Yeşil sebze el yakıyor

Yükselen fiyatı ile yeşil sebze adeta el yakıyor. Fiyatların iki kat artması da vatandaşı pazardan evine eli boş gönderiyor.Vatandaşlar da, satıcılar da bu durumdan şikayetçi
Konya Hal Şube Müdürü Mevlüt Doğan fiyatların artış sebebi hakkında bilgiler verdi. Fiyatların arz ve talebe göre değiştiğini ifade eden Mevlüt Doğan, “Yaş sebzeler talebe göre ekilmektedir. Ekim oranı yıldan yıla değişmekte. Geçen yıl fazla ekilir elinde kalır satılmaz. Bu yıl az ekilir ürün yetmez. Bu yıl ürün yeşil sebze geçen yıla oranla az ekildi. Tüketim de fazla olduğu için fiyatlar yükseldi. Bu tür sebzelerde fiyatlar arz ve talebe göre belirlenir. Bir diğer fiyat artış sebebi de ihracat oranıdır. İhracat fazla olduğu zaman içeride ürün azalır. Kendi piyasana sürülecek ürün az olduğu için fiyatlar yükselir. İhracat fazla olduğu için içeride ürün miktarı az. Buna bağlı olarak da fiyatlar yükselmiştir. Bahsettiğimiz sebeplerden dolayı yeşil sebze fiyatlarında yüzde 40 oranında artış meydana gelmiştir” dedi. Doğal sebeplerinde fiyat artışına etki edebileceğini vurgulayan Doğan, “Tarlada verimin az olması ve ekim yapılan bölgedeki hava şartları da üretimi etkilemektedir. Hava şartları kötü gider ve yağmur, sel gibi doğa olayları ürünü etkilerse fiyat otomatikman artar. Bu yılda ekim yapılan bölgelerimizde meydana gelen aşırı yağmur ve sel fiyatların artmasında etkili olmuştur. Bir de Anadolu’nun bazı ovalarında yaşanan don olayları da üreticiyi olumsuz yönde etkilemiştir. Genel itibariyle fiyatların yükselmesinde birçok faktör bulunuyor” İfadelerini kullandı.
BÜYÜK FİRMALAR STOK YAPIYOR
Melike Hatun Çarşısı esnaflarından Fehmi Karabıyık, fiyatların artış sebebini ise bu yılın verimsiz geçmesine bağladı. Kıyı bölgelerinde meydana gelen yağışların da yeşil sebzenin fiyatının yükselmesine sebep olduğunu dile getiren Fehmi Karabıyık, “Bu yılın verimsiz geçmesi ve yağışlar fiyatların yüksek geçmesine sebep oldu. Fiyatlar yüksek olduğu için müşteriler sadece fiyat soruyor. Satışlarımız çok düştü. Yeşil sebze fiyatları gerçekten önemli ölçüde yükselmiş durumda. Biz pazarcılar olarak bu kadar yükseleceğini tahmin etmiyorduk. Sebze sayısı ihtiyacı karşılayacak kadar olsa da fiyatlardan dolayı satılmıyor. İlerleyen zamanlarda daha da artmasını bekliyoruz. Büyük ihtimal Nisan ayına kadar düşüş olmaz” dedi. Bazı büyük firmaların ellerindeki ürünleri beklettiğini savunan Karabıyık, “Büyük firmalar ellerindeki sebze ve meyveleri bekletiyor. Bu fiyatların artmasına sebep oluyor. Fiyatı yükseldiği zaman da piyasaya sürüyorlar. Biz pazarcılar bunun önüne geçilmesini istiyoruz. Böyle yaparak hem bizleri hem de alıcıları mağdur ediyorlar. Küçük esnafın satışının düşmesi vatandaşı büyük ölçüde etkiler” diye konuştu.
YEŞİL SEBZE ALAMIYORUZ
Fiyatların yükselmesi vatandaşında moralini düşürmüş durumda. Pazara sebze almak için gelen vatandaşların birçoğu fiyatlardan dolayı eli boş dönüyor. Meyve sebze almak için pazar geldiğini fakat fiyatlardan dolayı eli boş döndüğünü ifade eden Ali Köçek, “Rahatsızlığımdan dolayı genellikle karnabahar, yeşil soğan ve lahana gibi sebzeleri tüketiyorum. Fiyatları görünce çok şaşırdım. Fiyatların yüksek olması bizi yeşil sebzeden mahrum etmiştir. Fiyatların aşağı çekilmesi için bir an önce müdahale edilmelidir” dedi.
Genel itibariyle fiyatı yükselen sebze fiyatları ise şunlar;
Karnabahar (adet) 1,5 TL’den 6 TL
Yeşil fasulye(kilogram) 2 TL’den 6 TL
Salatalık (kilogram) 1 TL’den 2,5 TL
Yeşil soğan (kilogram) 1,5 TL’den 5 TL
Tere 50 kuruştan (demet) 1,5 TL’ye çıkmış durumda.
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri