Yırca'da Köylülere Şiddetin Yeni Görüntüleri Dava Dosyasına Girdi

Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köyünde, termik santral kurmak için geçen hafta 6 bin zeytin ağacını söken ve ağaçlarını korumak için direnen köylülere şiddet uygulayan Kolin Şirketler Grubu güvenlik görevlilerinin yaptıklarını gösteren...

Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köyünde, termik santral kurmak için geçen hafta 6 bin zeytin ağacını söken ve ağaçlarını korumak için direnen köylülere şiddet uygulayan Kolin Şirketler Grubu güvenlik görevlilerinin yaptıklarını gösteren yeni görüntüler ortaya çıktı. Bu görüntüler de köylülerin delili olarak dava dosyasına girdi.

6 bin zeytin ağacının söküldüğü geceye ait şiddet görüntülerinde, araziye girmeye çalışan köylülerin önünü kesen özel güvenlik görevlilerinin biber gazı kullanmaları yer aldı. Ayrıca biber gazından etkilenen köylülerin kiminin öksürerek, kiminin de yüzlerini tutarak dağılması, yaralanan köylülerin hastaneye götürülmesi sırasında insanların yaşadığı korku da görülüyor.

Görüntüleri hem jandarma hem de savcılığa sunan köylülerin avukatı Deniz Bayram, o gece ağaçlara yapılan katliamın yanısıra köylülere yönelik de büyük bir şiddet uygulandığını söyledi. Kadınların, yaşlıların yerlerde sürüklendiğini, tekmelendiğini, tartaklandığını aktaran Av. Bayram, “Daha önceki görüntülerin yanısıra bu görüntüler de kimin kimi dövdüğünü açıkça gösteriyor. Köylülerin nasıl panik halinde dağıldıkları, yaralılara müdahale etmek istedikleri ve nasıl ağaçlarının kesilmesine itiraz ettikleri görüntülerde var. Elbette bizim için de önemli bir delil durumunda.” dedi.

Kolin Şirketler Grubu, termik santral kuracağı alanda köylülere ait zeytin ağaçlarını, Bakanlar Kurulu'nun verdiği "acele kamulaştırma" kararına dayanarak kesmek istedi ancak her seferinde gerek köylülerin gerek çevrecilerin gerekse de CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in müdahaleleriyle buna engel olundu. Geçen perşembe günü ise saat 20.00 sıralarında, zeytinliklerin bulunduğu bölgeye firma bu kez ağaç kesimi yapmak üzere iş makinelerini, iki otobüs dolusu özel güvenlik görevlisiyle birlikte gönderdi. İş makineleri, kısa sürede 6 bin zeytin ağacını kökünden söküp kırdı. Bölgede zeytinlerin kesilmemesi için nöbet tutan köylülerin direnişinden de sonuç alınamadı.

Tamamı jiletli ve dikenli tel örgüyle kapatılan arazide iş makinelerinin önünde etten duvar ören özel güvenlik görevlileri, biber gazı kullanıp etkisiz hale getirdikleri köylülerden Mehmet Öksüz, Kamile Çiftçi ve Kerem Özkılınç ile Yırca'da zeytinliği bulunan Av. Hasan Namak'ı kelepçeledi. Özel güvenlik görevlilerinin kullandığı ileri sürülen gaz fişeğinin kapsülünün isabet etmesi sonucu köylülerden Emin Özkılınç başından yaralandı. Bu arada Danıştay 6. Dairesi'nin yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından firmanın işten çıkardığı özel güvenlik görevlileri, firmanın kendilerini köylülere karşı kullandığını söyleyip bölgeden ayrıldı. Bu sırada yaşanan şiddete rağmen özel güvenlik görevlileri, aralarında kadınların da bulunduğu köylülerden, kendilerini dövdükleri gerekçesiyle şikayetçi oldu. Bunun üzerine jandarma da şüpheli olarak köylülerin ifadelerini aldı. Köylüler, zeytinlerinin sökülmesinin ardından şikayet edilince ikinci bir şok daha yaşadı. Yaşlı kadınların da aralarında bulunduğu köylüler, jandarmaya verdikleri ifadelerinde hiç kimseye vurmadıklarını, zaten vuracak fiziki güçlerinin olmadığını söyleyip yaşadıkları şiddetti anlattı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri