Yeşiller Partisi, Yeni Meclis Grup Başkanlarını Seçti

Alman Yeşiller Partisi'nin Federal Meclis Grubu Eşbaşkanları Anton Hofreiter ile Katrin Göring-Eckardt oldu.

Alman Yeşiller Partisi'nin Federal Meclis Grubu Eşbaşkanları Anton Hofreiter ile Katrin Göring-Eckardt oldu. Partinin sol kanadını temsil eden Hofreiter’in, selefi Jürgen Trittin’in yerine seçileceği daha önceden belliydi. Gerçekçiler (Realo) kanadında ise son ana kadar Göring-Eckardt ile Kerstin Andreae arasında mücadele yaşandı.

Genel seçimlerde oyları gerileyerek yüzde 8,4'e düşen Yeşiller’in 63 üyeli Meclis Grubu, dün yaptıkları yeni yasama dönemindeki ilk toplantısında başkanlarını belirledi. Seçimdeki başarısızlıktan dolayı yeniden aday olmayan Renate Künast ile Jürgen Trittin’in yerine Anton Hofreiter ile Katrin Göring-Eckardt seçildi. Yeşiller’de yönetici pozisyonlara biri kadın biri erkek, veya ikisi de kadın olmak üzere iki kişi seçiliyor. Ayrıca partinin sol ve realo kanatları da dikkate alınıyor.

Partinin sol kanadının adayı Hofreiter’in seçileceği rakibi olmadığı için daha önceden belliydi. Realo adı verilen sağ kanadı ise tek bir aday üzerinde uzlaşamadığı için yarışa Katrin Göring-Eckardt ile Kerstin Andreae girdi. Göring-Eckardt oylamada 41 oy alarak seçimleri açık ara kazandı. İki kişi çekimser kalırken 20 Yeşil milletvekili oyunu Andreae’den yana kullandı.Göring-Eckardt ile Hofreiter, seçimden sonra kameralar karşısında ‘yeni başlangıç’tan söz etti. Hofreiter acemiliği ile dikkat çekerken, Göring-Eckardt partinin seçim döneminde belirlediği çizgide kalacağını açıkladı.

Göring-Eckardt, 1998’den bu yana üyesi olduğu Federal Meclis’te 2002-2005 yılları arasında da grup başkanı olarak görev yapmıştı. Kırmızı-Yeşil hükümetin sona erdiği 2005’de grup başkanlığını Renate Künast’a kaptıran Göring-Eckardt, Federal Meclis Başkan Yardımcısı olarak seçilmişti. Bu yılki genel seçimlerde ise Göring-Eckardt parti tabanı tarafından Trittin ile partinin baş adayı olarak tayin edilmişti. Baş adayı seçimlerinde ise Roth ve Künast’a karşı yarışta önde gelmesi tabanın benimsediği anlamına da geliyordu. Bu bakımdan dünkü Meclis Grubu Başkanı seçimine de eli güçlü girmişti.

Meclisteki 63 Yeşil milletvekilinin 17’sinin yeni olması da yarışı heyecanlı kılan unsurlardan biriydi. Seçimlerin gizli yapılması Andreae’ye de umut kaynağı olmuştu.

Parti içi yarışmayı açık ara kaybeden Andreae, Baden-Württemberg’de Yeşiller’in ilk Eyalet Başbakanı olarak tarihe giren realo kanadın güçlü isimlerinden Winfried Kretschmann’ın safından biri olarak biliniyor. Seçim programı oluşturulduğunda Kretschmann yüksek gelirlilere vergi artırımına olumsuz bakanların başında gelmişti. Seçimlerde başarısızlık yaşanmasından sonra liste başı adayı Göring-Eckardt’ın meclis grubu başkanlığına aday olmaması yönünde sesler yükselmişti. Ancak hem o ve hem Andreae son ana kadar adaylığını çekmemişti. Göring-Eckardt’ın ayrıca seçim sürecinde sosyal konulara ağırlık vererek sol kanadın gönlünü aldığı belirtiliyordu. Andreae ise Yeşiller’in kökleri olan çevre konusuna dönerek bunu ekonomi ile virane hale getirdiğini dile getiriyor. Bu bakımdan dünkü oylamayı sol kanadın oylarının belirlediği söylenebilir.

Göring-Eckardt ile Hofreiter’in 2015’de meclis grubunda güven tazelemesi gerekecek. Normal şartlarda, yanlış adımlara imza atmadıkları müddetçe görevlerini 2017’ye kadar sürdürecek, böylece Yeşiller’in gelecek 4 yıl içindeki çizgisini belirleyecek.

Şimdi ise Göring-Eckardt ile Hofreiter’in Birlik Partileri (CDU/CSU) ile yapılacak koalisyon görüşmelerini nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Önümüzdeki hafta sonu ise Yeşiller Berlin’de genel kurul düzenliyor. Özdemir parti başkanlığı için yeniden aday olacak. Roth ise aday olmayacağını açıklamıştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri