Yoksulluğa çözüm bulun

Türk-İş 2. Bölge Temsilcisi Necati Kökat, yılbaşında asgari ücrete yapılan 30 liralık artışın üçte ikisinin mutfak harcamasındaki artışı ancak karşıladığını söyledi
Türk-İş 2. Bölge Temsilcisi Necati Kökat, “Türkiye’de genel seçimlerin yapılmasına 100 gün kala yoksulluk yeniden ülke gündemin ağırlıklı konusu olmaya başladı ve yoksulluğa çözüm arayışları hız kazandı. Aynı zamanda “seçmen” olan milyonlarca yoksulun içinde bulunduğu geçim koşullarının iyileştirilmesi gereği –her zamankinden daha fazla- kabul edilir oldu” dedi. Ekonomik krizde alınan önlemlerin parasal boyutunun toplam harcama olarak gayrisafi milli hâsılanın yüzde 6,66’sı oranında olduğunu hatırlatan Köökat, “Ancak “sosyal devlet” anlayışı ve uygulamaları çerçevesinde yoksulluğun giderilmesi konusunda üretilen çözümler “kaynak” tartışmalarını da beraberinde getirdi” dedi.
Kökat şunları söyledi: “Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yapılan ve ülkede çalışanların geçim koşullarını ortaya koyan araştırmanın 2011 Şubat ayı sonuçlarına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 889,54 liradır. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 2 bin 897,54 liradır. Dört kişilik ailenin insan onuruna yaraşır bir geçim düzeyi sağlayabilmek için yılbaşına göre yapması gereken aylık günlük harcama tutarı 71 lira artış gösterdi. Ailenin sadece mutfak harcaması için yapması gereken harcama tutarı geçen yıla göre 22 lira arttı. Asgari ücrete yılbaşında 30 lira zam yapıldığı dikkate alındığında, asgari ücrete yapılan artışın üçte ikisi mutfak harcamasındaki artışı ancak karşıladı. “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” çalışmasında hesaplamaya temel olan gıda maddelerinin fiyatları, Konfederasyonumuzca piyasadan, market ve semt pazarları sürekli ve düzenli olarak dolaşılarak doğrudan tespit edilmektedir. Çalışma bu niteliğiyle bağımsızdır ve tüketici fiyatlarındaki artış eğilimini yansıtan “öncü gösterge” niteliği taşımaktadır.  Kuşkusuz hesaplanan “yoksulluk sınırı” tutarı ücret düzeyi olmayıp, haneye girmesi gereken gelir toplamını ifade etmektedir. Türk-İş tarafından hesaplanan açlık ve yoksulluk sınırı tutarları ile elde edilen gelir arasındaki fark, çalışanların içinde bulunduğu geçim sıkıntısının boyutlarını ortaya koyan önemli bir gösterge olmaktadır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri