Yüksek faturalar vatandaşı zorlayacak

Ekonomist Erdal Özel, “Üzülerek söylüyorum, faturasını ödeyemeyen insan sayısı artacak. İnsanlar gıda ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak duruma düşebilir” dedi

2022 yılı asgari ücreti 4 bin 250 TL olarak belirlendi. Asgari ücret vatandaşın eline geçmeden, para eridi. Doğal gaz ve elektrik faturası iki üç katına çıktı. Hayat pahalılığı arttı. Market fiyatları yükseldi. Tasarruf yapmasına rağmen vatandaş ay sonunu getiremediğini dile getirdi. Ekonomist Erdal Özel ise vatandaşın tasarruf edebilmesinin mümkün olmadığını, insanların zaten uzun zamandan beri zorunlu olmayan tüketimi hayatından çıkardığını ifade etti.

ASGARİ ÜCRETE YAPILAN ZAMMIN HİÇBİR KIYMETİ KALMADI

Yakın zamanda binlerce insanın faturasını ödeyemediği için doğal gazının kesildiğini kaydeden Özel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üzülerek söylüyorum, faturasını ödeyemeyen insan sayısı daha da artacak. Hatta insanlar, gıda ihtiyaçlarını bile karşılayamama riski ile karşı karşıya kalabilirler. Asgari ücret, insanların eline geçmeden fazlasıyla elden çıktı. Önemli olan reel olarak insanların alım gücünün yükseltilmesi. Asgari ücrete yapılan zammın hiçbir kıymeti kalmadı.”

ZAMLARIN İVEDİLİKLE GERİ ÇEKİLMESİ GEREKİR

“Faturalardaki artışların asıl sebebi, enflasyonun çok çok üzerinde gerçekleştirilen zamlardır” diyen Ekonomist Erdal Özel, “Gelirlerin çok büyük kısmının enerji başta olmak üzere, zorunlu harcamalara gittiği bir dönemi yaşıyoruz. Yapılan zamların geri çekilmesi gerekir. Ancak doğruyu söylemek gerekirse bu pek mümkün gözükmüyor. Acil bir şekilde devletin daha mantıklı bir ekonomik program oluşturması gerekiyor” şeklinde konuştu.

2022 YILI ÇOK ZORLU GEÇECEK

Dar gelirli vatandaşlar için vergi kalemlerinden tavizler verilebileceğinin altını çizen Özel, son olarak şunları kaydetti: “Türkiye'de zenginden daha fazla, fakirden daha az vergi alınması gerekir. 2018 yılının Ağustos ayından bu yana ekonomik olarak zorlu bir süreçten geçiyoruz. Bir de pandemi sürecini yaşadık. 2022 yılı çok zorlu geçecek. Bu yıl, Türkiye ve dünya için zorlu bir yıl olacak. Para ve maliye politikalarıyla birlikte daha gerçekçi adımları atmalıyız. Sorunları görerek, ona göre hareket etmeliyiz.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri