenin tanıtımına da büyük önem verdiklerini belirtti.

ŞEHİR MERKEZİYLE İLİŞKİMİZ ZAYIF

**Birçok Konyalı Yunak'ı tanımıyor. Yunak'tan bi haber olanların sayısı hayli fazla. İlçenin tanıtımı noktasında neler yapıyorsunuz?

-Yunak, Konya'nın en kuzeyinde yer alan bir ilçe. İlçe şehir merkezine 180 kilometre uzaklıkta. Nüfusu 23 bin. Nüfusumuz az. Ne yazık ki Konya merkez ile Yunak'ın ilişkisi zayıf. Eskişehir'de veya Ankara'nın Polatlı ilçesinde yaşayan Yunaklı sayısı, Konya merkezden daha çok. İnsanlarımız Eskişehir ve Polatlı'ya göç ediyor. İlişkileri güçlendirmek istiyoruz. Konya merkezde de yerimiz olsun istiyoruz. Yunak'ı tanıtmak için de büyük çaba sarf ediyoruz. Çoğu Konyalı hala Yunak'ı bilmiyor. İlçe yüzölçümü noktasında Cihanbeyli'den sonra Türkiye'nin en büyük ikinci ilçesi konumunda bulunuyor. Büyük tarım arazilerine sahip bir ilçe. Arpa ve buğday üretiminde ilçe bazında birinciyiz.

YER ALTI ŞEHRİ TURİZME KAZANDIRILACAK

**İlçenin sorunları neler? Yunak göç veren bir ilçe. İlçenin nüfusu sürekli düşüyor. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

-İlçenin en büyük sorunu göç. Endüstri, turizm, tarım ve hayvancılık alanında neler yapabiliriz diye düşünüyoruz. Göçü durdurmak için akademisyenlerden yardım alıyoruz. Halil Ürün'ün kardeşi Kazım Ürün hocamızın büyük desteğini görüyoruz. Yunak Yer Altı Şehri'ni turizme kazandırmak için bir dizi çalışma başlattık. Şehri tam anlamıyla ortaya çıkardığımızda ilçenin turizm potansiyeli hayli aratacaktır. İnsanlar bu şehri görmek için ilçeye gelecek. Büyükşehir Belediyesi bu projede büyük destek veriyor. Yunak ve Çeltik bölgesi Türkiye'deki 5 büyük şeker fabrikasının pancar ihtiyacının yüzde 50'sini tek başına karşılıyor. Pancar üretimi hayli fazla. Ürettiğimiz pancarı Adapazarı, Susurluk, Kayseri ve Ilgın'daki fabrikalara gönderiyoruz. Yunak'ta da bir fabrikanın açılmasını istiyoruz. Şu an bölgede kotaya rağmen 800 bin ton pancar üretiliyor. Fabrika olursa bu üretim 1 buçuk milyonu bulur. Fabrika ilçe ekonomisine büyük katkı sağlar. Yunak tohum sektörü ve ayçiçeğinde de söz sahibi bir ilçe. İlçenin büyük potansiyeli var. Bu potansiyeli en iyi şekilde kullanmak için tüm kurumlar ortak hareket etmeli. İlçeden çıkışları, yani göçü yatırımlarla durdurabiliriz. Nüfusu artıramayız ama göçü durdurmak elimizde. İnsanlar üretime devam etmeli. Üretimden uzaklaşmamalı.

14 YAŞINDAN BERİ TARIMLA UĞRAŞIYORUM

**Yunak'ın geniş tarım alanları var. Tarım ve hayvancılığın gelişmesi noktasında neler yapılıyor? Kırsal kalkınma için bir dizi destek veriliyor. Yunaklı IPARD desteklerinden yeterince faydalanıyor mu?

-Geçen hafta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in Konya'ya geldiği günden sonra Yunak'ta bir toplantı yaptık. Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu ve Akşehir Ticaret Odası Başkanı Erdal Çiftçi de toplantıya katıldı. İlçede hayvancılığı geliştirmek istiyoruz. IPARD başvuruları az. Desteklerden yeterince faydalanamıyoruz. IPARD tanıtımlarını artıracağız. Desteklerle ilçeye modern tesisler kazandırırız. Yüzde 60-65'i bulan hibeler var. Bu noktada Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Bende aynı zamanda çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşıyorum. 14 yaşında babamı kaybettim. 14 yaşından beri tarımla uğraşıyorum. Sulu tarım yapıyoruz. Çiftçinin halinden çok iyi anlıyorum. Bende IPARD desteği aldım. Destekler sayesinde bölge halkı modern tesislerde üretim yapıyor. Son teknolojiyle tarımda faaliyet gösteriyor. İlçe halkı proje hazırlayıp desteklerden faydalanmalı. Son 10-12 yılda çiftçi önemli destekler aldı. Çiftçiler altın çağını yaşıyor. Çiftçiler fırsatları değerlendirsin. Bazı ortaokul ve lise mezunu gençlerimiz, asgari ücretle çalışmak yerine yaylalarında uğraştıkları çiftçilik ve hayvancılıktan ciddi gelirler elde ediyor. Herkes memur olacak diye birşey yok. Tarım parlıyor. Tarım stratejik bir sektör. Yunak'ta tarım arazileri çok fazla. İlçede tarım arazisi çok. Bazı ilçelerde 10-20 dekar arazisi var. Bizim ilçede her çiftçinin en az 40-50 dekar arazisi var.

YUNAK HALKINA HAKSIZLIK YAPILIYOR

**Yunak'a üvey evlat muamelesi mi yapıldı? Yunak bugüne kadar sizce yeterli hizmet aldı mı? İlçe devletten yeterli hizmet alıyor mu?

-Devlet nezdinde bazı sitemlerimiz var. Yunak'ın bazı müdürlükleri haksız yere elinden alındı. Askerlik Şubesi'ni bizden aldılar, kapattılar. Gençler işlemler için 140 kilometre uzaklıktaki Akşehir'e gitmek zorunda. Türkiye'nin hiçbir yerinde böyle bir uygulama yoktur. Tapu ve Kadastro birimimiz de Akşehir'e verildi. Akşehir'den daha çok işlem hacmimiz, arazimiz olduğu halde bizi oraya bağladılar. Tahıl üretiminde birinci olan bir ilçeyiz. Arpa ve buğdayda birinciyiz. En çok tahıl üretip de hiç tahıl üretmeyen ilçelere bağlanmamızı anlamış değilim. Toprak Mahsulleri Ofisi kapatıldı. Yani ofis şubemiz ajanslığa dönüştürüldü. Bu konudaki sitemimi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza da ilettim. Devletin yanlış bir stratejisi var. Devlet, ilçelerin olanaklarını elinden almamalı. Olanaklar alınırsa ilçeler gelişmez. Meslek yüksek okulumuz da seneye açılacak. Bu alanda da geri kaldık. Hala bir öğretmen evimiz yok. Yunak'ın makus kaderini değiştireceğiz. İlçede kapatılan müdürlükleri yeniden açmak için kurumlara savaş açtım diyebilirim. Müdürlere ya hakkımızı verin ya da binalara kilit vuralım diyorum. İlçe Tarım'ın 20 mühendis kadrosu var. Ancak sadece 4 mühendis görev yapıyor. 16 kadro açığı var. Öğretmen açığımız Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Orhan Erdem'in destekleriyle kapatıldı. Öğretmen fazlamız var. Sağlık yatırımları sürüyor. 50 yataklı bir hastane projesi var. Konya Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Gökhan Darılmaz'ın da desteğiyle hastane inşaatına başlanacak. Seneye bugünlerde temel atılır inşallah. Yer tahsisini yaptım. 

BELEDİYENİN BORCUNU SIFIRLIYORUZ

**Bir çok ilçe belediyesi borç batağında. Başkanlar borçlar yüzünden hizmet yapamıyor. Yunak Belediyesi'nin borcu var mı? Belediyeyi 2 yıl önce devraldınız. Borçlar sizi zor durumda bırakıyor mu?

-İlçe belediyelerinin çok borcu var. Yunak Belediyesi'nin de borcu var. Göreve geldiğimde belediyenin borcu 3 buçuk milyondu. Bu rakamı çok düşürdük. 1 trilyondan az bir borcumuz kaldı. O borcu da kapatacağız. Normal bir borcumuz var. Diğer ilçelere göre düşük bir borcumuz var. Belediyelerin bütçeleri zayıf. Yüzölçümü büyük, nüfusu az olan Yunak'ta kilometrekareye 7 insan, Selçuklu'da ise kilometrekareye 570 insan düşüyor. Kısıtlı kaynaklarla hizmet üretmek zor. Temizlik, yol ve park hizmetlerini aksatmamaya çalışıyoruz. Eksiklerimiz de var. 1954'ten beri belediyeyiz. Hala bir kültür merkezimiz bile yok. Büyük ilçelerin belediye başkanları sağlık veya Milli Eğitim gibi kurumlara koşturmazlar. Ama küçük ilçelerin belediye başkanları her işe koşturuyor. Okullara ve camilere en çok destek veren belediyeyiz. Tekrar vurgulayayım; dört dörtlük değiliz. Ama ilçe halkı yaklaşımlarımızı takdir ediyor. Makam kapısını hiç vatandaşa kapatmadık. Koltuğumda boş oturmak bana hiç nasip olmadı. Her gün en az 50 vatandaşla görüşüyorum. Bazen bu sayı 150'ye çıkıyor. İlçeye faydalı olmak için çaba sarf ediyorum.

Abdullah Emre Demirhan kimdir?

Başkan Demirhan, 1982 yılında Yunak’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Konya Diltaş Koleji'nde, lise öğrenimini ise Konya Gazi Lisesi'nde tamamladı. 2000 yılında Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'ne başlayan Demirhan, 2004 yılında üniversite eğitimini tamamladı. Lise eğitimine devam ettiği 1997 yılında İngiltere Brighton College'inde İngilizce yeterlilik sertifikası almaya hak kazanan Demirhan, üniversite eğitimine devam ettiği 2003 yılında Çukurova Üniversitesi'nde akademik bilişim ve bilgi teknolojileri kullanımı eğitimi aldı, 2006 yılında Konya Konevi Kültür Merkezi güzel konuşma drama ve diksiyon eğitimi, 2011 Konya Toprak Su Ve Çölleşme ile Müdahale Araştırma Komisyonu analiz eğitimi de aldı. 2010 yılında Yunak Ziraat Odası Toprak Tahlil Laboratuarı'nda kimyager olarak görev yaptı. 2014 Yerel Seçimleri'nde ise Yunak Belediye Başkanlığı'na seçildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri