RÖPORTAJ: BERKHAN PARLAK
Konya'da açılan Suriye okulunda öğrenciler çok zor şartlarda eğitim görüyorlar. Okulda Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)'nun müfredatı uygulandığı okulda öğrencilerin büyük bir kısmı yetim çoçuklardan oluşuyor. Öğrenciler yokluk içinde eğitim görüyor
ÖĞRETMENLER ÜCRETSİZ ÇALIŞIYOR
Konya'daki ilk Suriye okulu özelliğini taşıyan Peygamberimiz Yolunda Suriye okulu yöneticisi Um Abdulhadi ile Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda buludu. Um Abdulhadi, okulda bir çok eksikliğin bulunduğunu söyledi. En büyük sıkıntılarının ulaşım, öğretmen maaşları ve derslik yetersizliği olduğunu söyleyen Abdulhadi, "Yetkililerden yardım bekliyoruz" diye konuştu.
ÇOCUKLARIN BİR ÇOĞU YETİM
Okulda 350 öğrencinin bulunduğunu söyleyen Abdulhadi, "Okulda eğitim gören çocukların büyük bir çoğunluğu öksüz ve yetim. 20 kişilik dersliklerde 50 kişi ders alıyor. Dersliklerimiz çok dar ve Konya'daki Suriyeliler bu okula büyük bir talep gösteriyor. Bu talebi karşılamakta güçlük çekiyoruz" ifadelerini kullandı.
**Öncelikle okulun kuruluş sürecinden bahsedelim. Okul ne zaman, hangi şartlar altında kuruldu?
-Okulumuz Kasım ayının ilk haftasında kuruldu. Zaten Suriyelilerde böyle bir ihtiyaç vardı. Çünkü savaştan kaçan çocukların eğitimleri yarım kalıyordu. Bu nedenle böyle bir okulu nasıl yapabiliriz. Düşündük ve yetkililerle bu düşüncelerimizi paylaştık. Karatay Müftülüğü'ne gittik ve onlara derdimizi anlattık. Sağ olsunlar bizlerle ilgilendiler ve İkbal İlim ve Kültür Derneği'nden Muzaffer Dereli'ye bizi yönlendirdiler. Muzaffer bey, talebimizde bizlere yardımcı oldu ve vakıf binasının kapılarını bizlere açtı. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Fakat burası bir devlet okulu değil. O nedenle çok zor şartlar altında eğitim vermeye çalışıyoruz.
20 KİŞİLİK DERSLİKTE 50 KİŞİ EĞİTİM GÖRÜYOR
**Okulunuzun ne gibi sorunları var?
-Okulun aslında bir çok sorunu bulunmakta. En büyük sıkıntılarımız arasında, öğrencilerin ulaşımı, öğretmen maaşları ve dersliklerin yetersiz olması bulunuyor. 20 kişilik dersliklerde 50 kişi eğitim görüyor. Okula çok büyük bir talep var. Normalde okul kapasitesinin 2 katı kadar öğrenciye eğitim veriyoruz. O yüzden derslik sayısının yetersiz olması, bizler için büyük bir sıkıntı. Bunun yanında öğretmenlerimiz burada gönüllü olarak ders veriyor. Herhangi bir maaş almıyorlar. Fakat bazı branşlarda öğretmen eksikliği var. Konya'da yaşayan Suriyeli öğretmenler var fakat onlar da para istiyor. O yüzden bizler de çocuklarımıza yeterli eğitimi veremiyoruz. Bir de ulaşım bizim için büyük bir sorun. Öğrencilerin bir çoğu okulun yerini bilmiyor. Bilse de nasıl gidileceği konusunda sıkıntı yaşıyor. Bosna Hersek Mahallesi'nden gelen öğrencilerimiz var. Onlar ders saatinden 2 saat önce evden çıkmaları gerekiyor. Mesela kar yağdığı gün devlet okulları tatil olmuştu. Fakat bizim okulumuz tatil olmadı. Karın yağdığı gün çok sayıda öğrencimiz okula gelemedi. Bize bir otobüs tahsis edilse, evden değil de merkezi yerlerden öğrencilerimizi alsa bizler için büyük bir kolaylık olacaktır.
OKULA SALDIRANLAR OLDU
**Okula herhangi biri veya birileri tarafından bir saldırı oldu mu?
-Geçtiğimiz günlerde oldu. Bir kaç kişi okulun çıkış saatinde, okulun önünde bekliyorlardı. Öğrencilerimiz çıktığı zaman onlara siz Suriyeli misiniz, diye sordular. Öğrenciler de evet dedikten sonra, onları ittiler. İçlerinden birisi, bir öğrencimizin kafasına elindeki sopayla vurdu. Ve öğrencimizin başı kanadı. Tam bu sırada bizler dışarı çıktık. Polisi aradık. Polis olay yerine geldi ve grubu karakola götürdü. Bundan sonra da bir kaç kez çocuklarımıza sözlü tacizlerde bulunuldu. Ancak son bir kaç haftadır, herhangi bir olay ile karşılaşmadık. Kimseye bir zararımız yok. Neden böyle saldırılarda bulunuyorlar anlamıyorum. Hepimiz kardeşiz. Türkiye'ye çok sayıda Suriyeli giriş yaptı. Aralarında bazı kötü niyetli olan insanlar da Türkiye'ye girmiştir elbette. Fakat bu kötü niyetli Suriyelileri görüp de, bütün Suriyeliler böyledir demek yanlış. Biz burada sadece eğitim veriyoruz. Herhangi yanlış bir durum söz konusu değil. Aynı Türkiye'deki Kur'an kursları gibiyiz.
**Peki Kur'an-ı Kerim derslerinin yanında hangi dersler veriliyor?
-Okulda dini ağırlıklı dersler veriyoruz. Kur'an-ı Kerim tefsiri okutuyoruz. Hadis bilgisi ve Peygamber efendimizin hayatını anlatan dersler de veriyoruz. Fakat dini derslerin yanında matematik, İngilizce, tarih ve coğrafya gibi dersler de veriyoruz. Fakat fizik, kimya gibi dersleri veremiyoruz. Çünkü gönüllü olarak ders verecek Suriyeli öğretmen bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Bu okuldaki çocuklar, Türk okullarına da kayıt olamıyorlar. Çünkü dil sorunları var.
**Dil konusunda ne gibi sıkıntılarınız var?
-Çok düşük seviyede Türkçe konuşabiliyor öğrencilerimiz. O yüzden okul dışındaki hayatlarında da bu dil sorunu ile karşılaşıyorlar. Otobüse veya bir dolmuşa bindikleri zaman inecekleri yeri dahi söyleyemiyorlar. Türkçe kursları var elbette fakat biz burada karnımızı bile zor doyuruyoruz. Kaldı ki Türkçe öğrenmek için kursa verecek paramız yok. Fakat Konya halkının bizlere çok yardımcı olduklarını söyleyebilirim. Yol sorduğumuz zaman, bizlere gideceğimiz yere kadar eşlik eden insanlarla tanıştık. Ancak her yerde olduğu gibi burada da kötü niyetli insanlar var. Ancak Konya'nın yardımsever huyu bu kötülüklerin üstünü örtüyor.
GAZİANTEP'TE ÖSO EĞİTİM BAKANI VAR
**Okulun bir çok eksikliğinin bulunduğunu söylediniz. Öğrencileriniz dersleri Arapça olarak alıyor. Peki ders kitaplarını nasıl temin ediyorsunuz?
-Öncelikle şunu belirtmek isterim, kurslarda öğrencilere ücretsiz eğitim veriyoruz. O yüzden okulun bir gelir kaynağı yok. Kitap konusunda da ilk başlarda sıkıntı yaşamıştık. Çünkü Suriye'deki kitaplardaki bilgiler yanlıydı. Kitaplar Esad'ın bağlı olduğu partiyi övüyor, din kitaplarında da Aleviliği üstün gören ibarelere yer veriliyordu. Dolayısıyla bizlerin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)'na ait kitapları temin etmemiz gerekiyordu. Gaziantep'te ÖSO'nun bir Eğitim Bakanı bulunmakta. Bu bakan ile kitap temini konusunda görüşmeler yaptık. İstanbul'daki birtakım yetkililer ile de görüştük. En sonunda kitaplarımız basım yeri olan Ankara'dan bizlerin eline ulaştı. ÖSO bu kitapları ücretsiz olarak bizlere verdi. Verirken de sizlere sadece kitap temini konusunda yardım edebiliriz şeklinde bir taahhütname imzalattılar. Böylelikle öğrencilerimizin kitap ihtiyacını da gidermiş olduk. Fakat o branşın öğretmeni olmayınca bazı kitaplar da şimdilik bir işe yaramıyor. Eğitim Bakanı bir de okuyacak çocukların listelerini istediler. Bizler, listeyi verdikten sonra da Ankara'dan en kısa zamanda kitaplarımızı gönderdiler.
**Dersleriniz hangi düzeyde?
-1,2,3,4,5 ve 6. sınıf dersleri veriyoruz. 7,8 ve 9. sınıfın açılması için gereken öğrenci sayısı mevcut. Fakat daha önce de dediğim gibi bu öğrenciler ders alamıyorlar çünkü branş öğretmenlerinde sıkıntı yaşıyoruz. Müfredatımız ise ÖSO'nun düzenlediği müfredat ile uygun. Bunun yanında da dini ağırlıklı derslere ağırlık veriyoruz.
**Peki aileler okula herhangi bir yardımda bulunmuyor mu?
-Öğrencilerimizin çoğu yetim. Ailesi olanlar da var. Fakat aileleri zaten zor para kazanıyorlar. O yüzden okula herhangi bir yardımda bulunma şansları olmuyor. Aileler verdiğimiz eğitimden memnun. Bir ailenin 4 çocuğu da burada okuyor. Bizlere teşekkür ediyorlar. Fakat bizlerin gayreti ile bir yere kadar eğitim verebiliyoruz. Yetkililerden ve Konya halkından yardım bekliyoruz.
UM ABDULHADİ KİMDİR?
1966 yılında Suriye'nin Şam kentinde dünyaya gelen Um Abdulhadi, Şam'da 24 yıl Kur'an-ı Kerim dersleri verdi. Ülkesindeki savaştan dolayı 2012 yılının Eylül ayında Konya'ya geldi. Um Abdulhadi'nin hadis, fıkıh, siyer ve Kur'an-ı Kerim tilaveti alanında diplomaları bulunuyor. Suriye'deyken her yıl en az 40 hafız yetiştiren Um Abdulhadi, Lübnan, Suudi Arabistan, İspanya, Libya, Cezayir, Pakistan ve Fas ülkelerinde vaizlik yapmıştır. 5 çocuk annesi olan Um Abdulhadi, günümüzde İkbal İlim ve Kültür Merkezi'nde bulunan Peygamberimiz Yolunda isimli Suriye okulunda yöneticilik yapmaktadır. Um Abdulhadi ayrıca Zindankale'de bulunan konferans salonunda, Pazartesi günlerinde Konya'da bulunan Suriyeli kadınlara vaaz veriyor.