Yıldırım: Başka Faktörler Etkilemezse İzmir Expo'da İpi Göğüsleyecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, EXPO 2020 final oylaması için aday şehirlerin bu sefer daha fazla, ancak İzmir’in mukayeseli üstünlüğünün yüksek olduğunu vurguladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, EXPO 2020 final oylaması için aday şehirlerin bu sefer daha fazla, ancak İzmir’in mukayeseli üstünlüğünün yüksek olduğunu vurguladı. Yıldırım, “Her şey yerli yerinde akılla, mantıkla, tarafsız ve rasyonel bir şekilde yapılırsa; son yıllarda olduğu gibi bir takım başka faktörler girmeden bu yarış tamamlanırsa, biz öyle inanıyoruz ki İzmir ipi göğüsleyen en önemli adaydır.” dedi.

Binali Yıldırım, EXPO 2020 final oylamasının yapılacağı Fransa'nın başkenti Paris’e hareketi öncesinde İzmir’in EXPO süreciyle ilgili Bakanlıkta değerlendirme toplantısı yaptı. Yıldırım, 2015’te yapılacak EXPO’yu Milano’nun çok az bir farkla kazandığını hatırlatarak, İzmir’in bu sefer daha çok rakibinin olduğunu dile getirdi. Yıldırım, “5 şehir var. Biri çekildi şu an da 4 şehir var. İnşallah, 2020’yi İzmir’in kazanmasını hep birlikte bekliyoruz, arzu ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

EXPO’nun en önemli faydalarından birinin gittiği ülkelerdeki altyapı ve sanayiyi geliştirdiğini ve ülkenin gelişmesine vesile olduğunu dile getiren Bakan Yıldırım, 2020 EXPO’nun sadece 30 milyon kişinin Türkiye’yi ziyareti ile değil, aynı zamanda ciddi altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesine ve İzmir’in marka şehir olmasına katkı sağlayacağını söyledi.

“BİRÇOK ALT YAPI TESİSİ HAYATA GEÇECEK”

Yılıdrım, “İzmir’in EXPO’yu kazanmasının ardından 2014 yılından itibaren birçok proje hayata geçecek. Yeni konaklama tesisleri, altyapı yatırımları, toplu ulaşıma dönük yatırımlar. 2 yıl önce biz bunu zaten başlatmıştık. 35 İzmir 35 Proje. Projelerin 17’si devam ediyor. Bu projeler İzmirli hemşehrilerin geleceğine hazırladığımız projeler. Bu projeler, ciddi katkı sağlayacak projelerdir.” dedi.

EXPO İÇİN AMBLEM TASARLANDI

EXPO için seçilen bir amblemi de tanıtan Bakan Yıldırım, sağlık ve mutluluğun, güneşin bütün dünyaya İzmir’den yayıldığını anlatmaya çalışıldığını ifade etti. Bakan Yıldırım, “Dünyada gelişen sağlık trendleri ve Türkiye’nin yaşadığı son 10 yıldaki dönüşüm ve gelişmeyi dikkate alarak, böyle bir tema belirlenmeye çalışıldı. Alt başlıkları da var. Yenilikçilik, genetik ve kişiselleştirilen ilaçlar, bakım ve iş birliği, sağlık turizmi, yaşlı nüfus için sürekli bakım, şehir hastanelerinin kurulması. Sağlıklı yaşam. Sağlıklı beslenme, spor, akıllı yollar gibi temalarda alt başlıklar olarak işlenmektedir. Halk sağlığı ve eğitim diğer bir alt başlık, sigara ile mücadele temiz enerji gibi konularda EXPO 2020 ana başlığı altında işlenecek konular arasında. Küresel olarak sağlığa ve ilaca erişimde ülkeler arasındaki dengesizliğe dikkat çekmek. Böylelikle, küresel anlamda dayanışma ve işbirliğini geliştirmek. Bütün bunlarda amaç, son yılda ortaya koyduğu amaç, ihtiyacı olan ülkelere anlatmak.” diye konuştu.

“60 ÜLKE DESTEK VERDİ”

EXPO 2020 Komitesi'nin 155 milyon Euroluk bir bütçeyi hazırladığını da aktaran Bakan Yıldırım, bu bütçenin hedefinin yardıma muhtaç ülkelere katılım sağlamak olduğunu açıkladı. Çalışmalarında EXPO’nun önemsediği bu konuyu dikkate aldıklarını ve sağlık sisteminin bir sosyal sorumluluk projesi olarak sunmayı amaçladıklarını vurgulayan Bakan Yıldırım, “EXPO süreci ile ilgili ne yapıldı. Üye ülkeler ziyaret edildi. Yüzde 3 ziyarete dahil değil. İlişkilerimizin gelişmediği ülkeler, bunlar. Bu ziyaretlerde EXPO 2020 sunumu kapsamlı yapıldı. İşin başından beri bütün bakanlıklarımız EXPO konusunda destek verdi. Bütün bu çalışmalar neticesinde 60 ülke, desteğini vermiştir. Amacımız, 60 fazla ülkenin desteğini alarak İzmir’in ipi göğüslemesinin sağlamaktır.” şeklinde konuştu.

“SALT ÇOĞUNLUĞU ALAN KAZANIR”

Bakan Yıldırım, seçimlerin nasıl gerçekleşeceği hakkında da bilgi verdi. İlk turda salt çoğunluğu (85 oy) elde eden şehrin kazanacağını ifade eden Yıldırım, “Bunun gerçekleşmemesi durumunda yapılacak oylamada en az oyu alan elenecek. Bir sonrakinde ise iki şehrin oy oranları süreci belirleyecek.” bilgilerini verdi.

“İZMİR’İN MUKAYESELİ ÜSTÜNLÜĞÜ VAR”

İzmir’in aday şehirler arasında mukayeseli üstünlüğü olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, “İzmir’in tarihi birikimi, doğal güzellikleri, ulaşım yolları, iklim avantajları üstün. Bergama, Selçuk gibi İslam medeniyetlerinin dışındaki medeniyetlerin de ev sahipliği yaptığı medeniyet olarak biliniyor. Sağlıkla ilgili tedavilerin başladığı ilk yer. Her şey yerli yerinde akılla, mantıkla tarafsız ve rasyonel bir şekilde yapılırsa son yıllarda olduğu gibi bir takım başka faktörler girmeden bu yarış tamamlanırsa, biz öyle inanıyoruz ki İzmir ipi göğüsleyen en önemli adaydır.” ifadesini kullandı.

“76 MİLYONUN DESTEĞİ BİZİMLE”

Bakan Yıldırım, Türkiye’nin yapacağı etkinliklerle ilgili de şu bilgileri verdi:
“Yarın, itibariyle son kez tanıtım toplantısı yapacağız. Resepsiyon vereceğiz. Bütün ülkeleri davet edeceğiz. Ülkemizi anlatacağız. Toplantı öncesinde bir sunum yapılacak. Burada, benim sunumum olacak, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun sunumu olacak, Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik'in sunumu olacak. Ayrıca oylama öncesi son tanıtımda İzmir Valisi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı konuşacak ve oylamanın sonucunu bekleyeceğiz. Bu süre içerisinde 76 milyonun, İzmir’in yanında olacağız. Öyle inanıyorum ki dünyanın ihtiyaç duyduğu tema İzmir’den dünyaya yayılacaktır.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri