Yırca'da Köylülerin Geçim Kaynağı Hukuksuz Şekilde Talan Edildi

Manisa'nın Soma ilçesi Yırca köyüne Kolin Şirketler Grubu tarafından yapılması planlanan termik santral için acil kamulaştırma kararını Danıştay 6. Dairesi'nin durdurması, Kolin'in bölgede hukuksuz bir süreç izlediğini gözler önüne...

Manisa'nın Soma ilçesi Yırca köyüne Kolin Şirketler Grubu tarafından yapılması planlanan termik santral için acil kamulaştırma kararını Danıştay 6. Dairesi'nin durdurması, Kolin'in bölgede hukuksuz bir süreç izlediğini gözler önüne serdi. Danıştay kararının, şirketin önceki gece 6 bin zeytin ağacını kesmesi, Manisa Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Av. Hasan Namak'ın kelepçe takıp bulunduğu yerden 4-5 kilometre ilerideki bir tarlaya atılması ve köylülerin darp edilmesinden sonra çıkması, Yırcalılara buruk sevinç yaşattı.

Yırca’daki 49 dönümlük zeytinlik alanın, termik santral yapımı için acele kamulaştırıldığını hatırlatan Greenpeace avukatı Deniz Bayram, “Bunun üzerine zeytinlik sahibi köylüler ve Greenpeace olarak, acele kamulaştırma kararına karşı dava açmıştık. Dün Danıştay, Yırca’da zeytinlik alanın acele kamulaştırması hakkında yürütmeyi durdurma kararı aldı. Santrali kurmak isteyen Kolin Şirketler Grubu, dava sürmekte olmasına ve gerekli izinleri almamış olmasına rağmen alandaki 6 bin ağacı söktü. Şirket burada resmen bir katliam yaptı. Olan, zeytin ağaçlarına oldu.” dedi.

Av. Bayram, “Buradaki sürecin hukuksuz olduğunu başından beri söylüyorduk, çünkü zeytinlik alanlar, 3573 Sayılı Zeytinciliğin Aşılattırılması Hakkında Kanun’la koruma altındadır ve enerji santrali için acele kamulaştırılamaz. Bugüne kadar şirket, ağaçları kesmenin gerekçesi olarak hep bu acele kamulaştırma kararını dayanak gösterdi ama şimdi bir kez daha ne kadar hukuksuz bir süreç izlendiği ortaya çıktı. Maalesef köylülerin geçim kaynağı olan yaşam alanları hukuksuz bir şekilde talan edilmiş oldu. Kesilen ağaçlarla ilgili hukuki sorumluluk mekanizmalarının işlemesi için başvurularımızı yapacağız. Yırca’da verilen mücadele zeytinliklerin korunması, insan sağlığı ve çevreye geri dönülemez zararları olan kömürlü termik santrale karşı mücadeledir ve bu mücadele devam edecek.” diye konuştu.

Başından beri bir kanunsuzluk olduğunu dile getiren Bayram, “Burada kanunsuzca ağaçlar kesildi. Şirket, ancak savaş hallerinde başvurulması gereken Acele Kamulaştırma Yasası'na dayanarak, köylüleri tel örgüyle çevirdikleri arazilerine bile sokmadı, hasat yaptırmadı. Manisa Tarım Müdürlüğü zeytin ağaçlarının kesilmesine izin vermemesine rağmen ağaçlar yasadışı kesildi ancak Danıştay'ın kararı gösterdi ki yaşananlar kanunsuzmuş. Üzüntülüyüz, 6 bin ağaç kesildi. Sevinçliyiz, haklı bir karar çıktı. Asıl hukuk mücadelesi şimdi başlayacak. Yapılması gereken bütün hukuki girişim ve mücadele yapılacak." dedi. Gerekçeli kararın önümüzdeki pazartesi günü avukatların eline ulaşmasını beklediklerini aktaran Bayram, “Soma’da var olan kömürlü termik santral, Avrupa’nın ikinci en kirletici kömürlü santrali ve bölgede oluşturduğu hava kirliliği, pek çok hastalığa ve ölüme neden oluyor. Kolin Şirketler Grubu, burada ikinci bir santral kurmak istiyor.” şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri