Yıllardır Yüzüne Bakılmayan Bakır Kaplar Yeniden Gözde

Teflon ve çelik tencerelerin yaygınlaşmasıyla uzun süre kullanılmayan bakır kaplar, yeniden gözde oldu. Bakırcılık mesleği, birkaç yıl öncesine kadar ‘unutulmaya yüz tutmuş meslekler’ kategorisinde ele alınıyordu. Hatta bu konuda belgeseller...

Teflon ve çelik tencerelerin yaygınlaşmasıyla uzun süre kullanılmayan bakır kaplar, yeniden gözde oldu.

Bakırcılık mesleği, birkaç yıl öncesine kadar ‘unutulmaya yüz tutmuş meslekler’ kategorisinde ele alınıyordu. Hatta bu konuda belgeseller çekildi. Ancak son 3-5 yıldır bakır yeniden kıymete bindi. Özellikle otantik tarzda dizayn edilmiş kafe ve restoranlarda sıklıkla bakır eşyalar dekor malzemesi olarak kullanılmaya başlandı. Benzer şekilde evlerde de bakır ibrik, saat, çanak, çömlek, sahan, tas, semaver gibi eşyalar süs eşyası olarak vitrinlerde yerini aldı. Bazı restoranlarda da yemek servisleri bakır kaplarda yapılmaya başlandı. ‘Unutulmaya yüz tutan meslekler’ kategorisindeki bakır işlemeciliği, yeniden keşfedilen iş kolları arasında yerini aldı.

Sebahattin Bolat, 40 yıldır Ankara Kalesi eteklerinde bakırcılık yapıyor. 40 yıl önce bakırın birçok alanda yaygın olarak kullanıldığını anlatan Bolat, uzun süre bakırın geri plana itildiğini ifade etti. Bolat, şimdi ise bakırın hem dekorasyon amaçlı kullanıldığını hem de mutfaklarda yeniden yerini aldığını dile getirdi.

Müşterilerinin 2 asırlık bakır kapları evlerini süslemede kullandığını belirten Bolat, “Bakır ibrikler, sahanlar, taslar yoğun ilgi görüyor. Kimisi ofisinde, kimisi evinde eskiyi andıran ortam oluşturmak için bu kapları alıyor. 10 TL ile 500 TL arasında değişen fiyatlarla satıyoruz.” dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri