Yılmaz: Her Fasıl 3.5 Yıl Sonra Açılırsa Tüm Fasıllar İçin 70 Yıl Bekleriz

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile Brüksel’e giderek 22. faslın açılışını yaptıklarını belirten Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “3.

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile Brüksel’e giderek 22. faslın açılışını yaptıklarını belirten Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “3.5 yıl aradan sonra bir faslımız daha açıldı. Mutluyuz elbette. Ama her fasıl için 3.5 yıl bekleyeceksek geri kalan 21 faslımızın da açılması için 70 yıl beklememiz gerekecek.” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun ‘İstatistikte Kapasite Geliştirme’ programına katılan Cevdet Yılmaz, son günlerde AB’den fazlaca söz edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Son dönemde yaşanan küresel krizde istatistik konusunun öneminin ortaya çıktığını kaydeden Yılmaz, “Sağlam istatistikleri olmayan ülkeler güven problemi yaşadılar ve ekonomik büyümelerinde güven unsuru çok önemli bir unsur olarak etkide bulundu. Türkiye de son krizi iyi yönetebildiyse, ekonomide güven sağlayabildiyse bunda birçok unsurun yanı sıra TÜİK’in güvenirliğinin de etkisi inkar edilemez.” dedi.

TÜİK’te yapılan reformların yetmeyeceğine değinen Kalkınma Bakanı, esas üzerinde durulması gereken konunun, istatistik üreten idarelerin olduğunu söyledi. Bakan Yılmaz, “Bu idarelerin istatistik üretmediğini bile bile kalitesini ne kadar artırabilirsek sistemin güvenirliği ve kalitesini o kadar artırmış oluruz. İstatistik kurumundan ziyade ağırlık veri üreten idare, kayıt tutan kurumlara yönlendirilmesinde de fayda görüyorum. O kurumları ne kadar iyileştirirsek TÜİK’e o kadar faydası olacak.” diye konuştu.

TÜİK BAŞKANI: ŞEFFAFLIK İLKESİNİ GENİŞLETTİK

TÜİK Başkanı Birol Aydemir, 2013 yılında TÜİK’in çalışmalarını kamuoyuyla paylaştıklarını, yapılan hataları da fark ettikleri anda basın aracılığıyla kamuoyuna söylemekten kaçınmadıklarına dikkat çekti. Bu manada kurumun kendisine güvendiğini belirten Aydemir, “Çalışmalarımızı kamuoyuyla paylaşırken şeffaflık ilkemiz arttı. Biz tüm çalışmalarımızı yaparken kurumumuz tarafından yayınlanmış çalışmaların hatası tespit edildiğinde hemen durumu kamuoyuyla paylaşıyoruz. Yani biz TÜİK olarak bir hata yapmışsak hemen kamuoyuna biz şu çalışmanın şurasında bir hata yaptık diyoruz. İstatistiki bilgiler dediğimiz yüksek düzeyli hatalarımızı bir yıldır kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bu manada kurum kendine güveniyor, hata yapmaktan korkmuyor.” ifadelerini kullandı.

TÜİK’in Avrupa Birliği fonlarını en etkin bir şekilde kullandığını aktaran Birol Aydemir, “Genç çalışanlar için çok önemli bir deneyim olan AB ülkeleri istatistik ofislerinde 6 aylık sürelerde eğitim ve staj olanaklarından toplam 80 kişi yararlanmıştır. Kurumumuz AB fonlarından en iyi yararlanan bir kurumdur.” dedi.

TÜİK Başkanı Birol Aydemir, Avrupa Birliği fonlarının hem mali kaynaklar olarak yararlanma, hem de reform edilmesi hizmet kalitesinin artırılması adına çok büyük katkıları olduğunu anlattı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri