Yeşiller Masadan Kalktı, Gözler Büyük Koalisyona Çevrildi

Yeşiller Partisi, Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) ile yaptığı koalisyon görüşmelerini durdurdu.

Yeşiller Partisi, Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) ile yaptığı koalisyon görüşmelerini durdurdu. CDU/CSU, büyük koalisyon için Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile görüşmeye devam edecek. Uyum, göç politikası ve tarım politikasında Yeşiller ile CDU’nun yakınlaştığı, fakat vergi ve enerji politikasında iki partinin ayrı düşündüğü kaydedildi.

Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile koalisyon ön görüşmesi yapan Yeşiller Partisi, görüşmelerden çekildi. İki partinin önceki gün yaptığı ön görüşmede anlaşma sağlanamadığı ve tarafların bir daha bir araya gelmeyeceği açıklandı. Birlik partileri ve Yeşiller partili yetkililer, yaklaşık yedi saat süren ikinci ön görüşmeden sonra yaptıkları açıklamada tarafların birbirlerine yaklaştıklarını ancak bunun koalisyon için yeterli olmadığını ifade ettiler.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, görüşmelerde özellikle Başbakan ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel ve CSU lideri Seehofer’in ciddi çaba sarf ettiğini belirterek, görüşmelerin yapıcı geçmesine rağmen dört yıllık iktidarı götürecek kadar sağlam olmadığını söyledi. Özdemir, ayrıca CDU’nun SPD ile koalisyon görüşmelerinden olumlu sonuç elde edememesi durumunda tekrar görüşmelerinin gündeme gelebileceği imasında bulundu.

Sosyal Demokrat Parti (SDP) ile görüşmelere devam edileceğini ifade eden Seehofer ise, Yeşiller Partisi ile görüşmeden edindikleri tecrübelerin gelecek için olumlu etki yapacağını kaydetti. Yeşiller’in kararına saygı duyduklarını anlatan CDU Genel Sekreteri Hermann Gröhe, birlik partileri açısından “aşılmayacak farklılıkların” olmadığını ancak Yeşiller Partisi’nin vergilerin büyük oranda artırılması talebine net olarak karşı çıktığını belirtti.

Özellikle mülteci politikası, uyum, tarım ve hayvanların korunması konularında Yeşiller ile yakınlaştıklarını kaydeden Grohe, vergi konusunda ise farklı düşündüklerini vurguladı.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri