Yola ithal etle devam

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Ülkemizdeki hayvan sayısını el birliği ile artırmalıyız. Bu sayı artana kadar, ithal et yemeye devam edeceğiz” dedi

İç Anadolu Bölgesi Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Akıl Toplantısının 5.'si gerçekleştirildi. Dedeman Otel'de gerçekleştirilen toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Vali Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Pancar Ekicileri Kooperatifi Birliği PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, AK Parti İl Başkanı Musa Arat, çok sayıda sivil toplum kuruluşu, üretici ve çiftçi katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Çelik, Konya'nın sanayi şehri olma yolunda emin adımlar ile ilerlediğini belirterek, “Konya, sanayi şehri olmanın yanında 1 milyon 900 bin tarım ve 737 bin hektar mera alanı ile tarımın kalbi konumunda bir şehirdir” diye konuştu. Toprakların kıymetinin bilinmesinin büyük bir önem arz ettiğini ifade eden Çelik, “Arazilerimiz paramparça. Topraklarımızı korumalıyız. Arazilerimizin bölünmemesi için büyük çalışmalar yaptık. Arazi toplulaştırılması ile ilgili önemli projeler yürütmekteyiz. Türkiye verimden, tarımda gelişmişlikten bahsediyorsa bu konuyu artık gündeminden kaldırmalıdır” diye konuştu.

HAVZA BAZLI MODELLE ÇİFTÇİ RAHATLAYACAK  

Bakan Çelik, 18-40 yaş arasındaki kişilerin köye dönmeleri için devletin büyük teşvik çalışmaları yürüttüğünü dile getirerek, “Lüks sofraların çeşitli malzemelerini nasırlı ellerin çabaları ve büyük emeklerin sonucunda tüketiyoruz. Köye dönüşü aziz kılacak çalışmalar yürütüyoruz.  Yapılan teşvikler ile kişilerin şehirde bulamadıkları çoğu şeyi köyde bulmalarını sağlayacağız. Tarımsal destek hükümetimiz zamanında 79 milyar TL oldu. Havza bazlı destekleme modeline geçiyoruz. İhtiyacımız olan ürünü verimli havzada üreten modelle çiftçi geleceğini görecek. Çiftçilerimiz teknolojik imkanlardan daha fazla yararlanacak. Bakanlık olarak hem çiftçilerimizle hem de üniversitelerle kol kola tarım sektöründe gelecekte daha başarılı işlere imza atacağız” ifadelerini kullandı.

 

ÇİFTÇİYİ RAHATSIZ EDEN ODA VE BİRLİKLER VAR

Fiyatlarda ve güvenli sigortada istikrarı sağlamak için TMO'yu depoculuktan çıkaracaklarını aktaran Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu proje, çiftçi dostu bir uygulama. Çiftçi ile kamunun el ele olabilmesi için her konu masaya yatırıyoruz. Masada değil arazide tarım yapıyoruz. Mevzuatları azaltarak üreticiye derin bir nefes aldıracağız. Her işletmenin teknik bir sorumlusu olacak. Konya ilinin de Ankara'da iki sorumlusu var. Bu sorumlular, arazilerdeki bütün gelişmeleri anlık depolayıp, daha sağlıklı verilerin ortaya çıkması için çalışıyor. Sorumluların bize verdiği  raporlara göre adımlar atıyoruz. Sivil yapılanmalar demokratikleşmede ve tarımda önemli bir etken. Rahatsızlık duyduğumuz bir konu var. Odalar ve birlikler noter işlevi görmeye çalışıyor. Bu en son düşünülmesi gereken bir olay. Bu gibi konularda reforma gidilmeli. Çalışmalar daha fonksiyonel yapılmalı. Çiftçiyi rahatsız edecek oda anlayışını kabul etmek mümkün değil.”

 

SÜT ÜZERİNDEN SİYASET YAPILMAZ

Uzun süredir gündemi meşgul eden et ve süt konularına da değinen Çelik, konuşmasını şu cümleler ile sonlandırdı: “Et ve süt üretimindeki artış birilerini rahatsız etti. Yaptığımız anlaşmalara uymayıp, uyanıklık yapanlar da oldu. Üretim fazlası olan sütü değerlendirmek için süt tozu yapımına destek verdik. Anlaşmamızı bozup araya üçüncü kişileri sokanlar oldu. Olayı bu durumlara getirenleri tek tek tespit edeceğiz. Biz sözümüzün arkasındayız. 'Süt tozu' yapanlar bakanlık tarafından desteklenecek. Bu konuyu fırsat bilip, işi siyasete dökmek isteyenler oldu. Süt üzerinden siyaset yapılmaz. Ülkemize uzun bir süre ithal et geldi. İthal et bir süre daha gelmeye devam edecek. Bu zaman dilimini hayvan sayısını artırıncaya kadar gerekli görüyoruz.” Toplantıda konuşan Vali Erol ise Konya'nın tarım hacminin her geçen gün geliştiğini belirterek, yapılan toplantının hayırlara vesile olmasını temenni etti.

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri