Yıldız: Madendeki Suyun Dörtte Üçü Alındı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Şu anda 10-12 bin ton suyun dörtte üçü alındı. Bize 300 metrelik bir çalışma alanı açıldı." dedi.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Karaman Ermenek'te maden kazası yaşanan işletmede...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Şu anda 10-12 bin ton suyun dörtte üçü alındı. Bize 300 metrelik bir çalışma alanı açıldı." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Karaman Ermenek'te maden kazası yaşanan işletmede yürütülen çalışmalara ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bakanlarla madene indiklerini belirten Yıldız, suyun öncelikli bir problem olmaktan çıktığını, yerine ara ara bir metrelere varan balçık ve çamurun kapladığını gördüklerini açıkladı. Yıldız, "Nefeslik kısmında tahkimatın daha az bozulduğunu desandirede ise tahkimatın daha çok bozulduğunu gördük. Değerlendirmemizi de mühendis arkadaşlarla beraber yaptık." diye konuştu.

Yıldız, 300 metreyi aşan bir yürüme yolunun bulunduğunu kaydederek, "Arkadaşlarımız oraya girdiler. O çamurun çekilmesi için talimatlarımızı verdik. Bu çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor." ifadelerini kullandı. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) üçüncü bir giriş noktası tespiti için 172 metre inmesi gerektiğini hatırlatan Yıldız, ekiplerin sabaha kadar kesintisiz çalıştığını, 150. metreye ulaştıklarını, oradan da en dip 752 koduna inilmesi gerektiğini açıkladı. Yıldız, "Bir sonraki adımlarla alakalı ne süre ne de iş konusunda herhangi bir taahhütte bulunmak istemiyoruz. Çünkü gerçekçi olmayan noktalar çıkabilir." şeklinde konuştu.

Havalandırma ile ilgili de konuşan Yıldız, "Her işçimizin gideceği yerin, çamur çekecek ekiplerin havalandırılmış bölgelerde çalışması gerekiyor. Yani biz arama kurtarma ekiplerinin güvenliğini sağlayarak gerek oksijen maskeleriyle gerekse tahlisiye ekiplerinin yapacağı çalışmalarla yürütmemiz gerekiyor. Son derece önemli bu, ikinci bir sıkıntı yaşamak istemiyoruz. Arkadaşlarımı bu konuda da uyardık. İş güvenliğini ön plana almalarını bir kez daha söyledik." diye ifade etti.

Bir basın mensubunun, bir işçinin açıklama yaptığını hatırlatarak, işçilerin cesetlerinin gözle görülebildiğini ancak alınamadığını söylediğini ifade etmesi üzerine Yıldız, şunları söyledi: "O zaman o işçi kardeşimizle beraber süreci yönetmek lazım. Yani bu doğru değil arkadaşlar. Burada bu açıklamaları bu yüzden yapıyoruz. O işçi kardeşimiz neye dayanarak söyledi? Bize bildirsin, arkadaşlarımızla beraber acilen müdahale ederiz."

Toplam 10, 12 bin ton suyun 4'te 3'ünün alınmış durumda olduğunu belirten Yıldız, "4'te 1'i kaldı orada. Yani 2 bin 500 ton civarında bir su kaldı. İçinde tabi çamur var. Suyun 4'te 3'ü alındıktan sonra bize 300 metrelik bir çalışma alanı açıldı, olası bir işçi kardeşimiz varsa ona ulaşmak açısından. Buradaki çalışmalar adım adım, metre metre devam ettiriliyor." şeklinde konuştu.

SAVCILARIN İNCELEMESİ

Bir gazetecinin, gece saatlerinde üç savcının gelerek madende inceleme bulunduğu yönünde iddiaların olduğunu hatırlatması üzerine Yıldız, savcıların girmeleri gereken noktaya kadar indiklerini, inceleme yaptıklarını, bir kısım tespitlerde bulunduğunu ancak adli bir konu olduğu için detaylarını paylaşamayacaklarını söyledi.

Bir gazetecinin, işçilere ulaşıldığı ancak çıkarılmadığı yönünde bir iddianın da bulunduğunu ifade etmesi üzerine Yıldız, şöyle konuştu: "Yaptıklarımızı anlatmakta güçlük çektiğimiz bir ortamda yapmadıklarımızı savunma ihtiyacı hissettirmeyin. Şu an önemli bir iş üzerindeyiz. 18 kardeşimize ulaşmakla alakalı niyetimizde, gayretimizde dediğiniz gibi bir durum söz konusu olmaz, olamaz. Biz orada adım adım, metre metre tek tek bu noktaları aşmak durumundayız. Bununla alakalı süre sorulursa tabi ki süre taahhüdümüz yoktur."

Madenin en dip taban koduna göre 25 metre daha yukarıdaki bir noktaya ulaştıklarını, 25 metrelik alanda 2 bin 500 tona karşılık gelen su olabileceğini, ancak bunun bir bölümünün de çamur olduğunu bilemediklerini de kaydeden Yıldız, "350 metre civarında bir alan çıktı bize. Hepsi tek tek kontrol edilecek." dedi.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Maden ocağı çevresinde bu sabah saatlerinden itibaren güvenlik önlemlerinin, işçi ailelerinden gelen talep üzerine artırıldığını vurgulayan Yıldız, ailelerin kurtarma çalışmalarına yoğunlaşmak istediğini, alana girişin kısıtlanmasını istediğini ifade eden Yıldız, talebi yerinde gördüklerini ve araç giriş çıkışlarını kısıtladıklarını anlattı.

TABUT FOTOĞRAFLARI

Ermenek Devlet Hastanesi'ne tabutların getirilmesi ve otopsi için ekiplerin geldiğiyle ilgili basında yer alan bir haberin hatırlatılması üzerine ise Yıldız, şöyle konuştu: "Her türlü ihtimali göz önünde bulundurmamız lazım. Adli Tıp Kurumu’yla, Sağlık Bakanlığı’yla, Ermenek Devlet Hastanesi’yle, hepsiyle alakalı ihtimalleri göz önünde bulundurmamız lazım. Ne yazık ki böyle güçlü bir ihtimal var. Bunu görmezden gelemeyiz. Ama ben o tabut fotoğraflarının yayınlanmış olmasını basın açısından doğru bulmadığımızı söylemek istiyorum. Ailelerde bıraktığı tesiri siz düşünün. Biz burada tüm bunlara nezaket gösterirken, hassas düşünmeye çalışırken basının bunu haberleştirmiş olmasını doğru bulmuyoruz. Sizden sakladığımız bir şey yok. Aynı şekilde orada gerçekleri yansıtmanın dışında sizin de bir amacınızın olmadığını bildiğimiz için o gerçeklerin her birini sizlerle paylaşıyoruz."

İŞÇİ AİLELERİNİN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMASI

Mahsur kalan bir kaç işçinin ailesinin, birleşerek suç duyurusunda bulunduğu ve maden ocağı sahiplerinin tutuklu yargılanmasını talep ettiklerinin belirtilmesine üzerine ise Yıldız, "Sayın başsavcıyla görüşmüşlerse o da tabii ve normal bir durum." dedi.

Yıldız, MTA'nın sondaj faaliyetinin ne zaman sonuçlanacağıyla ilgili bir taahhüt veremediklerini, gece saatlerinde karşılaşılan 3 metrelik bir damarın 7 saatte aşılamadığını, bundan sonra öyle bir tabakanın çıkıp çıkmayacağını bilemediklerini anlattı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri