YOL HARİTASI NETLEŞTİRİLMELİ

Süreç netleşmeli Temel lise ve özel eğitim kurslarının kapatılması kararını değerlendiren ÖZDER Konya Şube Başkanı Barış Çağlayan Çakır, “Yapılacak her değişiklik kafa karışıklığına neden olur. Yol haritası netleştirilmelidir" dedi

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) tarafından yapılan açıklama ile dershanelerin dönüştürülmesi sürecinde açılan temel liseler ve özel eğitim kurslarının 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında açılmayacağı, bu nedenle temel liselere ve özel eğitim kurslarına yeni öğrenci kaydı ve bursluluk sınavı yapılmayacağı açıklandı. Yapılan açıklamayı değerlendiren Özel Öğretim Derneği (ÖZDER) Konya Şube Başkanı Barış Çağlayan Çakır, “Eğitim yılına başladıktan sonra yapılacak her değişiklik, öğrencilerde, velilerde, sektör paydaşlarında, yayıncılarda, kafa karışıklığına neden olur. Yol haritası ne kadar erken belli olur, açıklanırsa, buna göre herkes de bir çözüm yoluna gider” dedi.

 

SÜRECİ TAM OKUYAMAYANLAR VAR

Açıklama ile ilgili iki farklı boyutun olduğunu ifade eden Çakır, şöyle konuştu: “Birincisi ‘temel lise’ler ile ilgili. Türkiye’de bir dershane gerçeği vardı. Piyasada insanlar birtakım yatırımlar yaptı.

Konya da dershaneler sokağı olarak bilinen bir sokak var. 17-25 aralık süreci sonrası dershaneler kapatıldı. Bu alanda yatırım yapan insanların zarar görmemesi için geçici bir yol açıldı. O da temel liseler idi. 2018-2019 dönemi sonunda bu temel liselerin kapatılacağı belliydi. Bu kapatılan kurumların bahçesi olan bir okula dönüştürülmesi ile ilgili bir protokol yapılmıştı. Şu anda o sürecin sonuna gelindi.  Bu süreci tam okuyamayan bazı eğitimcilerin, temel liselerin kapanması ile çalışanların açıkta kalacağı gibi söylemleri oluyor. Halbuki 4 yıl önce bu temel liselerin özel okula dönüşeceği belliydi. Hangi okula dönüşeceği bile belirlendi. Bu sürecin sonunda temel liselerin bazısı anaokuluna bazısı, liseye, bazısı ilkokula dönüşecek. Ama öğretmenlerin bir kısmı, sektör dışına çıkabilir. Temel lise sahiplerinin bu konuda bir sıkıntısı var. Bakanlığın ifade ettiği, ‘Size okul yeri, arsa göstereceğiz’ sözü vardı. Kağıt üzerinde söz yerine getirilmiş gibi görünse de, temel lise sahiplerini bu memnun etmedi. Arsalar şehir merkezinin çok dışında, uygulanabilir değil.”

DERSHANE ÖĞRENCİ SAYISI DAHA DA ARTTI

Çakır, konuşmasına şöyle devam etti: “Özel eğitim kursları ile ilgili süreç çok tartışılıyor. Kapatılan dershaneler sonrası, özel eğitim kursları ve etüt merkezleri gündeme geldi. Bir KHK ile ortaokullara hitap eden etüt merkezlerinin tamamı kapatıldı, şu an kapalı. Liselere hazırlık için resmi olarak bir kurum yok. Fakat liseler için durum farklı oldu. Liselerle ilgili olan özel öğretim kursları KHK ile ‘Sadece bir dersten öğrenciyi hazırlayabilir’ şeklinde düzenlendi. Sadece fizik, sadece matematik gibi. Geldiğimiz noktada ise bu özel eğitim kurslarının dershanelerden farkı kalmadı. Son iki yıldır özel eğitim kursları ile ilgili yeterli teftişler yapılmadı. Konya’daki birçok etüt merkezi bir ders veriyor gibi görünse de tüm derslerden dershanecilik faaliyeti yapmaya devam ediyor. 10 yıl geriye gitsek dershanelere giden öğrenci sayısına baksak, şu an ondan fazla sayıda öğrenci dershaneye gidiyor. Dershaneler görüntüde  kapatıldı ama, öze eğitim kursları, etüt merkezleri resmi ve gayriresmi olanları ile sayı çok daha fazlaya ulaştı.”

DETAYLAR BİRAN ÖNCE BELİRLENMELİ

Şu anda birçok özel eğitim kursunun bursluluk sınavı ve erken kayıt kampanyaları yaptığını dile getiren Çakır, şöyle konuştu: “Bu süreç biraz daha gecikmiş olsa sıkıntı olacaktı. Yapılan açıklama ile önümüzdeki eğitim öğretim döneminde özel eğitim kurslarının olmayacağı yönünde bir açıklama yapılmış oldu. Bakanlıktan şu an beklenen, okulu bitirmiş, gelecek yıl üniversite sınavına girecek gençlerimizin ne yapacağıdır. Mezun öğrenciler ne olacak? Farklı alternatifler var. Bir tanesi hali hazırda mevcut özel ve devlet okullarının kontenjanları dikkate alınarak, hafta sonları okullarda eğitim verilmesi. Daha kontrollü bir şekilde olacak tabi. Eğitim yılına başladıktan sonra yapılacak her değişiklik, öğrencilerde, velilerde, sektör paydaşlarında, yayıncılarda, kafa karışıklığına neden olur. Yol haritası ne kadar erken belli olur, açıklanırsa, buna göre herkes de bir çözüm yoluna gider. Özel sektör temsilcileri olarak bizler eğer bir değişiklik olacaksa, takviye ders çalışmalarının hem devlet hem de özel okullarda resmi bir şekilde yapılmasının uygun olacağını düşünüyoruz. Süreç ne kadar erken tamamlanırsa eğitim camiasına o kadar faydalı olacaktır. İnsanlar önümüzdeki yılan nasıl hazırlık yapacaklarına karar verirler.”

OKUL SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMELİ

“Eğitim öğretim yılı 2. döneminin hayırlı olmasını diliyorum” diyen Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özel okullarda 2019-2020 yılına kayıt çalışmaları devam ediyor. Bu süreçte iyi bir okul seçimi ile ilgili velilerimiz mutlaka okulu gidip görsünler. okulun eğitim felsefesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunmalarını ve okul kadrosunu tanımalarını öneriyoruz. Kağıt üzerinde, reklamlarda, bilbordlarda gördükleri ile değil, hangi okulu düşünüyorlarsa, mutlaka okulu ziyaret edip görsünler. Başarıları, mezunlarını da görsünler. Bunlar çocuğun eğitimi açısından önemli. 2023’e kadar özel okul sayılarının artırılması ile ilgili bir çalışma var. Konya’da özel okul sayısında artış var ama doluluk noktasında sıkıntı yaşanıyor. Eğitim öğretim desteği ile ilgili, bazı meslek liseleri dışında desteğin verilmeyeceği söylendi. Bu kararın gözden geçirilmesini istiyoruz.”

HÂLİD ŞEN

 

 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri