Yıldız'dan Benzin Açıklaması: Otomatik Fiyatlama Uzun Süredir Devrede

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, benzin fiyatlarındaki artışla alakalı otomatik fiyatlama mekanizmasının uzun süredir devrede olduğunu belirterek, “Vergi ile alakalı uygulamada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ilgilendiği çok az konu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, benzin fiyatlarındaki artışla alakalı otomatik fiyatlama mekanizmasının uzun süredir devrede olduğunu belirterek, “Vergi ile alakalı uygulamada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ilgilendiği çok az konu vardı. Malum sorumlu olan, yöneten Maliye Bakanımızla konuşmakta fayda var. Yani direk ve dolaylı vergilerin korelasyonunu onlar yapıyor.” dedi.


Taner Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) İcra Direktörü Maria Van Der Hoeven’i Bakanlıkta kabul etti. İkili görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasının başında Türkiye’nin, Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) dönem başkanlığını üstlenmesinin önemli bir başarı olduğundan söz ederek, Kasım ayında yapılacak toplantıda önümüzdeki 2 yılın dünya enerji politikalarına yön verecek toplantının kendi ev sahipliklerinde yapılacağını aktardı.

Yıldız, gazetecilerin benzin fiyatlarındaki artışla ilgili sorusu üzerine, otomatik fiyatlama mekanizmasının çalıştığına işaret etti, “Onun kurgusu yapıldı. Uzun yıllardan bu yana fiyat düşüşleri ve artışları bu tarzda yapılıyor. Vergi ile düzenlemenin adresi Maliye Bakanlığı’dır. Bu konuyla benim bir ilgim yok. Türkiye’nin nüfusu her yıl 1 milyon civarında artıyor ama trafiğe gelen araç sayısı da her yıl 1 milyon civarında artıyor. Halkımızın refah seviyesi arttıkça bireyse otomobil almanın da gayretleri artıyor.” dedi.

Bir gazetecinin yüksek vergilerin benzin fiyatlarını artırmasına vatandaşın tepkili olduğu yorumuna ise Bakan Yıldız, şu karşılığı verdi:

“Vergi ile alakalı uygulamada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ilgilendiği çok az konu vardı. Malum sorumlu olan, yöneten Maliye Bakanımızla konuşmakta fayda var. Yani direk ve dolaylı vergilerin korelasyonun onlar yapıyor. Tabii her birimiz bırakın bir bakan olarak vatandaş olarak ta en ucuz şekilde kullanmayı isteriz. Ama Türkiye’nin bütün dinamiklerini düşündüğümüzde buna Maliye Bakanlığımızın karar verdiğini hatırlatmak isterim.” vurgusunu yaptı.

GÜNEY KIBRIS’TA SİSMİK ARAMA

Bakan Taner Yıldız, petrol arama çalışmalarının geldiği aşama hakkında ise hem Karadeniz, hem Akdeniz’de aramaların sürdüğünü belirtti.

Yıldız, önümüzdeki dönemdeki planlamaya göre özellikle Kıbrıs’ın güneyinde de yaklaşık 10.5 kilometrelik bir alanda Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisinin Akdeniz’e geçmesiyle arama yapılacağını söyledi.

DOĞALGAZ FİYATLARI

Bakan Yıldız, doğalgaz fiyatlarındaki artışla ilgili medyada yer alan haberleri tashih ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“O cümle o şekliyle kullanılmadı. Eğer ham petroldeki artık döviz fiyatlarındaki artış bir yıl sürmesi halinde şu 3 milyar dolarlı enerji sektöründen bir eksi oluşuyor. Biz bunu hiçbir zaman istemeyiz, temenni etmeyiz. Maliyetimizdeki artışları vatandaşımıza, tüccarımıza sanayimize yansıtmadık. Ama maliyetimizde bir artış olduğu kesin. Ben bunun uzun dönemli devam etmemesini temenni ettiğimi söyledim. Bizim isteğimiz bunlara fiyat artışının gelmemesi yönündedir.”

ULUSLARARASI ENERJİ AJANSI DÖNEM BAŞKANI TÜRKİYE

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (UEA) çalışmalarından da söz eden Taner Yıldız, ajansın 1973 yılında kurulma gerekçelerinden birisinin de dünyada yaşanan petrol krizi olduğu bilgisini verdi.
UEA’nın ham petrol arz güvenliği ile alakalı şimdiye kadar 3 kez ülkelerin ellerindeki stokları kullandırdığına işaret eden Yıldız, şu anda bunu gerektirecek herhangi bir durum görünmediğini ama bölgemizde oluşan siyasi istikrarsızlığın özellikle Mısır’daki son gelişen olayların dahi buna olumsuz katkısını izlemleyebildiklerini kaydetti.

Türkiye’nin Hollanda’dan ve AB üyesi bir kısım ülkelerden farklı bir yanı olduğunu söyleyen yıldız, “Türkiye açık pozisyonda çalışıyor. Dövizle alıyor TL ile satıyor. Bu hem döviz paritelerinin olumsuz olası katkılarına açık bir Türkiye, hem ham petrol fiyatlarının artışı her ikisi beraber bu benzin fiyatlarıyla alakalı tehdit oluşturuyor. Türkiye’de tabii ki dolaylı vergilerin en büyük düzenleme alanlarından bir tanesidir benzin ve mazottaki uygulamalar. Geçtiğimiz yıl içerisinde bu sektörde 46 milyar TL civarında vergi toplanmıştı.” açıklamasını yaptı.

ENERJİ BORSASI İÇİN SON GELİŞMELER

Bakanı Yıldız, Enerji borsası EPİAŞ'ın merkezinin Ankara’da oluşması konusunda önemli bir görüş oluştuğunu ancak nihai kararı vermediklerini söyledi. Yıldız, “Çünkü EPİAŞ’ın serbest piyasadaki oluşacak yapı ile alakalı fiziki bir refakati söz konusu. Şu ana kadar EPİAŞ’a yüzde 30’lar, Borsa İstanbul’a yüzde 30’lar civarında özel sektöre de pay verecek bir yapıyı kurguluyoruz. Bunun kuruluş sermayesi yaklaşık 40 milyon TL civarında olacak. Ve yüzün üzerinde özel sektör temsilciğinin de müracaatı söz konusu. Bu yalnızca Türkiye’nin değil bölgenin de bir borsası olacak. Şeffaf bir rekabetçi piyasanın oluşması için EPİAŞ’a önem veriyoruz. Serbest piyasaya çok ciddi yansımalarının olacağın söylemem lazım. Çalışmalarımız nihai noktasına gelmedi. “ açıklamasını yaptı.

MARİA VAN DER HOEVEN: TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK FIRSATLAR BEKLİYORUZ

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) İcra Direktörü Maria Van Der Hoeven de enerji fiyatlarındaki artışla ilgili soru üzerine gülerek, “Bu soruyu genelde hep sorarlar ama dolaylı olarak sorarlar. Çok akıllıca davranırlar. Hollanda’da değil de genel anlamda petrol fiyatlardan başlayarak buraya gelirler. Bu sabah gazetelerde de gördüğünüz gibi petrolün varil fiyatı 108 dolar oldu. Tabii biz fiyatları öngöremiyoruz. Ama bizim yapabildiğim yeterli miktarda ham petrolün piyasada bulunması. Ama böyle tuhaf fiyat dalgalanmaları olabiliyor. Bizim yapabileceğiz bir şey yok. Ama durumu kontrol altına almaya çalışıyoruz.” cevabını verdi.

Van Der Hoeven, dünyanın bazı kesimlerinde gaz fiyatlarının ham petrol fiyatına endeksli belirlendiğine dikkat çekerek, “Mesela şu anda ABD’de ünite fiyatı 3 dolarsa Avrupa’da 10 dolar civarında Asya’da 18-20 dolarlar civarında. Tabii Türkiye bazı gaz miktarı üzerinde yeniden müzakereleri yapma konusunda iyi iş çıkardı. Ancak iyi işlev gösteren bir spot piyasanın da mevcut olması gerekiyor. Bu anlamda da UEA olarak biz Türkiye için büyük fırsatlar bekliyoruz. Bu bağlamda Türkiye’nin sadece ihracatçı değil transit olarak da gördüğümüz için böyle değerlendirmek lazım.” dedi.


CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri