'Yollarda önemli başarı sağladık'

Karayolları açısından gelinen son durumu değerlendiren Karayolları 3. Bölge Müdürü Haşmet Ruşen Oğuzalp, Konya'nın karayolu açısından önemli bir prestij kazandığını söyledi
Haşmet Ruşen Oğuzalp kimdir?

1957 Konya doğumlu. İlkokulu Konya Devrim İlköğretim Okulu’nda, ortaokulu Karma Ortaokulu’nda, liseyi ise Konya Gazi Lisesi’nde bitirdi. 1974’te İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesini kazandı. 1981 yılında karayollarında göreve başladı. 29 yıldır karayollarında görev yapan Haşmet Ruşen Oğuzalp, bilgi, birikim ve tecrübeyle Konya’nın ulaşımda daha iyi bir konuma gelmesi için yoğun bir gayret içinde. 2003 yılından itibaren bölge müdürlüğü görevini yürütüyor. 2 yıl Mersin Bölge Müdürlüğü görevinde bulunan Oğuzalap, 6 yıldır da Konya’da Karayolları 3. Bölge Müdürlüğünü görevini yürütüyor. Evli ve iki çocuk babasıdır.    

Sunuş:

Konya’da karayolları ağında önemli gelişmeler sağlandı. Konya’nın giriş ve çıkışları bölünmüş yol haline getirilirken, tek yönlü olarak yeni yollarda da çalışmalar hızla devam ediyor. Yoların genişletilmesiyle hem trafik kazaları azaldı hem de birçok ilçenin gelişmesinin önünü açıldı. Bu kapsamda Konya’nın karayollarında geldiği durumu Karayolları 3. Bölge Müdürü Haşmet Ruşen Oğuzalp ile görüştük. Gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Haşmet Ruşen Oğuzalp, yol projelerin tamamının bitmesiyle Konya’nın Türkiye’de önemli bir noktaya geleceğini söyledi. “Konya Türkiye’nin merkezi, bu nedenle Türkiye trafiği Konya üzerinden geçmek zorunda” diyen Oğuzalp, 2023 yılında karayolları açısından bambaşka bir Konya’yla karşılaşılacağını kaydetti.  Bölünmüş yol miktarını 159 kilometreden, Acil Eylem Planı ile birlikte 796 kilometreye çıkardıklarını aktaran Oğuzalp, şuandaki hedeflerinin bölünmüş yol miktarını 939 kilometreye çıkarmak olduğunu bildirdi. Otoyol konusunda da bilgi veren Oğuzalp, “Otoyollar kapsamında Konya’nın ismi olmayabilir, ancak Konya var. Afyon’dan Ereğli’ye giden otoyol bağlantısı Konya üzerinden geçecek. Otoyol bir prestij projesidir. Konya’da bu projede yerini alacaktır” dedi.

ARASÖZ:

“Konya yollar açısından önemli bir prestij kazandı. 2023 yılında karayolları noktasında bambaşka bir Konya göreceğiz”

* Konya biliyorsunuz Türkiye’nin ortasında bir il. Bu noktada Konya’nın karayolları açısından önemi nedir?
– Konya Türkiye’nin merkezi. Konya’nın 7 tane devlet yolu var. Bu nedenle Türkiye trafiği Konya üzerinden geçmek zorunda. Konya-Ankara yolu başkente bağlıyor,  Aksaray yolu Konya’yı doğuya bağlıyor. Doğu Anadolu’nun trafiği Konya üzerinden batıya akmaktadır. Ereğli-Karapınar-Adana yolu Güneydoğu’dan gelen vilayetleri taşıyor.  Bunların batı bağlantısı noktasında en kısa yol Konya üzeridir. Konya-Antalya yolu, Alanya-Antalya trafiğini Konya üzerinden çekiyor. Karaman yolu, Konya-Mersin trafiğini taşıyor. Konya-Afyon yolu yine ister Aksaray ister Adana üzerinden gelsin bütün trafik Konya’da birleşip batıya geçmek için Konya-Afyon yolunu kullanıyor. Bir de Konya-Beyşehir yolu var. Burada yakın zamanda GEMBOS projesi diye bir yolumuz var. Bu projeyi bitirdiğimiz zaman Konya-Antalya yolunu 60 kilometre civarında kısaltacak. Şuandaki yolun 110 kilometresinin standardını da bölünmüş yol olarak düşünürsek mesafe zaman açısından önemli oranda kısalacaktır. Konya, yolların tamamının bitmesiyle Türkiye merkezine oturacak.
* Konya-Beyşehir yolunda çalışmalar ne durumda? Yol çalışması ne zaman bitecek?
– Konya-Beyşehir yolunun bitiş tarihi 2012’dir. Çünkü 2011’de yoğun bir şekilde kamulaştırmayla geçireceğiz. Konya-Beyşehir arası 92 kilometre. Bunun 22 kilometresi bölünmüş yol olarak bitmiş durumda. Geriye kalan 70 kilometresinin 10 kilometresini önümüzdeki yıl bitirmek üzere ihale ettik. 60 kilometresi kamulaştırılacak alan, onunda ihale sürecini bitirip müteahhitlere başlattırmak istiyoruz. Kamulaştırmada şahıslarla herhangi bir mahkemelik durum olmazsa 2012’de büyük ihtimalle yol bitecektir.
* Konya-Çumra ve Karaman yolunda çalışmalar bitme noktasına geldi mi?
– Çumra Karaman yolu bizim ilk başlayan projelerimizden. Kaşınhanı-Konya arasında 10 kilometrelik bir kesimimiz kaldı. Burada müteahhidimiz bir sıkıntıya girdi, onun için zaman biraz uzadı. Şuanda müteahhit sıkıntısını giderdi. Şuada yolun alt yapısı bitmek üzere. Mayıs ayı içerisinde Kaşınhanı-Konya arasını da trafiğe açacağız. Bu proje 2–3 yıl önce bitmesi gerekirdi. Ama bu bizden kaynaklanmayan sorundan dolayı, böyle bir gecikmemiz oldu. Ocak ayının sonuna kadar Kaşınhanı köprüsünü de bitirecek.
* Bakanlığın yatırım programında Konya Dış Çevre Yolu Projesi’nde yer almıyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
– Konya dış çevre yolu 129 kilometredir. Eski yol yarım çevre yolu ve bunun toplamı 18 kilometre civarında. Bu 129 kilometre yol Konya’nın 50 yıl ilerisine hitap edecek bir proje. Tabii maliyetli bir proje. Bunun kamulaştırma projeleri dâhil bütün projeleri bitirdik. Bunun hayata geçirilmesi için yatırım programına alınması gerekiyor. Bakanlığımız bu konu üzerinde yoğun çalışıyor. Konuyla ilgili Konya Büyükşehir Belediyesi ile de yoğun görüşmeleri var. Şehir içinden geçtiğinden yolun kamulaştırma maliyeti yolun yapım maliyetini geçiyor. Bu kamulaştırmanın belli bir bölümünü belediyelerimiz tarafından çözüme kavuşturulacak. Yatırım programına girer, kaynakta sağlanırsa biz bu yolu 4 veya 5 yıl içinde bitiririz.
* Yine Cumhuriyet’in 100. yılı kapsamında otoyol projesi açısından da Konya’nın ismi geçmiyor. Bunu nasıl görüyorsunuz?
           – Otoyolla kapsamında Konya’nın ismi olmayabilir, ancak Konya var. Afyon’dan Ereğli’ye giden otoyol bağlantısı var, oraya bağlanan otoyol Konya üzerinden geçecek. Bu projeyi Ulaştırma Bakanlığı Afyon-Niğde olarak geçmiştir ama bu proje her halükarda Konya’nın yakınından geçecek. Mevcut otoyola bağlanan Konya-Niğde bağlantısı mı yapılsın, yoksa Konya-Aksaray-Kayseri üzerinden otoyola bağlantı yapıp her iki tarafa da mı ifade etsin. Bu proje ihalesi yapıldıktan sonra buna bir karar verilecek. Ama ne olursa olsun otoyol Konya’dan geçecek. Muhtemelen Ankara yolu tarafından ister Aksaray yoluna bağlansın, ister Ulukışla ayrımına, Adana yoluna bağlansın Konya’dan bu otoyol geçecek. 2011 yılında bunların proje ihaleleri yapılacak. Otoyol bir prestij projesidir. Konya’da burada yerini alacaktır. Biz bölünmüş yollarda zaten iyi bir seviyeye geldik, yüzde 80-85’ini bitirdik. Konya-Ankara bitti, Aksaray, Adana yolları bu sene bitti. Konya-Karaman ve Afyon yolları yüzde 95’i bitirildi. Asfalt mevsimiyle birlikte onları da trafiğe açacağız. Geriye Konya-Seydişehir ve Beyşehir yolları kalıyor. Konya-Seydişehir yolunda kamulaştırma ve ihale süreci tamamlandı. Önümüzdeki yıl bitebilir. Konya’nın 7 çıkışı da bölünmüş yol olacak. Şuan yaptığımız yollar statik kaplama yollar. Bunların Konya-Ankara yolunda olduğu gibi hızlı bir şekilde önce 400 kilometre olan Konya, Afyon, Adana hattı asfalt kaplama yapılacaktır. Bakanlık bu yönde de hazırlık yapıyor. 2023’e kadar Konya’nın bütün yollarını asfalt kaplama yapacağız.
* Yol yapımında hangi bölgelerde sıkıntılarla karşılaşıyorsunuz?
          – Konya-Ereğli-Adana istikametinde biraz sıkıntımız oldu. Çünkü Konya dağlık bir bölge olmadığı için nakliye dayalı olarak, ariyet ocağından malzeme almak suretiyle yol yapıyorsunuz. Konya-Karapınar arasındaki ortalama nakliye mesafesi 20 kilometre, yakınların dağ olmadığı için mecburen dolgu malzemesi uzak mesafeden getirmek zorunda kalıyoruz. Maliyeti nakliye ağırlaştırıyor. En erken başladığımız projeydi. 8 yıl geçti daha yeni bitme aşamasına geldi. Akşehir-Çay arasında büyük zorlanma yaşadık. Orası biliyorsunuz hem yağış alan bölge hem de kiraz bahçelerinin arası. Oranın bir ekonomik getirisi olduğu için ağaç kesmemeye gayret gösterdik. Önce yanlara duvarlar çektik, duvarların arasını doldurarak yol genişletme çalışması yaptık.
* Devamlı olarak ismini kazalarla duyuran Konya-Aksaray ve Ereğli yollarında çalışmalar ne durumda?
          – Konya-Aksaray ve Ereğli yollarımız bitti. Biz burayı bölünmüş yol haline getirdik. Temmuz-Ağustos aylarında iki yolu birden trafiğe açtık. Dolayısıyla bu yolda büyük bir rahatlama oldu. Ama yolun üzerinde belli bölümlerde kavşaklar oluşturulması gibi talepler var. Özellikle sürüsünü geçirmek isteyen köylülerin bizden alt geçit talepleri oldu. Bunları da önümdeki yıl tamamlayacağız. Bölünmüş yol haline getirdikten sonra eski yolun bir kısmını standardını yükselttik, şimdi eski yolun kalan kısmının da 5 kilometre mesafeler halinde kapatarak standardını yeni yolun seviyesine getireceğiz. 
* Bölünmüş yollar trafiği azalttı mı? Bunun ilgili araştırmalarınız var mı?
            – Trafik kazalarının raporunu trafikten alıyoruz. Bunları da biz düzenli bir şekilde hangi kesimde kazanın meydanı geldiğini hem genel müdürlüğümüze bildiriyoruz hem de bakanlığa bildiriyoruz. Konuyla ilgili Bakanımız, açıklamasında ölümlü kazalarda yüzde 64 oranında azalma olduğunu aktardı. Bu müthiş bir rakam. Kazalar yoldan ziyade sürücüye bağlı olarak artıyor. İnsanların altındaki arabalar yeni. Konya’da araç sayısı açısından 9. sıraya gelmiş. Dolayısıyla sürücüler aşırı derecede hız yapıyorlar. Bölünmüş yol yokken kafa kafaya çarpışmalar çok sık yaşanırken, şimdi de aşırı hızdan dolayı yoldan çıkmalar meydana geliyor. Bölünmüş yollarda maksimum hız sınırı 110 kilometredir. Sürücüler buna dikkat etmelidir.
* Trafik işaretlerinin anlamlarını yazmayı düşünüyor musunuz? Ayrıca ağır tonajlı araçlarla ilgili çalışmalarınız neler?
           – Trafik işaret levhalarımızda böyle bir şey yok. Sadece işaretler konuyor. Ama yurtdışındaki ülkelerde bu uygulama var. İçişleri bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığının alacağı bir karara bağlı. Böyle bir uygulama yönetmeliğe girerse biz de işaretlerin anlamlarını yazarız. Yaptığımız yollar statik kaplamaya göre çok daha dayanıklı yollar yapıyoruz. Statik kaplama yollarımızın ömrü 4 yıldır. Yani 4 yılda bir yeniden kaplama gerekiyor. Fakat aşırı tonajlı araçlar yüzünden bu kaplamının ömrü 2 yıla kadar düşebiliyor. Onun için sıcak asfalt kaplama yapıyoruz. Bunu yaptığımız zaman 20 santimetrelik tabaka yolumuzun ömrünü 20 yıla çıkarıyor. Bakanlığın aldığı tedbirler var. Bu kapsamda yol boyunda kantarlar konuyor. Bunlara Kara Ulaştırma Bölge Müdürlüğü bakıyor. Normal yük atan araçlar yollarımıza zarar vermiyor fakat tonaj yükü fazla olan araçlara karşı kantarlardan başka çözüm yolumuz yok.
* Bölünmüş ve tek yollarla ilgili projeleriniz nelerdir?
– Konya’da 2003 yılına kadar bölünmüş yol miktarımız 159 kilometreydi. Bu 159 kilometreyle Konya 6. sıradaydı. Acil eylem planından sonra 2010 yılı dahil olmak üzere 637 kilometre daha bölünmüş yol ilave ettik. Şuanda bölünmüş yol miktarını 796 kilometredir. 792 kilometreden hedefimiz 939 kilometredir. Şuanda 173 kilometre bölünmüş yolumuz kaldı. Ağırlığımızda Konya-Beyşehir ve Seydişehir yolunda olacak. Bunlarından tamamlanmasıyla Konya’da bölünmüş yol konusunu kapatmak istiyoruz. GEMBOS yolu konusu var. Bu yol da Beyşehir’den sonra Akçabelen üzerinden Taşağıl’a bağlanıyor. Böylece Antalya yolu 60 kilometre kısalıyor. Burayı da 3 yılda bitirmeyi planlıyoruz. Tabii bu yolun belli kısmı Antalya bölgesine bağlı. Onlarda bizim gibi kendi bölgelerindeki kısmı 3 yılda bitirse bu yolu 2014’te hizmete açarız. Bozkır-Antalya yolunun da 23 kilometresini bitirdik. 11 kilometre yapılmayan kısmımız kaldı. Önümüzdeki yıl bu yolu da açarız. Karaman, Çumra, Konya üzerinden gelecek Antalya trafiğinin bir kısmını o yoldan almış olacağız. Ayrıca bu yolun bitirilmesiyle Bozkır’da önemli oranda gelişecektir. GEMBOS’ta Beyşehir’in gelişmesini sağlayacak. Akşehir-Yalvaç projemizi var. Burada 11 kilometrelik kesimimiz kaldı. Yolun bitmesiyle Ankara-Isparta trafiğini Akşehir üzerinden sağlamış olacağız. Argıthanı, Doğanhisar, Hüyük, Beyşehir’in Ankara-Antalya veya Ankara-Isparta bağlantısını sağlayacak bir proje. Bu yolunda ihaleleri bitti, 2 yıl içinde bu yolunda tamamlanmasını hedefliyoruz. Bu yollar sayesinde ilçelerimizde önemli oranda gelişecektir.
* Tabii bu projeler önemli bir ödeneği de beraberinde getiriyor. Ödenek noktasında sıkıntı yaşıyor musunuz?
– Bize tahsis edilen bütçe 21 milyon TL’ydi. Fakat buna 89 milyon TL daha ödenek geldi ve 110 milyon TL para harcadık. Bu ayın sonuna kadar 15–20 milyon TL daha harcayacağız. Çünkü şantiyelerimiz çok yoğun çalışıyor. Bu yıl hiç ödenek sıkıntısı yaşamadık. Geçtiğimiz yılda yaşamadık. Önümüzdeki yılda sıkıntı yaşamazsak biz bu projeleri en kısa zamanda bitireceğiz. Maliye Bakanımız karayollarına 50 milyon TL ödenek aktarılacağını söylüyor. Bu kaynak aktarılırsa ek ödeneklerle birlikte çok müthiş bir ödenek olacaktır. Böylece bu projeler 3–4 yıl içerisinde biter ve Konya’nın çehresi değişir. Hayallerimizi ve hedeflerimizi büyük tutuyoruz ki kaynak geldiği zaman kullanabileceğimiz yerler olsun. Belören-Hadim yolumuz var. Bu yolda 11 kilometrelik bir kesimimiz kaldı. Önümüzdeki mayıs ayı içerisinde orayı da trafiğe açmayı düşünüyoruz. Ermenek, Taşkent, Hadim yolu böylece bağlanmış olacak. Ayrıca Kuşyuvası’ndan Alanya’ya iniş için projemiz var. Bu projede hayata geçerse Sarıveliler, Hadim, Taşkent ve Ermenek’in gelişmesine katkı sağlanacak. Bunlar tabii ödenekle bağlantılı, ödenek olursa bu yollarda bitecektir.  
* Söyleşi için teşekkür ediyorum. Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı? 
– Karayolları olarak altın çağımızı yaşıyoruz. Yeni projeler geliştiriyoruz. Şuanda Çeltik-Ankara yolunu da yapıyoruz. Yunakla-Çeltik arasında 10 kilometrelik bir ihale yaptık. Burayı da bitirip yolu Ankara yoluna bağlayacağız. İlçelerimiz uzakta diye ihmal yok. Nerede kamulaştırması yapılmış, yatırıma girmiş proje varsa bunların hızlı bir şekilde ihalelerini bitirme gayretindeyiz. Ulaştırma bakanlığına bağlandıktan sonra kaynaklar hızlı bir şekilde açıldı. Bu nedenle ihaleleri artırdık. 2011 yılında yatırıma girmiş bütün projelerin ihalelerini yapmak istiyoruz. 2010 yılı içinde 205 tane ihale yürütülüyor. Bunlardan 156 tanesi sadece yol yapım ihalesi. Yetişmekte zorlanıyoruz ama Konya için bunu yapacağız. Yollar açısından Konya önemli bir prestij kazandı. 2023 içerisinde karayolları açısından bambaşka bir Konya göreceğiz. Konya’ya uğramadan hiçbir trafik hiçbir yere gidemez. Bunun bilincindeyiz. Çevre yolunda da kamulaştırma aşıldıktan sonra yatırım programına alınırsa orayı da bitireceğiz. Bunun çok kısa bir zaman içinde çözüleceğine inanıyorum.



 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Röportaj Haberleri