Yüksek kriz ihtimali!

Konya'da sıcak havanın etkisi ile “göğüste baskı şikayeti” ve “kalp krizi endişesi” ile hastanelerin acil bölümlerine başvuran vatandaşların sayısında artış oldu. Dr. Öğretim Üyesi Kenan Erdem ise “Bu aylarda kalp krizi geçirme ihtimali yükseliyor” dedi

Konya'da hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerine çıkıyor. Uzun süre etkisini gösteren yağmurlu hava geride kalırken, sıcaklıklar 33-34 dereceye kadar çıktı. Sıcak ve bunaltıcı hava, gün içinde özellikle saat 11.00 ile 16.00 arasında iyice etkili oldu. Uzmanlar, yaşlıları, kalp, şeker, tansiyon hastalarını, yaşlıları ve çocukları bu saatler arasında dışarıya çıkmamaları konularında uyardı. Sıcak ve bunaltıcı havalarda kalp hastalığı olan olmayan pek çok kişi ise havanın kendisini bunalttığını dile getirdi. Vatandaşın bir kısmı da “Göğüs kafesinde baskı hissettiği” şikayeti ile hastanelerin aciline gitti. Hava sıcaklıklarının artması, özellikle kalp hastaları açısından bazı riskleri de beraberinde getirdi. Kalp krizleri yine mevsimsel olarak yaz aylarında artışa geçti.

 11.00 İLE 16.00 ARASI DIŞARI ÇIKMAYIN

Selçuk Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Kenan Erdem, sıcak havada kişinin vücut ısısının arttığını kaydetti. Vücut ısısının artmasının beraberinde birçok etkeni doğurduğunu aktaran Erdem, saat 11.00 ile 16.00 arasında dışarıya çıkılmamasını önerdi. Erdem, “Vücut, kendini ısıya karşı savunmaya alır. Çarpıntı artar. Çarpıntı da ritim bozukluğunu ortaya çıkarır. İhtiyaç olmadığı takdirde vatandaşların dışarıya çıkmasını istemiyoruz. Çıksa bile 20 dakikadan fazla güneşte kalmamalarını belirtiyoruz” açıklamalarında bulundu.

KRİZ İHTİMALİ ARTIYOR

Sıcak havaların, vatandaşta sıvı kaybına yol açtığını ifade eden Erdem, “Vücut, su kaybettikçe kalp daha fazla çalışır” dedi. Kandaki sıvının azalmasının sıkıntılara yol açabileceğini yineleyen Erdem, bu durumun doğuracağı en büyük sıkıntının ise kanda koyulaşma halinin meydana gelmesi olduğunu vurguladı. Kandaki suyun azalması ile kanın koyulaştığını dile getiren Erdem,  “Bu da pıhtılaşmaya neden olur. Devamında damarlar tıkanır ve kalp krizi geçirme ihtimali artar” şeklinde konuştu.

BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN!

Hava sıcaklığının herkesi aynı oranda etkilemeyeceğini de ifade eden Dr. Erdem,  risk grubunda en fazla yaşlıların, hamilelerin ve çocukların bulunduğunu aktardı. Asıl en büyük tehlikeyi 70 yaşının üstündekilerin yaşayacağını kaydeden Erdem, şunları kaydetti: “Yaşlılar, çok dikkatli olsun. Çocuklar, güneşte çok kalırsa havale geçirir. Güneşin altında kalan vatandaşların kalp rahatsızlığı geçirdiklerini şöyle anlayabiliriz. Kişi terlemeye başlar. Ardından göğsünde bir baskı hisseder. Çarpıntısı artar. Baş dönmesi yaşar, halsiz ve yorgun olduğunu hissederse, hemen en yakınındaki sağlık merkezine gitmesi gerekir. Belirtiler, hafife alınmamalıdır. Bu belirtiler, istenmeyen sonuçlara yol açabilir.”

SODA TÜKETİMİNE ÖNEM VERİN!

“Sıcak havalarda sadece sıvı değil; aynı zamanda mineral ve tuz kaybı da yaşanır” diyen Dr. Erdem, konuşmasını şu ifadelerle noktaladı: “Kalp hastalıkları olmayan vatandaşların bile sıcak hava karşısında çeşitli problemler ile karşı karşıya kalabilmesi mümkün. Tansiyon hastalığı olmayanların günde en az 1 veya 2 kez soda tüketmesi gerekir. Sıcak havalarda, çalışma temposuna göre en az 1 buçuk veya 2 litre su tüketilmelidir. Yağlı yemek yemekten kaçınmalı, akşam veya sabah saatlerinde fiziksel egzersizler ise kesinlikle ihmal edilmemelidir.”

EMRE ÖZGÜL

 

Foto altı:

Kenan Erdem

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri