Yumurta tüketmek de lüks oldu!

Konya'da hayvan sayısı azaldı. Son 2 yıl içinde tavuk sayısı 18 milyondan 11 milyona düştü. Üreticilerin ise girdi maliyeti zirveyi gördü. Tüm bu nedenlerden ötürü yumurtanın fiyatı da arttı. 30'lu yumurta marketlerde 70 liradan satışa çıkıyor

Türkiye'de zam furyası devam ediyor. 7'den 70'e her ürüne zam geliyor. Vatandaş, temel tüketim ürünlerini dahi almakta zorlanıyor. Uzmanların şiddetle önerdiği, özellikle her çocuğun günde en az 1 tane tüketmesini söylediği yumurtaya bir zam daha geldi. Yumurtanın kolisi, 70 liraya dayandı. Vatandaşın “Ucuz” olarak bildiği marketlerde 30'lu yumurta 70 liradan satışa çıktı. Bazı marketlerde ise yumurtanın büyüklüğüne ve numarasına göre 30'lu yumurta 75 lira oldu. Doğal ve organik olduğu söylenen yumurtanın tanesi ise 5 liraya dayandı.

AĞUSTOS AYINDA 58 LİRAYDI!

2022 yılının Ağustos ayında 58 lira olan yumurtanın kolisi iki ayda afaki oranda zamlandı. Geçen yıl bu aylarda 30'lu yumurta 25 TL'ye satılıyordu. Dar gelirlilerin temel ihtiyaçları arasında yer alan yumurta fiyatı son bir yıl içinde yüzde 200’ü aşan oranlarda zamlandı. Üreticiler ise ağır girdi maliyeti altında ezildiklerini, tavukların kesime gittiğini fiyatları bu sebeple arttığını söylüyor.

KONYA'DA HAYVAN SAYISI 18 MİLYONDAN 11 MİLYONA DÜŞTÜ!

Konya'da güncel hayvan varlığının 11 milyon olduğu öğrenildi. Son, 2, 2 buçuk yıl içerisinde hayvan varlığı yumurta üretiminde lider olan Konya'da düştü. Hayvan varlığı, 2 yıl önce 18 milyon civarındayken, bu sayı 11 milyona düştü. Özellikle 2022 yılının ilkbaharında kesime giden hayvan sayısı Konya'da arttı. Kapasite ciddi şekilde düşerken, bazı üretim noktalarında ise boş kümeslerin olduğu gözlemlendi. Ayrıca sektörü bırakanlar kadar, iflas edenler de oldu.

GİRDİ MALİYETLERİ ZİRVEYİ GÖRDÜ!

İsmini vermek istemeyen bir üretici, birçok girdilerinin döviz üzerinden hesaplandığına dikkat çekti. Dövizde bir artış olmaması durumunda yumurta fiyatlarının bu seviyede devam edeceğine vurgu yapan üretici, şunları söyledi: “Yem masraflarımız hayli arttı. Enerji maliyetlerimiz zirveyi gördü. Lojistik giderlerimiz yükseldi. Ambalaj fiyatları aldı başını gidiyor. Üreticiler, zor durumda. Bugün 1 yumurtanın ortalama maliyeti 1.50 lira olmuş. Bu işin üretici, satıcısı ve tüketici boyutu ayrı. Marketler, biraz daha yüksek fiyata yumurta satıyor. Onlar da haklı. Onların da gideri aşırı şekilde arttı.”

FAYDASINDAN BAHSEDİLİYOR AMA VATANDAŞ ALAMIYOR!

Hayat pahalılığının arttığı, insanların ay sonunu getiremediği bir dönemde yumurtanın kolisinin 70 lira olması ise vatandaşın bütçesini hayli zorluyor. Yumurtanın fiyatı, vatandaşın cebini yakıyor. Uzmanlar ise her fırsatta “Yumurta tüketin” çağrısında bulunuyor. Özellikle çocukların her gün yumurta tüketmesi gerektiği uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Yumurtanın; protein, demir, A vitamini, D vitamini, E vitamini, B12 vitamini, Folat, Selenyum, Lutein ve Zeaksantin, Kolin açısından faydaları ifade edilse de vatandaş, eskisi gibi yumurta tüketemiyor.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri