Yıldız: Nükleer Yakıt Fabrikası Kuruyoruz, Ancak Yakıt Üretimi Olmayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya ile yapılacak iş birliği çerçevesinde nükleer yakıt fabrikası kurulacağını, ancak fabrikada nükleer yakıt üretimi olmayacağını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya ile yapılacak iş birliği çerçevesinde nükleer yakıt fabrikası kurulacağını, ancak fabrikada nükleer yakıt üretimi olmayacağını açıkladı.

Bakan Taner Yıldız, Erciyes Dağı'nda 4. Hayırseverler Zirvesi'ne katıldıktan sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Japonya Başbakanı'nın ziyaretinin ve imzalanacak anlaşmanın içeriğinin sorulması üzerine açıklama yapan Bakan Yıldız, “Japonya Başbakanı ile Sayın Başbakanımızın ortak deklarasyon yapacağı şu an netleşmedi. Belki de imzaya açmadan açıklayacakları bir konu olacak. O yüzden bunun net imzalanacak diye bir şey söylemem doğru değil. Ev sahibi hükümet anlaşmasının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Burada teknik bütün detayların çözüldüğü ve proje şirketine hangi sorumluluklar düşüyor, hükümetimize hangi sorumluluklar düşüyor, bunlar üzerine en son durumu netleştiriyoruz. Bildiğiniz gibi bizim hazine garantisi vermeksizin bu proje şirketinde ortak olacak kamu şirketinin edinimlerini yerine getireceğine dair orada bir ibare olacak. Proje şirketinin de birçok yapacağı konular var. Bunlardan bir tanesi bir Nükleer Teknoloji Üniversitesi'nin kurulması. Burada mütevelli heyetinin oluşturulması söz konusu oldu. İlk toplantısını belki Tokyo'da belki Ankara'da yapılacak. Önümüzdeki süreçte. Tabi burada birçok kurumlarımızdan temsilcilerimiz olacak. TAEK'ten, Atom Enerjisi Kurumu’ndan, Enerji Bakanlığımızdan, TÜBİTAK'tan. Çünkü bu üniversite dünya standartlarında bir üniversite olacak. Bütün bunun yatırımını proje şirketi gerçekleştirmiş olacak.” dedi.

"SİNOP’TA SİSMİK ÇALIŞMALAR YENİDEN YAPILIYOR"

Yapacakları başka çalışmaların da olduğunu ifade eden Bakan Taner Yıldız, “Bu ev sahipliği anlaşmasında, bildiğiniz gibi hükümetler arası anlaşmayı Sayın Başbakanımızla Japonya Başbakanı imzalamıştı. Bundan sonra ev sahipliği anlaşması yapılacak, daha sonra da her iki hükümet de meclislerinin onayına bunu sunacaklar ve bu şekliyle süreç devam etmiş olacak. Teknik açıdan da şu an Sinop'ta çalışmalar başladı. Yapılan çalışmaları açıklıkla ifade etmek isterim ki şu an sismikleri tekrar yapıyorlar. Bu kadar yatırım yapacak firma, MTA'nın yaptığı sismiklerle yetinmeyerek aynı zamanda hem denizde hem karada sismiklerini yapacak. Depremsellikle alakalı araştırmasını deprem konusunda tecrübeli Japonya temsilcileri burada yapacaklar. Olası herhangi bir riskli durum varsa yerinin kaydırılmasıyla alakalı yeni çalışma başlatacaklar. Yok hayır mevcut durumda bizim tespit ettiğimiz lokalizasyon uygunsa, yeni sismiklerde herhangi bir problem görünmüyorsa inşaat yeri de orası olarak belirlenecek.” şeklinde konuştu.

“Bir farklı yaklaşım da bizim nükleer yakıt fabrikasının kurulmasıyla alakalı Japonya ile yaptığımız ve bu anlaşmanın içerisinde olmasını düşündüğümüz bir konu var” diyen Bakan Yıldız, şu bilgileri aktardı: “Bu çok önemli, ama altını çizerek söylüyorum. Biz nükleer yakıt imal etmeyeceğiz. Nükleer yakıt fabrikası demek onların pulvarize edilmiş nükleer yakıtların çubuklar içerisine yerleştirilmesi ile alakalı yakıt fabrikasıdır. Bunun kendine has bir fizibilitesi var. Bununla alakalı çalışmaları da önümüzdeki süreçte hep beraber kamuoyuyla paylaşacağız. Ama tekrar altını çizerek söylüyorum, biz nükleer yakıt imal etmeyeceğiz, nükleer yakıt fabrikası kuracağız. Bunun mekanik kısımlarıyla alakalı.”

RUS ŞİRKETİN AÇIKLAMASINA SICAK BAKIYORUZ

Rusların nükleer şirket müdürü, Akkuyu’daki yapacakları yatırımlara 4 -5 Türk şirketinin ortak olabileceği yönündeki açıklamasının sorulması üzerine Bakan, şunları söyledi: “Biz buna sıcak bakıyoruz, gerek Akkuyu'da Ruslarla beraber yapılacak nükleer santralın, gerekse Sinop’ta Japonlarla beraber yapılacak olan nükleer güç santrallerinin yerli ortaklarla birlikte belli hisse oranlarında yapılarak gerçekleştirilmesi doğru olacaktır. Bizim amacımız nükleer santrallerin tamamen Türk mühendisleri tarafından yerli sanayi ile beraber ve mutlaka yerel sanayiyi de güçlendirecek şekilde yapılmasını sağlamaktır. Bu ev sahipliği dediğimiz anlaşmada aynı zamanda teknoloji transferlerinin ve yerli sanayinin yapılanmasıyla alakalı da maddeler bulunuyor. Bu teknoloji transferini mutlaka gerçekleştiriyor olmamız lazım. O yüzdendir ki buraya katılıp hisse alacak olan yerli yatırımcılarımızın Türk müteşebbislerimizin de bu teknoloji transferlerine hazır olmaları lazım.”

Bakan Yıldız, nükleer güç santrallerinde yalnızca bir elektrik üretimi olarak değil aynı zamanda nükleer sanayinin oluşmasıyla alakalı bir yapı kurulacağını aktararak, “Ben yalnızca bir bakan olarak değil mühendis olarak da Türkiye'nin mutlaka enerji yapılanmasında, sanayi yapılanmasında bir lig atlayacaktır Türkiye. Bunu önümüzdeki 10 yıl içinde hep beraber göreceğiz. Önemli bir pazar oluşturuluyor, bu pazar yerli sanayimizi mutlaka tahrik edecek hareketlendirecektir.” diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri