Yumurta fiyatı düştü

Toptan yumurta fiyatlarının 2 ay içinde yaklaşık yüzde 30 oranında gerilediği, bu düşüşte, mevsimselliğin yanı sıra ekonomik durgunluğun da etkisinin bulunduğu belirtildi.
 
Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Konya yaptığı açıklamada, Konya ve çevresinin Türkiye'de önemli yumurta üretim merkezlerinden biri olduğunu, çok sayıda çiftliğin yurt içi ve yurt dışı için üretim yaptığını belirtti. 
Şu an yumurtada ihracat devam etmesine rağmen iç piyasa tüketimindeki azalmaya bağlı olarak yumurta fiyatlarında bir düşüş yaşandığını dile getiren Hasan Konya, ''Her yıl yumurta fiyatı Mayıs başından itibaren azalıyordu, ancak yaşadığımız son fiyat düşüşünde ekonomik durgunluğun etkisi büyük'' dedi. 
Şubat ve Mart aylarında yumurta fiyatının 18 kuruşa kadar çıktığını dile getiren Hasan Konya, son 2 ayda ise düşen yumurta fiyatlarının 11.8-12 kuruş aralığına geldiğini ifade etti. 
Şimdi üretilen bir yumurtayı 12,5 kuruşa mal ettiklerini ifade eden Konya, şunları kaydetti: 
''Yumurta fiyatları yaklaşık yüzde 30 oranında düşmüş oldu. Şu an perakende bir viyol yumurtayı tüketiciler 4,5 liraya kadar alabiliyor. Bu fiyat kış aylarında 6 lirayı geçmişti. Bugünlerde üreticiler yumurtayı zararına satmaya başladı. Daha fazla zarar etmemek için üyelerimiz ellerindeki en yaşlı tavuklarından başlayarak kesime veriyor. Diyebilirim ki, şu ana kadar yumurta fiyatlarının düşmesi nedeniyle Konya'daki çiftliklerde tavukların yaklaşık yüzde 30'u kesime verilmiştir.'' 
YUMURTA FİYATLARI BAROMETRE GİBİ
Yumurtanın, kahvaltıların vazgeçilmezi ve çok önemli bir temel gıda maddesi olduğuna dikkati çeken Konya, ''Yumurta fiyatları düşerse bilin ki vatandaşın alım gücünde azalma olmuştur. Çünkü bir kişinin işi yoksa, çalışmaya gidemiyorsa bu kişiler için 'yumurta da satın alamıyor' denilebilir. Bu nedenle yumurtayı ekonomik bir barometre olarak görürüz. Bu da gösteriyor ki son bir kaç aydır vatandaşın alım gücünde bir azalma var'' diye konuştu. 
Hasan Konya, yumurta sektöründe, yeniden kar edecek seviyelere gelinebilmesi için turizm sezonunun hızlanacağı Temmuz dönemi ile okulların açılacağı Eylül dönemine umut bağladıklarını sözlerine ekledi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri