Yüksek rekolte beklentisi

Türkiye'nin ''tahıl ambarı'' Konya'da yağışlı geçen tarım sezonu buğday üreticisini umutlandırdı Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kara yaptığı açıklamada, her şeyin yolunda gitmesi durumunda son birkaç yılın en iyi hasadını almayı

Kara, yaklaşık 4 ay sonra buğday hasadının başlayacağını belirterek, özellikle son 2 yıldır çiftçinin kuraklık nedeniyle önemli sıkıntılar yaşadığını bu sene çiftçinin yüzünün gülmesini beklediklerini ifade etti. 
Geçen yılların aksine bu yıl yağışların mevsim normallerinin de üzerine seyrettiğini kaydeden Kara, ''Yağışlar çiftçimizi umutlandırıyor. Buğdayın gelişmesi için son derece önemli olan bahar yağışları da inşallah bu şekilde seyreder. Her şey bu şekilde yolunda giderse son birkaç yılın en iyi hasadını yapacağımızı umuyorum'' diye konuştu. 
Kara, buğday fiyatlarının son günlerde az da olsa bir artış eğilimi gösterdiğini ifade ederek, ancak endişe duyulacak bir durumun olmadığını bildirdi. 
Bu artışın özellikle ithal buğdayda kendini gösterdiğini belirten Kara, şöyle devam etti: 
''Dünya piyasasında buğday alımı yönünde talepler arttı. Talebin artmasının yanında nakliye ücretlerindeki artış ve manipülasyon da ithal buğdayın fiyatını artırdı. Ufak tefek hareketlilikler her zaman olacak. Ancak bunlar çok ciddi artışlar değil. Endişe verici bir durum yok. Çiftçimizin, tüccarımızın, ofisin elinde bol miktarda buğday var. Hükümetimiz de bu konuda her türlü önlemi aldı.'' 
YAĞIŞLAR UMUTLANDIRIYOR
Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü de iyi giden yağış dönemi nedeniyle çiftçinin bu yıl umutlu bir bekleyiş içerisine girdiğini kaydetti. 
Son yıllarda etkisini gösteren kuraklık nedeniyle çiftçinin geçtiğimiz yıllarda istenilen rekolteye ulaşamadığını ifade eden Çöklü, şunları söyledi: 
''İnşallah bu yıl son yılların en yüksek rekoltesine ulaşacağız. İlkbahar yağışları da istenilen düzeyde gerçekleşirse buğday ithalatının önüne geçebiliriz, hatta ihraç bile edebiliriz. Son yıllarda yaşanan kuraklıkla büyük darbe alan çiftçimizin de bu yıl rahat bir nefes alacağını düşünüyorum.'' 
Çöklü, kuraklık gibi mali krizin de çiftçiyi etkilediğini belirterek, bu yıl hasadın yüksek olması durumunda çiftçinin hükümetin de vereceği bir takım desteklerle toparlanma fırsatı bulacağını kaydetti. 
Hükümetin sanayiciyi sıfır faizli can suyu kredisi ile desteklediğini kaydeden Çöklü, sürdürülebilir bir ekim yapılabilmesi için çiftçiye bir takım olanakların sunulması gerektiğini belirtti. 
ÇİFTÇİYE DESTEK BEKLENTİSİ
Çöklü, 2007 ve 2008 yılında çiftçinin borçlarının yüzde 7 faiz oranıyla ertelediğini hatırlatarak, şöyle devam etti: 
''Gübre ve mazot girdilerine enflasyon oranının üzerinde zam geldi. Çiftçi çok zor şartlarda ekim gerçekleştirdi. Çiftçimizin yüzde 90'ının bankalara ve özel şirketlere borcu var. Yağışların bu şekilde devam etmesi halinde buğday hasadı çiftçinin yüzünü güldürecek. Ancak çiftçinin hasattan gelen parayı, tekrar borçlarına vermesi halinde önümüzdeki yıl ekim döneminde yine sıkıntı yaşanacak. Biz hükümetimizden gerekli çalışmaları yaparak çiftçinin borçlarını en az 2-3 yıl vadeyle faizsiz olarak ertelemesini talep ediyoruz. Hükümetimiz sanayiciye cebinden çikolata çıkarıp verdi, çiftçiye de şeker vermesini istiyoruz.''

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri