Yiyeceğiniz kadar ekmek alın

Ekmek alırken Somalide yaşanan açlık krizinin göz önünde bulundurulması gerektiğini bildiren Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, Ekmek israfını önlemek için yiyeceğiniz kadar ekmek alın uya

Ekmek alırken Somali’de yaşanan açlık krizinin göz önünde bulundurulması gerektiğini bildiren Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, “Ekmek israfını önlemek için yiyeceğiniz kadar ekmek alın” uyarısında bulundu

 

Yapılan istatistiklere göre Türkiye genelinde üretilen ekmeğin yüzde 10’u bayatladığı veya çok geldiği için çöpe atılıyor. Bu istatistik ekmek israfının ne kadar büyük boyutlara ulaşmış olduğunu gösteriyor. Somali’de yaşanan açlık krizine dikkat çeken Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, Konya’da israfın Türkiye ortalamasının altında olduğunu fakat yine de ekmek alırken ve tüketirken Somali’de yaşanan açlık krizinin göz önünde bulundurulması ve israfı sıfıra indirmek için çaba sarf edilmesi gerektiğini bildirdi.

 

EKMEK ÜRETİMİ 300 BİNE DÜŞTÜ

 

Konya nüfusuna göre ekmek üretiminin 1 milyon 100 bin adet olması gerektiğini fakat resmi olarak üretimin 800 bin dolaylarında olduğunu belirten Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, Ramazan ayında bu rakamın 300 bine kadar düştüğünü dile getirdi. Ramazan’da ekmek satışlarının düşmesine bağlı olarak üretimin de azaldığını ifade eden Vedat Honça, “Ramazan ayında sofralarda çok çeşitli yemekler yapılıyor. Öğün sayısı ikiye düşüyor. Yapılan yemekler arasında pilav, makarna ve benzeri ekmek tüketimini azaltan gıda ürünleri de sofralarda bol miktarda bulunduruluyor. Havanın sıcak olması nedeniyle de fazla ekmek tüketilemiyor. Bu nedenle ekmek üretimi Ramazan ayında yüzde 50’yi aşan oranlarda arttı” diye konuştu.

 

YİYECEĞİNİZ KADAR EKMEK ALIN

 

İnsanların her gün ömür boyu zevkle yedikleri ve asla vazgeçmedikleri tek gıda ürününün ekmek olduğunu söyleyen Vedat Honça, “Her dil, din ve ırktan insanın ortak tüketim maddesi ekmektir. Ekmek, zengin-fakir ayrımı yapmaksızın bütün sofraların tamamlayıcı parçasıdır. Karbonhidrat, mineral, protein ve B grubu vitaminler açısından da zengin olan ekmek, en ucuz besin ve enerji maddesi olması açısından da önemlidir” dedi. Ekmek israfının nedenlerini de sıralayan Honça, “İsrafın en büyük nedeni ekmeğin büyük gramajlı olmasıdır. Değişken gramajlarda ekmek üretilebilmelidir. Bu sayede vatandaş, ihtiyacı kadar ekmek almış olur. Merdiven altı üretime dur denilmeli, ekmekte kaliteyi artırmak için tek fiyat uygulaması yapılmalıdır. Undaki kalite yükseltilmelidir. Soğuk ekmeğin bayat ekmek olmadığı bilinmelidir diye konuştu. Ramazan dolayısıyla fırıncıların ekmek çeşitliliğini artırdığını söyleyen Vedat Honça, “Fırınlarda üretilen çok çeşitli ekmek, vatandaşın gözüne hoş geliyor. Vatandaş, ekmeğin her çeşidinden almak, tatmak istiyor. Ama biz, yiyeceğiniz kadar ekmek alın tavsiyesinde bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

 

BAYAT EKMEKTEN YAPILABİLECEK YEMEKLER

 

Konya halkının israf konusunda duyarlı olduğunu ve bu nedenle de yiyemeyecek kadar bayatlamış olan ekmekleri yemek içinde kullanarak değerlendirdiklerini bildiren Vedat Honça, “Bayat ekmekten yumurtalı aşı, ekmek helvası, kalaçuş, ekmek kavurması, muhammara, ekmek tatlısı, Şiran, tirit veya papara, omaç, ekmek köftesi, kritonlu pilav, ekmek çeşnili çorba ve daha pek çok yemek yapılabilir. Sadece Konya’da günlük ortalama 5 bin TL çöpe atılan ekmekle birlikte heba olmaktadır” dedi. Ekmeğin ucuz olmasının israfı da artırdığını söyleyen Honça, “Toplu tüketim yerlerinde israf daha çok oluyor. Menüye göre ekmek hazırlamak gerekiyor. Ekmek self servislerde en son sırada olmalıdır” diye konuştu.

 

AFRİKA HALKINI DA DÜŞÜNMELİYİZ

 

Son 60 yılın kuraklığının Afrika halkını etkilediğini ifade eden Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, “Bugün Afrika halkı açlık ve susuzlukla boğuşuyor. Her gün onlarca çocuk hayatını kaybediyor. Ekmeği alırken, tüketirken ve özellikle tüketmediklerimizi çöpe atarken Afrika’dakileri düşünmemiz gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

 

RASİM ATALAY

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri