Yeşiller: Eksen Kaymasının Faturasını Çok Ağır Ödedik

Federal seçim sonuçları Almanya genelinde olduğu gibi Baden-Württemberg Eyaleti’nde de siyasi hesapları değiştirdi.

Federal seçim sonuçları Almanya genelinde olduğu gibi Baden-Württemberg Eyaleti’nde de siyasi hesapları değiştirdi. 2011 yılında 58 yıllık Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) iktidarına son veren Yeşiller-Sosyal Demokrat Parti (SPD) koalisyon hükümetinin bir sonraki seçimde federal seçimin rüzgarından etkilenmesi bekleniyor. Eyaletin önde gelen siyasileri konuyla ilgili verdiği demeçlerde özellikle koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti'nin baraja takılması ve Yeşiller’in oy kaybı üzerinde durdu.

Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann (Yeşiller), partisinin özeleştiri yapması gerektiğini vurguladı. Yeşiller’in çevre ve enerji sorunlarına daha yoğun bir şekilde eğilmesi gerektiği halde bunu yapmadığını kaydeden siyasi, eksen kaymasının faturasını ağır ödediklerini söyledi.

Seçim sonuçlarının eyalet için özel bir anlam ifade etmediğini söyleyen başbakan, icraatlara dışarıdan müdahaleye izin verilmeyeceğini, soğukkanlılıkla hizmete devam edeceklerini dile getirdi. Yeşiller’in kendi kendini tekrar keşfetmesine gerek olmadığını vurgulayan Kretschmann, partinin kendisiyle bütünleşmiş konulara geri dönmesinin kaçınılmaz olduğunu itiraf etti.

Eyaletin SPD’li Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Dr. Nils Schmid ise CDU’nun zaferini bir “Merkel efekti’ olarak değerlendirdi. SPD’nin eyaletteki oylarını az da olsa yükseltmesinin sevindirici olduğunu belirten siyasi, 2016 eyalet seçimlerinde Merkel’in benzeri bir etkisinin olmayacağını söyledi. FDP’nin parlamento dışında kalmasıyla vergilerin arttırılmasına karşı çıkacak bir partinin kalmadığını belirten Schmid, yeni hükümetin de bu doğrultuda yaptırımları olacağını söyledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri