Yeşil sanayiye dev bütçe

Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından Yeşil Sanayi Projesi Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi. Konya Toplantıda, Konyalı sanayicilere 450 milyon dolar bütçeli Yeşil Sanayi Projesi’nden yararlanma çağrısı yapıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK TEYDEP tarafından, Dünya Bankası desteği ile hayata geçirilen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi, Konya Sanayi Odası’nda düzenlenen program ile Konyalı sanayicilere tanıtıldı.

Programın açılışında konuşan KSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Zahid Çatlı, Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’nin Konya gibi sanayi şehirleri için önemli olduğunu söyledi. Sanayide yürütülecek dönüşüm çalışmalarının yüksek maliyetler içerdiğine, bu anlamda devlet desteğinin önemli olduğuna dikkat çeken Çatlı, “Dönüşüm projeleri yüksek maliyetler içeriyor ve sermaye gerektiriyor. Bu anlamda devletimiz tarafından firmalarımızın desteklenmesi büyük önem taşıyor. Finansman destekleri olmadan, ağırlığını KOBİ’lerin oluşturduğu sanayi işletmelerimizin bu yatırımları öz kaynakları ile yapmaları çok da mümkün değil. Bu proje, 450 milyon dolarlık kapsamı ile sanayicilerimizin dönüşüm faaliyetleri için kritik önemde” dedi.

ENERJİ VEREMLİLİĞİNDE AKTİF ODA

Konya Sanayi Odası’nın yeşil dönüşüm ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Çatlı, işletmelerde bu alanda farkındalık oluşturmak için çok sayıda faaliyet gerçekleştirdiklerini aktardı. Yeşil dönüşümün en önemli bileşenlerinden olan Enerji Verimliliği konusunda sahada aktif olarak çalışan Odaların başında geldiklerini vurgulayan Çatlı, “Bugüne kadar 35 firma ve kuruluşumuzda enerji ölçümleri yaptık. Bu ölçümler ile firmalarımıza 65 milyon lira tutarında, toplam amortisman süresi 1 yıldan az olan 3 bin 388 TEP enerji tasarrufu imkanı sunduk. Böylece 12 bin 528 ton karbon salınımının da önüne geçmiş olduk. Bu çalışmalarımızın endüstride sürdürülebilirliğini sağlamak için ise, ölçüm yaptığımız işletmelerde 21 personele enerji yöneticisi eğitimleri aldırdık” şeklinde konuştu.

ÇEVRE ÜZERİNDEKİ BASKI ARTTI

Konya Valisi Vahdettin Özkan da, çevre üzerindeki baskıları bertaraf edecek projelerden istifade edilmesi gerekliliğinin önemine değindi. Vali Özkan, “İklim değişikliği, çevre üzerindeki baskıların artması işimizi zorlaştırmaktadır. Tüm bu riskleri çok iyi bilmek, bunları kontrol altında tutabilecek müdahale araçlarının neler olduğunu bilecek, devletlerin, milletlerin hedeflerinin olması lazım. Bu konuda devletimizin oluşturmuş olduğu faaliyetler önemli. Burada, yeşilin korunması, sanayinin de bu yeşile karşı duyarlı olması ve bunun projelendirilmesi önemli” ifadelerini kullandı.

Sanayicilerin regülasyonlara karşı dayanıklılığı ve ekonomik katma değeri artırılacak

KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu da, Konya’ya projenin hayırlı olmasını diledi. 450 milyon dolar bütçeli programın 250 milyon dolarını KOSGEB olarak sanayiciler ile buluşturacaklarını belirten İbrahimcioğlu, destek verilecek proje alanlarını anlattı.

TÜBİTAK DESTEK VERECEK

TÜBİTAK TEYDEP Başkan Yardımcısı Dr. Alp Eren Yurtseven de, “KOBİ’lere rehberlik ve mentörlük hizmeti vereceğiz. Yine belirli bir olgunluğa ulaşmış teknolojilerin, ölçeklenmesi ve bunların yeşil dönüşümde kullanılması amacıyla bir çağrıya çıkıyoruz. Firmalarımız, burada prototiplerini geliştirmek için TÜBİTAK’tan finansman sağlayabilecekler. Diğer bir projemiz de Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) projemiz. Burada da, birbirine katkı verecek farklı paydaşların birlikte başararak yeşil dönüşüm alanında ilerledikleri projeleri destekleyeceğiz” diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Murat Sürekli de, bakanlığın bu alanda yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri