Yılbaşı telaşında ithalat düzenlemesi!

Resmi Gazete'nin 31 Aralık tarihli mükerrer sayısında Bakanlar Kurulu'nun ithalat politikasına yönelik yeni kararlar yayınlandı.

Resmi Gazete'nin 31 Aralık tarihli mükerrer sayısında Bakanlar Kurulu'nun ithalat politikasına yönelik yeni kararlar yayınlandı. Yapılan düzenlemelerde tarım ve gıda sektörlerinde pek çok üründe gümrük vergisi üst sınırlarının düşürüldüğü veya 0'landığı göze çarpıyor.

'Bloomberght' sitesi Tarım Editörü İrfan Donat, köşe yazısında yapılan düzenlemeleri "Hafta sonunda yılbaşı telaşı yaşanırken, Resmi Gazete’de tarım ve gıda sektörünü yakından ilgilendiren önemli kararlar ve tebliğler yayımlandı" şeklinde duyurdu.

Yazının devamında şu bilgilere yer verildi: 

Karara göre, gümrük tarife istatistik pozisyonu listesinde, büyükbaş hayvan eti sıralamasında karkas, yarım karkas, çeyrek karkas, karkasın ön ve arka çeyrekleri ile diğerleri olarak tanımlanan grupta yüzde 100 oranındaki gümrük vergisi üst sınırı yüzde 40'a düşürüldü.

Kemiksiz büyükbaş etinde ise üst sınır yüzde 225 olarak bırakıldı.

Yemlik arpada yüzde 35 olan gümrük vergisi 1 Nisan 2018 tarihine kadar sıfırlandı. Hayvan yemi olarak kullanılan mısır kepeğinde yüzde 4, diğer kepeklerde yüzde 5 olan gümrük vergisi oranları ise sıfırlandı.

Makarnalık buğday, adi buğday, mahlut ve kızıl buğdayda uygulanan gümrük vergisi üst sınırı ise yüzde 130 seviyesinden yüzde 45'e çekildi.

Beyaz arpa, maltlık arpa ve diğerleri için gümrük vergisi üst sınırı ise yüzde 130’dan sıfıra indirildi. Ancak söz konusu ürün gruplarında 1 Nisan 2018 tarihinden itibaren vergi oranları yüzde 35 olarak uygulanacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre tohumluk, yuvarlak ve orta taneli pirincin gümrük vergisi 1 Temmuz’a kadar yüzde 13'ten yüzde 5’e indirildi.

Pamuk, keten, ayçiçeği ve kolza tohumu küspelerinde yüzde 11 ila yüzde 13.5 arasındaki vergi oranı ise yüzde 6.5'e düşürüldü.

Kahverengi pirinç ithalatında yüzde 36 olan gümrük vergisi, 1 Temmuz 2018’e kadar sıfırlandı. Yarı veya tam olarak değirmenden geçirilmiş pirinç için yüzde 45 olan gümrük vergisi ise 1 Temmuz 2018’e kadar yüzde 15’e indirildi.

Tohumluk yer fıstığında yüzde 20 olan gümrük vergisi, ithal ön lisans izni düzenlenmiş ürünler için yüzde 1 olarak belirlendi.

HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI

26 Nisan 2012 itibarıyla belediye ve mücavir alan sınırları içinde yer alan ve imar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan, kamu hizmetine tahsis edilmeyen, deniz kıyı kenar çizgisine 5 bin metre mesafenin dışında bulunan, tabii ve suni göllerin kıyı kenar çizgisine 500 metre mesafenin dışında olan, içme suyu amaçlı barajların koruma alanları dışında kalan, satış tarihi itibarıyla arazi toplulaştırılması yapılmayacak, özel kanunlar kapsamında olmayan, kadastrosu yapılan hazine arazileri satışa konu edilebilecek.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri