Yılan hikayesine döndü

Yapımına yaklaşık bir yıl önce başlanan tarihi Şehir Meydanı'nın temelleri halen atıl bir vaziyette duruyor.

Yapımına yaklaşık bir yıl önce başlanan tarihi Şehir Meydanı'nın temelleri halen atıl bir vaziyette duruyor. Meydanın arkasının görülmemesi için de bir branda ile kapatıldı. Konya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'ndan çıkması gereken karar, aradan yıllar geçmesine rağmen halen çıkmadı. Şehir Meydanı projesi, sürdürülen Mevlana Kültür Vadisi projeleri arasında yer alıyor. Eğer kazı çalışmalarında temeller çıkmasaydı, Şehir Meydanı'nın arkasına Selçuklu Müzesi inşa edilcekti. Ancak kazıdan çıkan temeller projenin tamamen durmasına neden oldu. Şehir Meydanı'nın yanına yapılması planlanan ve kültür hizmetleri için kullanılacak olan evlerin yapımı da durdu. Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nden aldığımız bilgiye göre proje, yeniden düzenlenerek devam edecek. Fakat Büyükşehir Belediyesi ise koruma kurulunun henüz bir karar vermediğini söylüyor. Yılan hikayesine dönen Şehir Meydanı projesi ise tepki çekmeye devam ediyor.

TARİHİ DOKU ÖNEMSENMİYOR

Büyük Selçuklu Mimarı Projesi Koordinatörü İbrahim Dıvarcı, şehrin tarihi dokusunu koruma anlamında yöneticilerin yetersiz kaldığını ifade etti. Projenin çok geciktiğini söyleyen Dıvarcı, “Projenin şu anda bitmiş olması lazımdı. Başka yerlerde anında kara veren kurul, tarihi konularda karar vermek için çok bekliyor. 2 yıl gibi uzun bir süreden bahsediyoruz. Şimdiye kadar kararın verilip, proje çalışmalarının başlamış olması lazımdı. Oraya bir de yapımı devam eden evlerle birlikte Konya Sokağı yapılacaktı. Proje çok güzel bir projeydi. Fakat şimdi yılan hikayesine döndü. Belediye topu kurula atıyor. Kurul ise açıklama yapmaktan çekiniyor. Böylesine önemli bir konuda, kararın çok gecikmesi kabul edilemez. Yöneticiler tarihi konularda gerekli hassasiyeti göstermiyor” diye konuştu.

PROJEDE BELİRSİZLİK VAR

Koruma kurulunun şehir için böylesine önemli bir konuda karar vermekte 2 yıl geç kalındığını kaydeden Dıvarcı, “Büyükşehir Belediyesi'nin projeyi çabuk bitirelim gibi bir düşüncesi yok. Şehir Meydanı şu anda güzel bir görüntüye sahip. Ancak gel gelelim, Şehir Meydanı'nın arkası çöplük gibi. Konya gibi tarihi dokusu yüksek bir şehirde yaşıyoruz. Böylesine köklü tarihi olan bir şehre bu görüntü yakışmıyor” ifadelerini kullandı. Projenin akıbetinin ne olacağı konusunda henüz bir takvim bile verilmediğini belirten Dıvarcı, “Ortada büyük bir belirsizlik var. Proje aynen devam edecek mi, iptal mi olacak yoksa Zindankale Katlı Otoparkı'nda olduğu gibi proje yeniden düzenlenerek mi yapılacak bilmiyoruz” dedi.

BELEDİYENİN YARARINI GÖZETİYORUZ

Koruma kurulunun kamu yararına karar vermek yerine Büyükşehir Belediyesi'nin yararını gözeten kararlar aldığını söyleyen Dıvarcı, “Kurulun görevi, korumaktır. Ancak kurulun tek koruduğu şey, belediyenin yararı. Daha önceki projelerde de ayın manzara ile karşılaştık. Çok yanlış kararlar çıktı o kuruldan. Kurul, belediyenin yararını gözetemez. Birilerinin isteği üzerine tarihsel yapıyı bozacak karar almak, büyük vebal altına girmektir. Şu an o kazı bir yüz karasıdır. Bir Konyalı olarak bu görüntüden rahatsızım” şeklinde konuştu.

AMAN KİMSE GÖRMESİN!

Şehir Meydanı'ndaki tarihi temellerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mitingi sırasında brandalarla kapatılmasını da eleştiren Dıvarcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şehrin yetkilileri, devlet erkanının mitinglerinde bu çirkin manzarayı görmemeleri için branda ile kapatıyorlar. Yani pislikleri halı altı yapıyorlar. Çünkü o tarihi temellerin böylesine atıl bir vaziyette durması onların suçu. Birileri 'Aman başbakan, cumhurbaşkanı görmesin' diye uğraşıyor. Şehirler bunu unutmaz. Zaten Konya'nın tarihsel dokusu şu anda tamamen gözardı edilmiş durumda.”

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri