Yolsuzluğa Karışan Memurlar, Meslekten İhraç Edildi

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacop Zuma, ulusa sesleniş konuşmasında yolsuzluğa karışan bin 542 memurun meslekten ihraç edildiğini açıkladı.

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacop Zuma, ulusa sesleniş konuşmasında yolsuzluğa karışan bin 542 memurun meslekten ihraç edildiğini açıkladı. Zuma, 'Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Hattı' kurulduktan sonra devlet kurumlarında görevini kötüye kullananlar hakkında toplam 13 bin dava açıldığını söyledi.

'Temiz ve Özgür Toplum' için Kamu Hizmeti Komisyonu bünyesinde başta kamu kurumları olmak üzere yolsuzluğa savaş açtıklarını söyleyen Zuma, çok önemli sonuçlar aldıklarını belirtti. Zuma, operasyonlar sonucu, 140 memurun 3 aylık maaş, 20 memurun rütbe düşürme cezası aldığını, 355 görevlinin mahkemeye çağrıldığını ve 204 memurun yargılandığını aktardı.

Devlet Başkanı ayrıca, devlet içinde örgütlenen yolsuzluk çetelerinin ihaleleri ele geçirmesini önlemek için 'Merkezi İhale Kurulu kurduklarını ve fiyat sabitlediği anlaşılan inşaat firmalarına, 150 milyon dolar ceza kestiklerini açıkladı.

PROPLEMLER IRKÇI REJİMDEN MİRAS

Güney Afrika lideri Jacop Zuma, ülkedeki bütün problemlerin geçmişteki ırkçı rejimden miras kaldığını söyledi. Zuma, "Fakirlik, kalitesiz eğitim, konut sorunlarından dolayı hükümeti eleştirmeye hakkınız yok." dedi.

Eleştirilerini daha da ileri götüren Zuma, son dönemdeki protestolara şiddet karışmasının şuçunu azınlık beyazların ırkçı (apartayt) rejimine yükledi. Devlet başkanı, siyahların halen beyaz idaresinden kalma öfkelerinin devam ettiği ve protestolarda açığa çıktığı yorumunu yaptı.

7 Mayıs seçimleri öncesi son kez ulusa seslenen Zuma, ekonomik problemlerin sebebini de global krize bağladı. Uzun protestoların ve yargı sürecinin ardından merkez eyalet Gauteng’deki otoyolların ücretli olmasına da değinen Zuma, "Güney Afrika’nın ekonomik başkenti Johannesburg’un kalkınması için zorunludur." ifadesini kullandı.

Zuma, ulusa sesleniş konuşmasında, son bir yılda 650 bin kişiye iş verdiklerini, AIDS'e karşı mücadelede büyük başarılar kazandıklarını ve suç oranını yüzde 20 civarında düşürdüklerini söyledi.

RENKLİ PARLEMENTO AÇILIŞI

Güney Afrika’da Nelson Mandela’nın ölümünden sonraki ilk parlamento açılışı her yıl olduğu gibi renkli geçti. Tarihi parlamentonun üstünde uçaklar gösteri yaparken, askerlerin yürüyüşünü izlemek isteyen halk, sokakları doldurdu. Gazeteciler, ulusa sesleniş konuşması öncesi geleneksel kıyafetleri ile meclis bahçesinin kırmızı halılarından yürüyen siyasileri görüntüleme yarışına girdi. Mandela’nın torunu Milletvekili Mandla bu yıl da kabilesi Xhosa’nın geleneksel kıyafetleri ile meclise gelirken, efsane liderin eski eşi Winnie Madikizela Mandela siyah kıyafetleriyle dikkat çekti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri