Yumurta zamlanmıyor değerini buluyor

Türkiye Yumurta Üreticileri Birliği (Yum-Bir) 14 Ekim Dünya Yumurta Günü'nü çeşitli etkinliklerle kutlamaya hazırlanıyor
Türkiye Yumurta Üreticileri Birliği (Yum-Bir) 14 Ekim Dünya Yumurta Günü'nü çeşitli etkinliklerle kutlamaya hazırlanıyor.
Konuyla ilgili Konya Ticaret Borsası'nda bir basın toplantısı düzenleyen Konya Yum-Bir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Aydoğan, anne sütünden sonra en değerli besin kaynağı olan yumurtaya dikkat çekmek için düzenlenen Dünya Yumurta Günü'nün Türkiye'de 4 yıldır kutlandığını söyledi. Yum-Bir'in 2008 yılında kurulduğunu ve Konya'nın birlik içinde önemli bir yere sahip olduğunu da dile getiren Ali Aydoğan, "Türkiye'de bulunan 12 birlik içinde tesis, hayvan sayısı ve üretim bakımından Konya, en üst sırada yer almaktadır. Türk yumurta sektörü ise modern tesisleri, üretim kapasitesi ve bilgi birikimi ile dünya yumurta üretiminde ilk 10 içinde yer almaktadır. Bize göre ise kalite bakımından ilk sırada yer alıyoruz. 60 milyon hayvan sayısı ve yıllık 14 milyar yumurta üretimiyle geçen yıl 1.5 milyar lira ciro yapan sektör, 150 milyon dolarlık ihracatla da önemli bir gelir kalemi. Bu yıl ise hedeflediğimiz 250 milyon dolar ihracat rakamını şimdiden geçmiş durumdayız" dedi.
AB FONLARINDAN YARARLANAMIYORUZ
Yumurta sektörünün Türkiye'de AB standartlarını yakalayan ve hatta üzerine geçen nadir sektörlerden birisi olduğunu da dile getiren Ali Aydoğan, "Türkiye'de AB fonlarından yararlanamayan tek sektör biziz. Çünkü bu fonlar, verilen sektörün AB standartlarına ulaşması için veriliyor. Bizim sektörümüz ise AB standartlarının üzerine çıktığı için bu fonlardan yararlanamıyoruz. Ancak kişi başına yumurta tüketiminde oldukça gerideyiz. Japonya'da bir kişinin yıllık yumurta tüketimi 350 adet iken bizde 180 adetlerde kalıyor. Sektör olarak 2023 hedefimiz ise kişi başına 250 yumurta rakamını tutturabilmek. Bunun için 14 Ekim Dünya Yumurta Günü'nde yumurtanın faydalarını anlatmak için etkinliklerde bulunacağız. Cuma günü yapacağımız etkinlikler kapsamında Konya Ticaret Borsası okulundaki öğrencilere yumurtalı kumanya vereceğiz ve 1000 koli yumurtayı yardıma muhtaç ailelere verilmek üzerine kurum ve kuruluşlara teslim edeceğiz" şeklinde konuştu.
YUMURTA ZAMLANMIYOR DEĞERİNİ BULUYOR
Son günlerde yumurta fiyatlarının ardı ardına zamlanması ve geçen ayın zam şampiyonu olmasıyla ilgili soru üzerine Ali Aydoğan, "Aslında yumurtaya zam gelmiyor. Yumurta, gerçek değerine doğru ilerliyor. Bizler, uzun süredir yumurtayı zararına satıyorduk. İhracattaki durgunluk ve girdilerdeki artışa rağmen biz, halkımız yumurta yiyebilsin diye fedakarlıkta bulunarak zararına satışlar yapıyorduk. Ancak bu sene ihracattaki artış ve dövizin artmasıyla birlikte yumurta fiyatlarında da artış yaşanmaya başladı. Geçen Ağustos ayından itibaren gelir gideri denkledi ve yavaş yavaş kar etmeye başladık. Aslında olması gereken de bu. Bizim sektörümüz çok garip bir sektör. Fiyatlar, biz üreticilerin kontrolü dışında gelişiyor. Biz ne kadar müdahale etmeye kalksak da fiyatlar günlük olarak inip çıkıyor. Biz de o fiyatlara göre satış yapmak zorunda kalıyoruz. Biz, diğer sektörlerdeki gibi ürünümüzü bekletip sonra satamıyoruz. Elimizdeki hayvan canlı ve elde ettiğimiz ürünü elden çıkarmamız şart. Fiyat artışı ise bize göre gelmesi gereken yere gelmiştir. Biz, bundan sonra daha da yükselmemesi için çalışmalarda bulunacağız" şeklinde ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri