Yüksek faiz ve kur sanayiciyi çıkmaza soktu

Ham madde temininde büyük sorun yaşayan sanayiciler, zorlu bir sürece girdi. Yüksek faiz ve yüksek kur, sanayicilerin belini büktü. Ekonomik belirsizlik ve öngörülebilirliğin azalması, sanayiciyi çıkmaza soktu.

Türkiye'de faizin yüzde 19'a çıkarılması, döviz kurunun yüksek seyretmesi ve ham madde sıkıntısının yaşanması, pandemi süreciyle birlikte belirsizliğin de artması sanayicileri ciddi şekilde zora sokuyor. Çoğu sanayici, ham maddeye temin noktasında ciddi sıkıntılar yaşıyor. Öz sermayesi ile değil de kredi ile iş yapan sanayi kuruluşlarının bu süreçten daha fazla olumsuz etkilendiği biliniyor. Gidişatın böyle devam etmesi durumunda da kredi ile iş yapan sanayi şirketlerinin iflas etmesi öngörülüyor.

Ahmet Arslan

BATAN İŞLETME SAYISINDA ARTIŞLAR YAŞANACAK

Sanayicinin tüm ham maddesini dolarla aldığını söyleyen Sanayici Ahmet Arslan, doların ve faizin yükselmesiyle birlikte sanayicilerin çıkmaza girdiğini ifade etti. “Hiç iş yapmasak, ham madde elimizde kalsa daha çok para kazanırdık” diyen Arslan, plastiğin tonunun fiyatının bin 50 dolardan, 2 bin 350 dolara çıktığını aktardı. Sanayicinin önünü göremediğini dile getiren Arslan, “Bugün herkes elindeki parayı tutmaya çalışıyor. Dolar, sürekli yükseliyor. Döviz kuru şöyle 5-6 ay bir sabit kalsa, insanlar üretime daha çok katkı sağlamaya başlar. Bugün sanayicilerin büyük bir çoğunluğu, zarar ediyor. Yüksek faizden ve dolardan ötürü yatırımlar duruyor. Sanayiciler, geleceğe dair çok umutsuz. Ham madde sıkıntısı yaşıyoruz. Ham madde fiyatları ikiye katladı. Ön ödemeli satış yapılıyor. Önce para gönderiliyor, varsa sonra ham madde alınıyor. Bugün sacın her çeşidi bulunamıyor. Üretim yapan büyük tesisler, üretimi azalttı. Yüksek faizden ötürü, önümüzdeki günlerde batan işletme sayısında artışlar görülecek. Piyasada daha önce de sorunlar vardı. 2020 yılının Kasım ayından bu yana sorunlar daha da derinleşti” şeklinde konuştu.

SANAYİCİLERDEN TEFECİLERE BULAŞANLARIN OLDUĞUNU DUYUYORUZ

Döviz kurunun ve faizin yükselmesinin öz sermayesi ile iş yapan sanayicileri, kredi ile iş yapan sanayiciler kadar etkilemeyeceğini söyleyen Sanayici Selim Ayvaz, “Stokçular ham maddeyi satmış olsun, dövizin yükselmesi bizi çok bağlamaz” dedi. Ham madde temininde ciddi sıkıntılar yaşandığının altını çizen Ayvaz, ham madde stokçularına yönelik denetimlerin sıklaştırılmasının önemine vurgu yaptı. Sanayicilerin öz sermaye ile iş yapmasının daha doğru olacağını kaydeden Ayvaz, daha sonra şunları kaydetti: “Öz sermaye ile iş yapanlar, bu süreçte belki sallanır ancak yıkılmaz. Faizle iş yapan firmalarda batmalar olabilir. Kredi cazip geldi. Gelinen süreçte, kredi ile iş yapmanın ne denli kötü olduğunu görüyoruz. Faizin yükselmesi, faize bulaşan sanayicinin sorunu. Bugün sanayicilerden tefecilere bulaşanların olduğunu duyuyoruz. Bu çok üzücü bir durum. Tekrar ifade ediyorum, üretim az olsun öz sermaye ile iş yapılsın.”

EMRE ÖZGÜL

Selim Ayvaz

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri