Yıllık enflasyon beklentisi yüzde 113! İşte o rapor

Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü ve KONDA Araştırma şirketinin ortaklaşa gerçekleştirdiği Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi'nin (TEBA) son sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. İşte detaylar..

Koç Üniversitesi ve KONDA'nın Temmuz ayı için ortak olarak yürüttükleri Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi (TEBA), Türkiye'de yaşayan insanların enflasyon konusunda ne düşündüğünü ortaya koydu. Anket sonuçları, halkın enflasyon konusunda ciddi endişeler taşıdığını ve önümüzdeki dönemde fiyatların hızla artmasını beklediğini gösteriyor.

74 ilden ankete katılan 2716 kişinin verdiği bilgilere göre, hanehalkı, Temmuz ayı itibarıyla vatandaşların yıllık enflasyon beklentisi yüzde 113 olurken, yıl sonu enflasyon beklentisi de yüzde 93 olarak ölçüldü. Temmuz 2025'e kadar olan 1 yıllık dönemde de beklenti %100 oldu.

TALEP CANLILIĞINI KORUYOR!

Koç Üniversitesi ve KONDA tarafından yapılan çalışmada, enflasyonun yükselmesine rağmen halkın tüketim talebinde bir düşüş olmadığını ortaya koydu.

Söz konusu ankette, katılımcıların büyük bir çoğunluğu (yüzde 90) dayanıklı tüketim malları almanın şu an için uygun olduğunu düşünürken, 12 aylık enflasyon beklentilerinin yüzde 99 olduğu görüldü.

EMEKLİLER DE KARAMSARLIK SÜRÜYOR!

Ankete katılan emekliler, enflasyon konusunda diğer katılımcılara göre çok daha karamsar bir tablo çiziyor. Emeklilerin 1 yıllık enflasyon beklentisi, ortalamadan tam 13 puan daha yüksek.

ORTA GELİRDE BEKLENTİ DÜŞTÜ!

Toplam gelir beyanına göre yapılan gruplandırmada ilginç bir sonuç ortaya çıktı.

Gelir gruplarına göre yapılan analizde, en düşük gelir dilimindeki enflasyon beklentilerinde önceki aya göre belirgin bir iyileşme görülürken, orta gelir gruplarının beklentilerinde Haziran ayına kıyasla bir kötüleşme gözlendi.

TCMB BAŞKAN YARDIMCISI DA AÇIKLAMA YAPMIŞTI!

Enflasyon beklentileri ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuş olan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Maalesef sadece piyasa katılımcılarının beklentileri bu yıl sonu öngörümüze yakınsamaya başladı. Hanehalkı, TCMB'nin ileriye dönük politika yönlendirmelerine karşı nispeten daha az duyarlı ve manşet enflasyonda belirgin düşüş eğilimi görene kadar karamsar tarafta kalmayı tercih etmekte.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri