Yozgat'ta Arıcılık Faaliyetlerine Destek

Yozgat'ta organik bal üretiminin artırılması amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen destekleme primleri dışında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından da yapılacak yatırımlara hibe desteği...

Yozgat'ta organik bal üretiminin artırılması amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen destekleme primleri dışında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından da yapılacak yatırımlara hibe desteği verileceği kaydedildi.

Yozgat il genelinin çiçek florası bakımından oldukça zengin olduğu belirtildi. Bu nedenle Yozgat'a her yıl diğer illerden gezginci arıcıların gelerek, bitki örtüsünden yararlandıklarını kaydedildi. TKDK Yozgat İl Koordinatörü Selim Türker, çiftçileri köylerinde ve üretim alanlarında ziyaret ederek, desteklemeler hakkında bilgi verdi. Arıcıları ziyaret edip, çalışmaları hakkında bilgi alan Türker, organik bal üretimiyle ilgili kurulacak tesis ve alınacak makineler için yüzde 50'si hibe olmak üzere mali destek verdiklerini söyledi. Türker, ''Türkiye'de fazla yaygın olmayan, ekmek üzerine sürülüp yenilebilen margarin tipi organik bal üretimi yapmak isteyen çiftçilerimizin tesis kurmak istemesi halinde desteklemelerden yararlanması mümkündür'' dedi.

Türker, ''Yozgat'ta arıcılık tam olarak gelişmiş değil, biz buna gerekli desteği veriyoruz. Makine ekipman, inşaat, marka olsun bunların hepsinde yüzde 50 desteğimiz var. Bunlar KDV, ÖTV ve Gelir Vergisinden muaf sadece bir damga vergisi var. Proje düzgün olursa yeterli desteği, 400 bin avroya kadar veriyoruz.'' diye konuştu.

"ARICIYA MALİ DESTEK"

Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir ise yaptığı yazılı açıklamada, geçtiğimiz yıl il genelinde bulunan 22 bin kovandan, kovan başına ortalama 20 kilo olmak üzere yaklaşık 400 ton bal alındığını tahmin ettiklerini söyledi. Özdemir, 306 yetiştiricinin 21 bin 62 arılı kovanına kovan başına 8 lira olmak üzere 168 bin 496 lira destekleme ödemesi yaptıklarını da vurgulayarak, ''Bu yıl 340 arıcı çiftçimiz desteklemeden yararlanmak üzere başvuruda bulunmuştur. Kovan başına 10 lira destekleme ödemesi yapılacaktır. Başvuruda bulunan çiftçilerimizden kaçının desteklemeden yararlanacağı daha sonra belli olacaktır.'' diye konuştu.

Özdemir, büyük çoğunluğunu Ordulu olmak üzere Samsun ve Hatay illerinden 50 gezginci arının bu yıl Yozgat'ta konakladıklarına vurgu yaparak, il genelinin konaklama kapasitesinin 63 bin 39 arılı kovan olduğunu sözlerine ekledi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri