Yıldız Holding 5 bin kişi alacak

Ülker’in çatı kuruluşu olan Yıldız Holding, 2012’yi 12.4 milyar TL. ’in 2012 yılı cirosu 12.4 milyar TL oldu. 2013 yılında ise 5 bin kişiye iş ve çift haneli büyüme hedefliyor.

Yıldız Holding, bugüne kadar pek yapılmayanı yaptı ve  yıl sonu faaliyet raporlarını ve yeni yıla ilişkin verilerini, holdingin Çamlıca’daki merkezinde yaptı. Geçtiğimiz aylarda “Yeşil bina” sertifikası alan merkezde düzenlenen toplantıda verileri Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker ve Yıldız Holding Mali İşler Başkanı Dr.Cem Karakaş paylaştı.

Türkiye’nin bu yıl yüzde 7-8’leri bulan bir büyüme gerçekleştireceğini belirten Ali Ülker, Yıldız Holding’in de bu yılki büyümeyi ülke ortalamasının iki katı dolayında yüzde 15 olarak gerçekleştireceklerini açıkladı.

Aynı zamanda Yıldız Holding sanat koleksiyonunun en nadide eserlerine de ev sahipliği yapan seminer salonunda gerçekleştirilen toplantıda Yıldız Holding’e ilişkin şu bilgiler paylaşıldı.

CİRO: 2012 yılı brüt satış gelirleri 12.4 milyar TL oldu. Holdingin 2011 yılı brüt satışları 11.5 milyon TL olarak gerçekleşmişti. Holding, yurtdışı operasyonlarından gelen satışlarını % 19 artırarak 2.3 milyar TL’den 2.8 milyar TL’ye çıkardı.

KAR: Faaliyet karı % 64 artarak 587 milyon TL’ye yükseldi. Geçtiğimiz yılki karı, 359 milyon TL idi. 

İSTİHDAM: Toplam çalışan sayısı 2012’de 6 bin yeni istihdamla birlikte 36 bine ulaştı. Yeni istihdamlardan 1.350’si üniversiteden yeni mezunlardan oluşuyor. Bu yıl ise 5 bin yeni istihdam hedefliyor. Yeni istihdam, ağırlıklı olarak ŞOK marketlerin büyümesinden ve Godiva’nın Uzakdoğu’daki hızlı gelişmesinden elde edilecek. Sadece Japonya’da 1000 çalışanı bulunuyor. Yurt dışı operasyonlarda toplam 7 bin 500 çalışanı bulunuyor

Ali Ülker, istihdam politikalarını anlatırken, “Gençler bizim için mühim. Genç çalışanların fikirlerinin üst yönetime taşınmasını önemsiyoruz. Bu nedenle Genç Platform adı altında bir çalışma başlattık. Bu platformla hem çalışanlar arasındaki işbirliğini artırıyoruz hem de tüketici profilimizin önemli bölümünü oluşturan ‘Y’ kuşağının fikir ve önerilerini alıyoruz. Bu platformların bir benzerini de kadın çalışanlarımız için başlattık” dedi.

YATIRIM: 2011 yılında 586 milyon, 2012 yılında ise 364 milyon TL’lik yatırım gerçekleşti.

ARGE’NİN YILDIZ HOLDİNG’DEKİ ADI GOYA: Tüketiciyi ve müşteriyi yakından dinleyerek organizasyonunu sürekli yenileyerek, geçen yıl 260 araştırma ile 85 bin tüketiciden geri bildirim alındı. Bu araştırmalarda 5 bin tüketici ile bire bir görüşme yapıldı. 10 bin tüketiciye ürün tattırma yapıldı. Satış şirketlerinde 650’nin üzerinde Yıldız Holding çalışanı, 50 haftada 130 bine yakın müşteri görüşmesi yaptı. Grup bünyesinde “Gez, Oturma Yerinde Artık (GOYA)” kavramı geliştirildi. Yönetim Kurulu Başkanı’ndan üst düzey yönetime kadar herkes GOYA yapıyor ve üründen fiyatlamaya, satış organizasyonundan pazarlamaya kadar pek çok alanda hızlı dönüşüm alıyor.

ÇEVRE: Holding genelinde 2012’de 14.1 milyon TL’lik çevre yatırımı gerçekleştirildi. Satış ve dağıtım ağındaki yeniden yapılanma ile 2 bine yakın araç trafikten çekildi. Enerjinin verimli kullanılması ve tasarruf çalışmaları sonucunda 92.3 milyon kW/saat’lik bir tasarruf sağlandı. Bunun karşılığında 63.7 bin ton eşdeğerinde karbondioksit salınımı engellendi. Yaklaşık 33 bin ailenin yıllık elektrik tüketimine denk gelen bu miktar ile 10 MW/saat’lik bir termik santralin kurulum ihtiyacı karşılanmış oldu. Doğal kaynak tüketiminin azaltılmasına yönelik yürütülen çalışmalar sonucunda 200 milyon litre (4 bin kişinin bir yıllık su tüketimine eşdeğer miktarda) su tasarrufu sağlandı.

SABRİ ÜLKER ÖDÜLÜ: Yıldız Holding’in kurucusu merhum Sabri Ülker’in çevreye olan duyarlılığını sürdürmek amacıyla ortak bir ödül programı oluşturuldu. Sabri Ülker’in, “Topraklarımıza, sularımıza, çevremize sahip çıkmak vatana sahip çıkmaktır” sözünden hareket eden grup, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için “Sabri Ülker Çevre Ödülü” platformunu oluşturdu. Platform, Yıldız Holding ve Deniz Temiz Derneği / TURMEPA’nın ortak koordinasyonunda yürütülüyor.

TEDARİK: Kakao gibi Türkiye’den edilemeyen ürünler dışında hemen hemen bütün ham madde yurt içinden tedarik ediliyor. Türkiye’nin en büyük ham madde alıcısı.

Kategoriler                         ton
Bitkisel yağ                    470.000
Şeker                              275.000
Fındık/Antep fıstığı          14.500
Buğday                           368.000
Mısır                                140.000
Süt                                   850.000

CİRODA YÜZDE 8, KARDA YÜZE 64 BÜYÜME

Yıldız Holding Mali İşler Başkanı Dr. Cem Karakaş ise teknik bilgiler paylaştı. Brüt cironun % 8 artarak 11.5 milyar TL’den 12.4 milyar TL’ye çıkardığını belirten Karakaş, satış gelirlerindeki bu nispi artışa mukabil faaliyet karının % 64 gibi ciddi bir oranda artış gösterdiğini kaydeden Karakaş, yurtdışı operasyonlarda ise çift haneli büyümelerin yakalandığını ifade etti. Karakaş, “Gelirlerimizin 2.8 milyon TL döviz kazancı olarak hanemize yazıldı. 2011 yılına göre yurtdışı operasyonlarımızdan elde ettiğimiz kazanç %19 artış göstermiş oldu” şeklinde konuştu.

Yıldız Holding son iki yıldır önemli bir yeniden yapılanma içinde olduğuna işaret eden Karakaş, gerçekleştirilen çalışmaları ve 2012’yi şöyle özetledi:

·        2010 yılından beri organizasyon anlamında devam eden sadeleştirme çalışmaları, geçen sene büyük ölçüde tamamlandı. Sadeleştirmeyi iki şekilde gerçekleştirdik. Birincisi halka açık şirketlerimizin iştirak yapılarını kademeli olarak azalttık. Önceleri birden fazla şirket altında yapılan üretim veya satış işlerini tek çatı altında topladık. Bu da, karar almada sürat ve esneklik getirdi. Bu yapılanma, organizasyonel verimliliğimizi artırdığı gibi maliyetlerimizi de aşağıya çekti.

·        Sadeleştirmede ikinci adım satış organizasyonu tarafında gerçekleşti. Önce market kanalında başlayan ve 2012 yılında geleneksel kanalda devam eden yeniden yapılanma sürecini başarı ile tamamladık. Satış kanalında önümüzdeki dönemde sürdürülebilir verimliliği sağlayacak bir yapı oluşturduk. Satış masraflarımızda önemli tasarruflar elde ettik ve hedeflediğimiz oranlara ulaştık. Bu tasarruflarla hem satış şirketlerinin hem de üretim şirketlerinin karlılığını artırdık.

10’uncu global ortak Japonya’dan geldi

·        Konusunda lider global oyuncularla ortaklık yapma geleneğimizi 2012 yılında da sürdürdük. Japon Nissin Foods şirketi ile 10’uncu global ortaklığımızı gerçekleştirdik. Bu vesileyle ilk defa Uzakdoğu’dan bu derece büyük çaplı bir ortaklık yapmış olduk. Japonya’nın bir devinin Yıldız Holding’le ortaklık yapması, hem bizim kültürel zenginliğimizi artırdı hem de doğu dünyasındaki şirketlerin ilgisini gruba çekmede önemli bir mihenk taşı oldu.

Godiva’da global satışlar ilk defa Kuzey Amerika’yı geçti

·         Holdingin içinde bağımsız bir şirket olarak yönettiğimiz Godiva ise, özellikle Uzakdoğu ve Ortadoğu’da genişlemesine devam etti. 82 ülkede 463 mağazası bulunan Godiva Çin, Güney Kore, Suudi Arabistan, Endonezya ve Avustralya gibi ülkelerde mağazalaşmaya devam ediyor. Hızlı gelişen ve potansiyeli yüksek ülkelere giriş stratejisi ile hareket eden Godiva, önümüzdeki beş yıl içinde bu bölgede ciddi bir büyüme hedefliyor. 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri