Yırcalılar Kesilen Ağaçlardan Zeytinleri Toplayıp Yenilerini Dikecek

Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köylüleri, Kolin Şirketler Grubu tarafından termik santral yapılacak bölgede kesilen ağaçlardaki zeytinleri toplayacak. Ardından da 80 yıllık ağaçların yerine aynı araziye yeni fidanlar dikecek.Yırca'da önceki...

Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köylüleri, Kolin Şirketler Grubu tarafından termik santral yapılacak bölgede kesilen ağaçlardaki zeytinleri toplayacak. Ardından da 80 yıllık ağaçların yerine aynı araziye yeni fidanlar dikecek.

Yırca'da önceki gün gece iş makinelerinin, henüz hasadı yapılmamış binlerce zeytin ağacını kesmesi üzerine bir formül bulundu. Acele kamulaştırma kararından dolayı kendi arazilerine giremeyen köylüler, Danıştay kararının ardından tekrar girme hakkını elde etmiş oldu. Bu gelişmenin ardından, kesilen 6 bin ağaçlardaki zeytinler imece usulü toplanacak. Yine imeceyle bir bölümü sofralık, bir bölümü yağ olarak değerlendirilecek. Çoğu 80 yıllık sökülen zeytin ağaçlarının yerine de yenileri dikilecek. Kararı açıklayan Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın, “Dün gün boyu büyük üzüntü yaşamıştık ama Danıştay'dan gelen karar bizleri umutlandırdı. Umudumuzu kaybetmemek lazım. Bunu da herkese, şirket yetkililerine, bu kararı alanlara göstermek için direnişe devam edeceğiz. 80 yıllık ağaçlarımız kesilse de bizler onların yerine yeni fidanlar dikeceğiz. Belki bizler onların büyüdüğünü göremeyebiliriz ama çocuklarımızın da aynı bizler gibi bu arazide zeytin hasadı şenlikleri yapacaklarına inanıyorum.” dedi.

Greenpeace ve köylülerin avukatı Deniz Bayram da Danıştay kararıyla birlikte köylülerin elinden alınan arazilerini kullanma haklarının tekrar devredildiğini söyledi. Yeni bir karar çıkıncaya kadar o arazilerin, gerçek sahipleri olan köylülere geçtiğini dile getiren Av. Bayram, köylülerin istedikleri gibi tasarrufta bulunma hakları olduğunu, bu sürede şirketin onlara herhangi bir müdahale hakkı olmadığını ifade etti.

Kolin Şirketler Grubu'nun, önceki gün saat 20.00 sıralarında, santralin yapılacağı Yırca köyündeki zeytinliklerin bulunduğu bölgeye ağaç kesimi yapmak üzere iki otobüs dolusu özel güvenlik görevlisi ve iş makinelerini göndermesiyle ağaç katliamı başladı. Bölgede zeytinlerin kesilmemesi için 16 günden bu yana nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen arazideki 6 bin zeytin ağacı, iş makineleri tarafından üzerlerindeki mahsulle birlikte söküldü. Özel güvenlik görevlileri, biber gazı da kullandıkları arbede sırasında mahalle sakinlerinden Mehmet Öksüz, Kamile Çiftçi ve Kerem Özkılınç ile Yırca'da zeytinliği bulunan Av. Hasan Namak'ı kelepçeledi. Ayrıca yine özel güvenlik görevlilerinin kullandığı ileri sürülen gaz fişeğinin kapsülünün isabet etmesi sonucu Emin Özkılınç başından yaralandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri