YÖK yenileniyor

Akademik özgürlüğün önünün açıldığını belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, YÖK'ün iş yükünü hafifletmek ve kurumu yeniden yapılandırmak istediklerini söyledi.

Akademik özgürlüğün önünün açıldığını belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, YÖK'ün iş yükünü hafifletmek ve kurumu yeniden yapılandırmak istediklerini söyledi.

223. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ)'nün ev sahipliğinde Konya Bilim Merkezi konferans salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, YÖK Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Şaban Çalış, Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, NEÜ Rektörü Muzaffer Şeker, üniversite rektörleri ve çok sayıda öğretim üyesi katıldı. Toplantıda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiye'de 184 üniversitede 5,5 milyon öğrencinin 141 bin öğretim elemanından eğitim aldığını söyledi. YÖK'ün iş yükünü hafifletmek ve YÖK'ü yeniden yapılandırmak istediklerini belirten Çetinsaya, "Kurumumuzda yılda 100 bin belge işlem görüyor. Bunların yarısını taraflara geri göndermek zorundasınız. İş yükü fazla. YÖK'ün yeniden yapılanması gündemde. 2012 yılında bununla ilgili adımlar attık" dedi. YÖK'ün faaliyetlerine değinen Çetinsaya, "İletişim Merkezi ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi, Doçentlik Başvurusu Sistemi hayata geçti. Yeni Yatay Geçiş Sistemi beni heyecanlandırıyor. Her yıl 2 milyon öğrenci üniversiteye giriş sınavına giriyor. Bunların yüzde 40'ı üniversite öğrencisi. Farabi Projesi'nin de verimlerini alıyoruz. Engelli öğrenciler bizim için önemli. YÖKDİL Projesi'nde ise isteyen öğrenciler web üzerinden yabancı dil öğrenebilecek. Yabancı dil sınavı ise ihtiyaca cevap vermiyor" diye konuştu.

AKADEMİK ÖZGÜRLÜĞÜN ÖNÜ AÇILDI

Hayat boyu öğrenmeyi küresel dinamiklerin emrettiğini belirten Çetinsaya, YÖK olarak tezsiz yüksek lisansın ve ikinci üniversite eğitiminin önünü açtıklarını belirtti. Uluslararasılaşmayı önemsediklerini dile getiren Çetinsaya, "Study In Turkey markasını oluşturduk. Uluslararası arenada artık yükseköğretim kurumları ve diğer kurumlar bu markayı kullanacak. Şu an üniversitelerimizde 55 bin yabancı öğrenci eğitim alıyor. Mevlana Projesi de beni heyecanlandırıyor. Bologna'da çalışmalar sürüyor. İmzalanan protokoller ve işbirlikleri de çok önemli. Öğrenci belgeleri artık e-devletten alınabiliyor. Online kayıt da bu yıl yapılacak. Yol haritası raporu oluşturduk. Bu raporda sorunlar ve çözüm önerileri mevcut. Açık Erişim Akademik Arşiv Projesi'ni de hayata geçiriyoruz" şeklinde konuştu. 2012 yılında akademik özgürlükler noktasında Toplumsal Faaliyetler Birimi'nin kapatıldığını, Milli Komiteler'in ve 2013 yılında Akedemisyenlere Siçil Uygulaması'nın kaldırıldığını da sözlerine ekledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, "Konya 1200'lü yılların en muhteşem Türk şehri olarak kabul ediliyor. Konya, o dönem sosyal, ekonomik ve kültürel yönden merkezdi. Şu an da yine baş şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bugün Konya üniversitelerinde yaklaşık 100 bin öğrenci eğitim alıyor. 480 bin de ilk ve orta öğretim öğrencisi var" diye konuştu.  

KERİM ATICI

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri