Yeterli sporcu yok

TFF Başkanvekili Lutfi Arıboğan: Türkiyede maalesef spor ve eğitim ortak dizayn edilmemiş. Her aile ve genç, yaşamının bir döneminde, spora mı, eğitime mi devam edeceğim sorusuna cevap arar
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanvekili Lutfi Arıboğan, Türkiye’de, spor ve eğitimin ortak dizayn edilmediğini söyledi. Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ile Ankara Üniversiteliler Derneği tarafından rektörlük binasında organize edilen “Sporcunun yetişmesinde eğitimin rolü” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Arıboğan, hayatının büyük bir bölümünün, sporla eğitimi nasıl birarada götüreceğini araştırmakla geçtiğini belirterek, “Türkiye’de maalesef eğitim ve spor ortak dizayn edilmemiş. Spor kulüplere göre tasarlanmış” dedi.
Sporcu bir aileden geldiğini ve Ankara Üniversitesi’nin bir mezunu olduğunu hatırlatan Lutfi Arıboğan, Ankara ve Ankara Üniversitesi’nin hayatında büyük bir önemi olduğunu belirterek, “Sporla eğitimin nasıl bir arada gideceğini araştırmak, hayatımın büyük bir bölümünü oluşturdu. Sporcu bir ailenin çocuğuyum. Atletizm ve yüzmeden sonra basketbolda karar kıldım. Okul mu, spor mu çelişkisi, hep hayatımın bir sorusu oldu” diye konuştu.
TFF Başkanvekili Arıboğan, Ziraat Fakültesi mezunu olarak, hala 78 yaşındaki annesinin ve 82 yaşındaki babasının birgün Adana’ya dönerek, tarımla uğraşacağımı düşündüklerini anlatarak, şöyle devam etti: “Her aile ve genç, yaşamının bir döneminde, spora mı, eğitime mi devam edeceğim sorusuna cevap arar. Bu çelişkiyi değiştirmemiz çok zor. Bazı aileler, çocuklarının futbolcu olması durumunda hayatını kurtaracağını düşünüyor, ama yaşayacağı bir sakatlık sonrasında spor yaşamı sona eriyor. Profesyonel düzeye gelene kadar okulda spor yapılmalıdır. Bunun en güzel örneği ABD’dir. Buradaki sistemde başarısız olan öğrenciler takıma alınmazlar. Türkiye’de sporu, eğitimin ve okulun içerisine alamıyorsunuz.”
FUTBOL FEDERASYONU’NUN KONUYLA İLGİLİ ÇALIŞMALARI
TFF olarak sistem içerisinde çözümler üretmeye çalıştıklarını ifade eden Arıboğan, “Futbol bazı şeyleri değiştirmeye başladığında, diğerleri bizi takip ediyor. Okul spor kulüplerinin çoğalması lazım” dedi. Türkiye’de, amatör ve profesyonel lisanslı sporcu ile kulüp sayısının yeterli olmadığına dikkati çeken başkanvekili Arıboğan, şunları söyledi: “Amatör ve profesyonel lisanslı sporcu ve kulüp sayısı yeterli değil. Bunları arttırmamız gerekli. Kulüplerdeki eğitimin arttırılması konusunda çalışmalarımız var. Federasyonun 160 milyon TL’lik genel bütçesinden bu konuyla ilgili ayırdığımız bütçe 30 milyon TL’dir. Geçmiş yıllarda bu rakam 5-6 milyon TL idi. Spordaki eğitim, sadece teknik eğitim değildir. Kişilik eğitimine de çok önem veriyoruz. Yeni kurduğumuz Akademi Ligi, eğitimin verildiği bir ligdir. Bu sisteme, şu an itibariyle 13-15 yaşında, toplam bin 500 sporcuyu dahil ettik. Yeni nesile eğitim vererek, geleceği kurtarmaya çalışıyoruz. Eğitimin spordaki önemini gözardı etmemeliyiz.”
20 yıl boyunca basketbol oynadığını ve 243 kez milli olduğunu hatırlatan Arıboğan, “Basketbol benim zamanımda eğitimli insanların sporuydu. Şu anda ise profesyonelliğin yanlış anlamlandırılmasıyla değişime uğradı. Türkiye’yi, eğitimli sporcular ülkesine dönüştürmek istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. TFF Başkanvekili Lutfi Arıboğan’a, konferans sonunda Ankara Üniversiteliler Derneği Başkanı Prof.Dr. Günal Akbay tarafından plaket verildi. Konferansa, Arıboğan’ın yanı sıra Ankara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemal Taluğ, Futbol Federasyonu eski Başkanı Halim Çorbalı, öğretim görevlileri, çok sayıda öğrenci ve davetli katıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri