Yolsuzluk Davası Sanığı: İzindeki Müdüre Pastanede Belge Verdik

Bakan çocukları ile İranlı iş adamı Reza Zerrab’a takipsizlik kararı verildikten sonra açılan 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet davasında sanık iş adamı, izindeki müdüre pastanede zarf içinde belge verdiklerini söyledi. Mahkeme, suçtan...

Bakan çocukları ile İranlı iş adamı Reza Zerrab’a takipsizlik kararı verildikten sonra açılan 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet davasında sanık iş adamı, izindeki müdüre pastanede zarf içinde belge verdiklerini söyledi. Mahkeme, suçtan zarar görme ihtimali bulunduğu gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Muhakemet Müdürlüğü'nün davaya katılma talebini kabul etti.

İstanbul 20 Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen ikinci oturuma tutuksuz 7 sanık katıldı. Savunma yapan tutuksuz sanıklar Raşit Şentürk, Remezan Özyıldız, Sevinç Doğan, Şenol Şirin ve Yener Çavdar ifade verdi. 2 Nolu Yenileme Kurulu Müdürü olduğunu belirten sanık Raşit Şentürk, görev alanının Zeytinburnu, Tuzla ilçeleri ile Fatih ilçesinin bir kısmını kapsadığını söyledi. Suçlamalara konu yerlerin görev bölgesinde olmadığını ifade etti. Şentürk, çamaşır makinesi ve elbise menfaati iddiasının da doğru olmadığını bunları kendisinin aldığını savundu.

Sanık iş adamı Remezan Özyıldız da, Fatih’te iki farklı yerde binaları bulunduğunu belirtti. Özyıldız, “Bunlardan birinin otele çevrilmesi hususunda gerekli yasal tüm işlemler yapılmış ve otele çevirebileceğimiz belirlenmiştir.” dedi. Diğer yerin tarihi eser olarak tescili olup olmadığını öğrenmek için tapu fotokopisini ve imar durumunu gösterir belgeleri sanık mimar Sevinç Doğan’a bir pastanede buluşarak verdiğini anlatan Özyılmaz, “Günseli Aybay da oradaydı. Bu belgelere bakarak tarihi eser olarak tescilli olup olmadığı yönünde bilgi verecekti.” ifadesini kullandı.

Günseli Aybay’a para verilip verilmediği iddiası üzerine Özyılmaz, “Pastanede Sevinç hanımla buluşulduğunda Günseli Hanım da oradaydı. Ayrıca Günseli Hanım izinde olduğu için pastanede buluşulmuştur. Bu kısmı ben tam olarak bilmiyorum, çünkü ben sonradan pastaneye gittim. Ben gittiğimde Sevinç Hanım ve Günseli Hanım masada oturuyorlardı. Ben tapu kaydı ve imar durumunu bildirir belgeleri zarf içerisinde Sevinç Hanıma verdim, Sevinç Hanım da bu belgeleri aynı şekilde Günseli Hanıma verdi. Para verildiğini görmedim.” diye konuştu.

Sanık mimar Sevinç Doğan da, hakkındaki rüşvet verdiği iddialarını yalanladı. Sanık zabıta memuru Şenol Şirin de kimseden iddianamede belirtilen yerlerdeki çalışmalar ve mühür işlemleriyle ilgili rüşvet almadığını iddia etti.

Savunmaların ardından mahkeme başkanı, dosyadaki mevcut dinleme, fiziki takip kararları ile buna ilişkin tutanaklar, görüntü kayıtları ile bilgi ve belgeleri okudu. Sanıklar ve avukatları delillerin hukuka aykırı şekilde toplandığı iddialarını tekrarladı. Duruşmanın ardından mahkeme, ara kararları açıkladı. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçu yönünden suçtan zarar görme ihtimali bulunduğu gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın davaya katılan olarak kabulünü kararlaştıran mahkeme, yine rüşvet alma ve vermeye aracı olma suçları yönünden suçtan zarar görme ihtimali bulunduğundan İstanbul Muhakemet Müdürlüğü'nün davaya katılan olarak kabulüne karar verdi.

Savunması alınan 16 sanığın davadan bağışık tutulmasına karar veren mahkeme heyeti, sanıklardan Kader Demir hakkındaki imza atmak suretiyle hakkındaki adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına hükmetti. İki günlük sağlık raporu sunarak duruşmaya katılmayan sanık Sebahattin Demir'in mazeretinin kabulüne karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 24 Mart 2015 tarihine erteledi.

İddianamede, Sebahattin Demir'in, "Yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama" ve "Ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma" suçlarından 2 yıldan 8 yıla kadar, diğer 20 sanığın ise "Rüşvet Almak", "Rüşvet vermek" ve 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet" suçlarından 6'şar yıldan 17'şer yıla kadar ayrı ayrı hapsi talep edildi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri