Yumurta Atma, Çiçek At

Nurten Selma Çevikoğlu
Son günlerde artan öğrenci olayları ve çeşitli okulları ziyâret eden devlet büyüklerine üniversiteli öğrencilerin yaptıkları taşkın muameleler bizlere geçmişte aynen bu şekilde tertiplenen senaryoları hatırlattı. Târih tekerrürden ibârettir. Bizim üniversite zamanımızda 1970’li yıllarda sahneye konan öğrenci eylemlerinin çoğu dış güçlerle bağlantısı olan ama içeride tezgahlanan ucu ‘ergenekon terör örgütüne’ kadar varan hatta istihbârat teşkilatının da parmağının bulunduğu organize hâdislerdi. Ülkenin sağcı gençleriyle solcu gençleri birbirlerini düşman gördürüldüler daha açıkçası öyle kurgulanan filme uygun nice masum genci hayatlarından ettiler. Bazı kesimler, gençleri tezgahladıkları oyunlarına kurban yaptılar. Bu oyun bir kere oynandı bir daha oynanmasına müsâde edilmemeli. Şimdilerde de ayni oyunlar sahneye konmaya çalışılıyor. Kim bilir hangi güç kaşıyor bu işi, sağ olsun medyada ballandıra ballandıra veriyor. Gençler uyanmalı ve tuzağa düşmemeliler.
Ayrıca buradan gençlere seslenmek istiyorum: ‘Sizlere bilgilerini sunmak için ayağınıza kadar gelen devlet büyükleri veya kıymetli ilim adamlarını yumurta yağmuruna tutmak ne kadar nezâketsiz bir davranış! Onca yıllık alınan eğitimin sonucu bu olmamalı! Eğitimli insanlar okullarına misafir olarak gelen değerli büyüklerine yumurta yerine illa bir şeyler atmak istiyorlarsa o zaman çiçek atmalılar. Ayaklarına kadar gelen büyüklerini edeple dinleyip ardından teşekkürler edilmeli. Demek ki bugünün eğitimi onların böylesine nankörce ve kaba davranışlar sergilemeyi ve şiddet sunmayı, bağırıp çağırmayı verdi. Ne üzücü!
Farz edelim gelen devlet büyüklerinin düşünce yapısı gençlerin düşünce yapısıyla taban tabana zıt. Böyle bile olsa onlara nezâket çerçevesinde muamele etmek eğitimli bireylere yakışandır. Büyükler konuştuktan sonra söz alarak; onların fikirlerini tasvip etmediklerini açıklamaları sonra neden dolayı tasvip etmediklerini izah ederek alternatif fikirlerini sunmaları daha doğru bir davranış olsa gerek. Üniversiteli gençlerden beklenen; yeni bilgiler üretmeleri, değişik fikirler geliştirmeleri, mevcut hükümetin yürüttüğü sosyal, siyâsi ve ekonomik politikaları yapıcı olarak eleştirerek daha iyi olması için ürettikleri alternatif çalışmaların ayaklarına kadar gelen büyüklerine aktarmalarıdır. Onlara çürük yumurtalar, boyalı poşetler atarak protesto etmek övünülecek veya medya tarafından savunulacak bir davranış biçimi değildir. Hatta kendilerinin yaptığı bir hak gaspıdır. Belki diğer arkadaşları gelenleri dinlemek istiyordur. Onların dinleme ve bilgilenme haklarına tecâvüz etmektir. Bunların yanı sıra ilim adamlarını kabaca susturmaktır. Demokrasi maskesi altında öğrenciler tuzağa çekilmek isteniyor. Cebinde yumurta taşıyanın aklında bir şey yoktur. Gençlerimizin varsa hükümetten bir talep ve istekleri bunlar uygun zeminlerde usûlü dâiresinde konuşarak, müzâkere zeminlerinde karşılıklı saygı çerçevesinde hak ve hukuk içerinde elbette talepler iletilir. Fakat gelen ilim adamlarını bir şekilde susturarak, polise saldırarak bu işler çözülmez. Gençlerin bu yaptığı provokatif davranışları asla onaylamıyoruz. Bunun kesinlikle örgütlü ve organizeli işler olduğuna inanıyoruz. Bu yanlışları onaylayanlar gençleri teşvik edenler medyasıyla ve diğer yandaşlarıyla yeni nesle kin, nefret, şiddet ve çatışma aşılamaktan öte geçemezler.
Gençler bu boş işlerle uğraşacaklarına kendilerine faydalı uğraşlar bulsalar daha iyi olacak kanaatindeyiz. Her yıl, uluslar arası alanlarda gençlerin eğitim ve gelişmelerine yönelik sayıları yüzü geçkin birçok yarışma düzenleniyor. Öğrenciler bu yarışmalara katılıp alabilecekleri ödüllerle hem şahsiyetlerini geliştirmiş olurlar hem de cep harçlıklarını çıkarmış olurlar. Ödül almasalar dahi girişimci yönlerini geliştirmiş olurlar. Bu sebeple çeşitli kurum ve kuruluşlar, firmalar değişik alanlarda yarışmalar düzenliyorlar. Katılmayı düşünen gençler için onlara araştırarak aşağıda bir liste vereceğiz inşallah faydalanırlar. ( Diğer yazımızda listelerimize devam edeceğiz)
FOTOĞRAF TUTKUNLARI İÇİN:
Boyner Holding V. Ulusal Fotoğraf Yarışması: Son katılım tarihi: 1 Mart 2011. Birinciye 5 bin, ikinciye 4 bin, üçüncüye 3 bin TL tutarında Boyner hediye çeki verilecek, www.tfsf.org.
Mimarlar Odası Alanya Temsilciliği 1. Ulusal Fotoğraf Yarışması: Alanya'nın fotoğraflanacağı yarışmada birinciye bin 500 TL, ikinciye bin TL, üçüncüye 800 TL, mansiyon 500 TL verilecek. Son katılım tarihi: 17 Mart 2011.
İzmir Kent Konseyleri Birliği Fotoğraf Yarışması: Birincinin 3 bin TL, ikincinin 2 bin TL, üçüncünün bin TL, mansiyonun 500 TL ile ödüllendirileceği yarışmaya son katılım tarihi: 15 Ocak 2011.
National Geographic Uluslararası Fotoğraf Yarışması: Yarışmaya katılım her yıl 31 Ekim'de son buluyor. Ödüller yıla bağlı 'olarak değişiklik gösteriyor. nationalgeographic.com.tr
Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri: Kayıtlar, 5 Ocak 2011'de son buluyor. Amatör kategori birincisine 5 bin dolar para ödülünün yanı sıra Sony'nin 45 bin Euro değerindeki Alpha dijital SLR kamera ekipmanı hediye edilecek. Ayrıca 2011 Öğrenci Odağı Yarışma Programı'na katılıp bu kategoride birincilik elde eden de Alpha dijital SLR kamera ekipmanına sahip olacak. www.worldphoto.org
MİZAHSIZ HAYAT GEÇMEZ:
Erzurum Kış ve Spor Karikatür Yarışması: Mizâhi unsurlar ile Erzurum, kış ve spor konularını anlatan birinci, ikinci ve üçüncüye 3 biner TL ödül verilecek. Son katılım tarihi: 31 Aralık 2010. erzurum2011.gov.tr
PROJESİ OLANLAR İÇİN:
Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması: Yarışmaya son katılım tarihi: 27 Ocak 2011. Birinci olan projede yer alan öğretmen ve öğrencinin her birine 3 bin, ikinciye 2 bin 500, üçüncüye 2 bin TL ödül verilecek.www.tubitak.gov.tr

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.