Yumurtaya indirim yolda

Son zamanlarda artış gösteren fiyatları ile gündemden hiç düşmeyen yumurtaya indirim geliyor. 40'a yakın ülkede yaşanan kuş gribi vakasından sonra ihracatı artan yumurtanın, fiyatlarının normalleşmesi bekleniyor

En çok tüketilen ürünler arasında yer alan ve protein bakımından hayli besleyici olan; sofraların vazgeçilmezi yumurtaya yapılan zam, vatandaşın tepkisine neden oldu. Toptan satıcılar, yumurtanın kolisini 9 TL'den satışa sunarken, marketlerde bu fiyat 17 liraya kadar yükseldi. Aralarında Ukrayna ve İran'ın gibi ülkelerin de bulunduğu yaklaşık 40 ülkede yaşanan kuş gribi vakası ile birlikte, yumurta ihracatını artırma kararı alındı. Yumurtanın ana pazarı olan Kuzey Irak'a bazı ülkeler tarafından resmi olmayan yollarla yumurta sokuldu. Türkiye tarafından yapılan ihracat durma noktasına geldi. Yumurta, üreticinin elinde kaldı. Marketlerde yüksek fiyata satılan yumurta da vatandaşlar tarafından yeterli ilgiyi görmedi. Yaşanan tüm bu olaylardan sonra, yumurta fiyatlarındaki artışın ilerlemeyeceği ve yumurtada indirime gidileceği belirtildi.

FİYATLARDAKİ ARTIŞ BU HIZLA GİTMEZ

Yumurta fiyatlarındaki artış ile ilgili açıklamalarda bulunan Yumurtacılar Birliği Yum-Der Başkanı Hasan Konya, artışı 40'a yakın ülkede yaşanan kuş gribi ve döviz kurlarında yaşanan artışlara bağladı. Yumurta fiyatlarındaki artışın bu hızla daha fazla devam edemeyeceğini kaydeden Konya, “Türkiye'de sağlıklı yumurta üretiliyor. Bizim ülkemizde kuş gribi vakası çok şükür görülmüyor. Döviz kurlarında yaşanan artış, yem maliyetlerimizi yükseltti. Yumurta fiyatları yüzde 30 ile 40 arasında bir artış gösterdi. Yumurtanın toptan fiyatı koli olarak 9 TL. Fiyatların yükselmesinde marketlerinde etkisi oluyor. Marketlerdeki fiyat tamamen üreticinin rakamıymış gibi gözükmesin. Önceden belirttiğimiz gibi fatura bize kesilmek isteniyor” dedi.

ARTIŞ YUMURTANIN TABİATINA TERS

Balcılar Yem ve Tavuk Çiftliği İşletme Sahibi Mehmet Özbalcı da yumurta fiyatlarında yaşanan artışın normale döneceğini söyledi. Hayvanların yurtdışından getirilen ayçiçek, soya yağı ve küspesi ile beslendiğini ifade eden Özbalcı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dolarda yaşanan artış yem için ayırdığımız bütçenin üstüne çıkmamıza sebep oldu. Zamlardan önce bir yumurtanın maliyeti 18-19 kuruştu. Şimdi bu oran 23 kuruşlara kadar çıktı. Marketlerde 30'lu yumurta kolisi 17 TL'ye kadar çıktı. Vatandaş fiyatı yüksek bulduğu için eskisi gibi yumurta tüketmemeye başladı. Yumurtanın bir tüketim tarihi vardır. Böyle olunca piyasada hayli yumurta birikti. Bunları satmak için tabi ki fiyat düşüşüne gidilecek.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri