Türkiye'de ekonomik koşulların zorluğundan dolayı vatandaş geçim sıkıntısı yaşıyor. Asgari ücret 11 bin 402 lirayken en düşük ev kirası 7-8 bin liraya kadar yükselmiş durumda.
Marketteki gıda fiyatları hızla yükselmeye devam ediyor. Bir ailenin aylık market masrafı 5 bin liraya kadar çıkabiliyor. Kısa ve öz bir hesap yapılınca hane gideri aylık 20 bin lirayı buluyor.
YÜKSEK MAAŞLA İŞÇİ ARANIYOR
Durum böyle olunca vatandaş daha yüksem maaşlı iş arayışı içine girdi. Aylık maaşın 100 bin liraya yakın olduğu bir meslek ise şuan çok popüler. Söz konusu işi yapanların yıllık kazancı ise 1 milyon lirayı buluyor. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık kepçe, vinç operatörü maaşlarının 100 bin liranın üzerinde olduğunu anlatırken bu maaşlarla bile inşaat sektöründe çalışan arandığını belirtti.
500 BİNDEN FAZLA AÇIK VAR
Dünya Gazetesi'nden Nurdoğan Arslan Ergün’ün haberinde de İnşaat sektöründe 500 binden fazla açık olduğu ve İnşaat firmalarının çalıştıracak işçi bulmakta zorlandığı öne sürüldü. Haberin devamında Türkiye'deki inşaat sektöründe son 6 yılda çalışan sayısının 2 milyondan fazla olduğu, günümüzde bu rakamın 1.5 milyonun altına gerilediği belirtildi. Bu durumun, işçi bulmada yaşanan zorlukları beraberinde getirdiği anlatılırken ücretlerinde bu sebep doğrultusunda arttığı aktarıldı.
GÜNLÜK YEVMİYE 2 BİN LİRADAN BAŞLIYOR
Günlük yevmiyelerin 2 bin lira bandına ulaştığı inşaat sektöründe, vinç operatörlerinin maaşlarının 100 bin liraya dayandığı biliniyor. Bu yüksek ücretlere rağmen nitelikli işçi bulmanın giderek zorlaştığı sektörde, istihdamın önündeki engellerin aşılması için çeşitli çözüm yolları aranıyor.
VİNÇ OPERATÖRÜ OLMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?
Kule vinç operatörü olmak isteyen kişilerin öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından onaylanan kurslarda eğitim alması gerekir. Eğitimi tamamlayan kule vinç operatörü adayları, yine MEB tarafından verilen sertifika için sınava katılır. Sınavdan başarıyla ayrılan adaylar, kule vinç operatörü sertifikasını alır.