Yetenekli Müslüman Öğrenciler Teşvik Edilecek

Almanya’da yetenekli Müslüman üniversite öğrencilerini ve doktora adaylarını teşvik etmek için Avicenna (İbn-Sina) Eğitim Organizasyonu kuruldu.

Almanya’da yetenekli Müslüman üniversite öğrencilerini ve doktora adaylarını teşvik etmek için Avicenna (İbn-Sina) Eğitim Organizasyonu kuruldu. Federal Eğitim Bakanı Johanna Wanka, bunun önemli bir adım olduğunu söylerken, Avicenna Başkanı Prof. Dr. Bülent Uçar gelişmeyi “Bugün Almanya’daki 4 milyon Müslüman için tarihî bir gün.” şeklinde değerlendirdi.

Federal Eğitim Bakanlığı tarafından desteklenen, yetenekli üniversite öğrencilerini teşvik eden kurumlara bir yenisi eklendi. “Avicenna-Studienwerk” (İbn-i Sina Eğitim Organizasyonu) dün kamuoyuna tanıtıldı. Federal Eğitim Bakanı Prof. Dr. Johanna Wanka, Katolik, Protestan ve Yahudi teşvik organizasyonlarından sonra Müslüman bir kurumun oluşmasını önemli adım olarak değerlendirdi. Wanka, “Müslüman öğrencilere yönelik teşvik kurumunu destekleyerek, toplumumuzun çoğul yapısının ne kadar büyük şans olduğunu göstermiş oluyoruz. Almanya’daki dört İslam Araştırma Merkezleri’nden sonra yeni bir teşvik kurumuna daha destek çıkmak, hükümetin önemli bir uyum politikası adımıdır.” diye konuştu.

Avicenna-Studienwerk Başkanı Prof. Dr. Bülent Uçar ise Müslüman teşvik organizasyonunun kurulmasının Müslümanların bu toplumda kabul gördüğünün bir sinyali ve eşit muamele için önemli bir adım olduğunu söyledi. Uçar, “Bugün Almanya’daki yaklaşık 4 milyon Müslüman için tarihî bir gün.” dedi.

Kuruluşun ismini ise bilim dehası, çevresindeki insanlara sahip çıkmanın ve çoğulculuğun simgelerinden biri olan Müslüman bilim adamı Ebu Ali El-Huseyin ibn Abdullah ibn Sina ile ilişkilendirdiklerini ifade eden Uçar, böyle bir kurum düşüncesini üniversite öğrencileri Beşir Hüsseyin ile Matthias Meyer’in 2010 yılında ortaya attığını belirtti. Uçar, üç yıllık yoğun çalışmalarının sonunda Avicenna-Studienwerk’i kurmanın sevincini yaşadıklarını aktardı.

Uçar, Avicenna-Studienwerk’in 2014-15 kış sömestrinden itibaren burs vermeye başlayacağını anlattı. Burs dağıtımıyla ilgili olarak Uçar, “Burs tahsisi kriterleri bu yılın sonuna kadar belirlenecek. Kriterlerin belirlenmesinde ise mevcut kurumların uygulamaları dikkate alınacak.” açıklamasını yaptı. Müslüman olduğunu kabul edenlere dini yaşamı ile ilgili sorular sorulmayacağını dile getiren Uçar, Müslüman olmayan, ancak Almanya’daki Müslümanlarla ilgili araştırmalar yapan ve ortak yaşama katkı sağlayacak çalışmalar yapan akademisyenlerin de destekleneceğini belirtti. Uçar ayrıca, burs başvurularının gelecek yılın başından itibaren yapılabileceğini, konuyla ilgili olarak kamuoyunu bilgilendireceklerini söyledi.

Avicenna-Studienwerk’in kurulmasına katkı sağlayan Mercator Vakfı, önümüzdeki beş yıl için 1 milyon Euro ile destek verecek. Kurumun tanıtımında hazır bulunan Mercator Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bernhard Lorenz, “Bugün ülkenin bilim dünyası için büyük ve önemli bir gün. Sadece Müslümanlar değil, tüm toplumumuzun sabırsızlıkla beklediği bir gün.” şeklinde konuştu. Avicenna’nın eğitim alanında önemli bir boşluğu dolduracağından emin olduğunu vurgulayan Lorenz, özellikle eğitim sistemindeki eşitliliğin sağlanması açısından katkı sağlayacağını ifade etti.

Avicenna-Studienwerk, üniversitede okuyan yetenekli Müslümanlara ayda 650 Euro’ya kadar (+150 Euro kitap parası) burs vermeyi planlıyor. Doktora tezi üzerinde çalışanlar için burs miktarı ise bin 50 Euro (+100 Euro araştırma masrafları) olarak belirlendi. Avicenna Başkanı Uçar, 2014-15 kış sömestrinde yaklaşık 50 öğrenciye burs vermeyi planladıklarını aktardı. Federal Eğitim Bakanlığı önümüzdeki dört yıl için Avicenna bursluları için yaklaşık 7 milyon Euro harcamayı düşünüyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri