“Yeşil Kalkınmada öncü ülke olacağız”

İklim Şurası’nın açılışında konuşan Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Türkiye’nin hedefi 2053 net sıfır emisyon ve Yeşil Kalkınma devrimidir.  Yeşil Kalkınma’nın lider ülkesi Türkiye olacaktır” dedi

Türkiye’nin ilk İklim Şurası, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da katılımıyla Konya’da başladı. Selçuklu Kongre Merkezi’nde şiir dinletisiyle başlayan İklim Şurasında 7 farklı alanda toplantılar gerçekleştirilecek. İklim Şurasının açılış programına Bakan Murat Kurum’un yanı sıra Vali Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, milletvekilleri, Ak Parti İl Başkanı Hasan Angı, Birleşmiş Milletler (BM)’den görevliler, yabancı ülkelerin büyükelçileri, üniversite rektörleri, belediye başkanları, bürokratlar, iklim elçileri ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantıda ilk olarak İklim Şurası divan kurulu oluşturuldu. İklim elçileri önemli bir çalışmanın altına imza attılar. İklim elçileri Gençlik Bildirgelerini paylaştı.

İNSANLIK İÇİN SON DÖNEMEÇTEYİZ!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin son 20 yılda, her şart altında yükselmeyi; eğitimden sağlığa, kültürden ulaştırmaya, dış politikadan çevre ve şehirciliğe kadar her alanda, değişimin, dönüşümün, yeniliğin merkezi olmayı başarmış ender ülkelerden biri olduğunu söyledi.  Kurum, Türkiye’nin iddiasını cesaretle ortaya koyduğu her alanda, milletine vaadettiği her hedefe kararlılıkla yürümüş, bütün insanlığa örnek başarılara imza attığını dile getirdi. “Türkiye; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasıyla, yeni ufkunu belirlemiş ve yeni bir yola çıkmıştır. Bu yol; 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma Devrimidir” diyen Murat Kurum, şunları söyledi: “ Bugün artık tüm dünya, dünyamıza karşı işlenen o büyük suçu, acı sonuçlarla da olsa görmüştür. Hatırlarsanız, geçtiğimiz senelerde Avustralya’da 240 gün süren bir yangın çıktı. Amerika’nın birçok eyaletinde kasırgalar ve fırtınaların son derece yıkıcı etkileri oldu. Asya’da ve Afrika’da aşırı yağışlar yüzünden, maliyeti çok yüksek sel felaketleri yaşandı. Bu manzara şunu söylüyor. İnsanlık olarak son dönemeçteyiz. Gidişatı değiştirebileceğimiz son on yılımız var. Ve bu fırsatı değerlendirebilecek son nesil de biziz!  Yenilikçi çözümler bularak, emanete; hep birlikte, el ele, omuz omuza sahip çıkacağız. Sizlerin ortaya koyacağı her öneri; “daha temiz bir dünya, daha güzel bir Türkiye” ye katkı sunacak. İnanıyorum ki çalışmalarımız; bütün dünya için birer referans hüviyetinde olacaktır. Ve yine inanıyorum ki; Türkiye’nin sözü ne kadar yükselirse, etkisi küresel düzeyde hissedilecek, Türkiye’nin yeşil kalkınma yolunda liderliğini hızlandıracaktır. Hülasa; Türkiye’nin yeni yüz yılına siz yön vereceksiniz, sizler şekillendireceksiniz.”

TÜRKİYE OLARAK RİSKLİ ÜLKELER ARASINDAYIZ!

“Akdeniz Havzasında bulunmamız sebebiyle küresel iklim değişikliğinin potansiyel etkileri açısından risk durumu yüksek ülkeler arasında yer alıyoruz” diyen Bakan Kurum, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Geçtiğimiz yılı, görülmemiş̧ büyüklükte sel ve heyelanların, olağandışı yangınların yaşandığı bir yıl olarak geride bıraktık. Konya’mızda obrukların sayısı 600’ü aşmış durumda.  Maalesef; Türkiye'nin en büyük buzul kütlesi olan Hakkâri Cilo dağındaki 20 bin yıllık Cilo buzulları her geçen gün biraz daha eriyor. Marmara Denizinde müsilaj problemi hâlihazırda olmasa da, risk devam ediyor. Sel felaketlerinden etkilenen Rize, Artvin, Kastamonu, Sinop ve Bartın’da hayatı normalleştirmek için yoğun bir gayret içerisindeyiz. Antalya ve Muğla’da yaşanan dev yangınların yaralarını sarmak için var gücümüzle çalışıyoruz.  İklim değişikliği sonuçları bakımından; sadece çevre, jeofizik ve ekoloji bilimlerinin bir konusu olmaktan artık çıkmıştır. Ekonomi, maliye ve sosyal politikaların da konusu olmuş, bir kalkınma meselesine dönüşmüştür. Türkiye, iklim değişikliğinin geldiği bu noktadan sorumlu bir ülke değildir. Ancak bizim tarihten gelen bir hassasiyetimiz var. O da insanlığa karşı vazife bilincimiz. Bu bilincin bir gereği olarak; 6 Ekim 2021’de Paris İklim Anlaşmasını TBMM Genel Kurulu’nda oybirliğiyle kabul ettik. Vakti gelmiş bir fikrin önünde kimse duramaz. Bir fikrin vakti gelmeden harekete geçmek ise akılla ve ülke menfaatiyle bağdaşmaz. Türkiye; Cumhurbaşkanımızın liderliğinde; bu vakti gelmiş, ülkemizin lehine olgunlaşmış fikri hayata geçirmiştir. Anlaşmayı imzalayarak; ülkemizi fırsatlarla dolu yeni bir ekonomik, çevresel ve sosyal dönüşüm sürecine sokmasını bilmiştir.  Şûramızda oluşan ortak kanaate göre; el birliğiyle hızlıca; 2022 yılında ülkemizin güncel Ulusal Katkı Beyanını ve Uzun Dönem Strateji ve Eylem Planımızı hazırlayacağız. Tüm istişareleri bitirip yılsonuna kadar tamamlayacağız. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekretaryasına sunacağız.”

ENERJİDE İTHALATA BAĞIMLILIK AZALTILACAK

Bakan Kurum, daha sonra şunları söyledi: “Türkiye’nin Milli Enerji Politikası, arz güvenliğini iyileştirerek ithalat bağımlılığımızı azaltırken, yenilenebilir enerji kaynaklarından azami ölçüde yararlanmaya öncelik vermektedir. Bu konuda dünyanın en başarılı ülkelerinden biriyiz.  Şimdi önümüzdeki süreçte; depolama, batarya, akıllı şebekelerin kurulumunu daha da arttırmalı, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesis sayımızı en yüksek noktaya taşımalıyız. Bu noktada "Uzun Dönemli Enerji Planı"nı acilen hazırlamalıyız. Şehirlerimizin enerji altyapılarının, daha verimli ve dayanıklı hale getirilmesine dair çalışmaları hızlandırmalıyız.  Sanayi sektöründe; yeşil üretime geçiş ve yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaştırılması; enerji verimliliği, alternatif hammadde ve yakıt kullanımı önceliğimiz olmalıdır.  Bilhassa demir-çelik, çimento, petrokimya gibi endüstri alanlarında yeşil hidrojen kullanımını yaygınlaştırmalıyız. Alternatif hammadde kullanılarak üretilmiş ürünleri, kamu alımlarıyla desteklemeliyiz.  Ulaştırmada; demiryollarının taşımacılıktaki payının artırılması, hibrit araçların yaygınlaştırılması, yakıtta hidrojen dönüşümü gibi uygulamaları arttırmalıyız. Sıfır emisyonlu toplu taşıma, bisiklet, lojistik taşımacılığı gibi ulaşım türlerinin kullanımını arttıracak adımları kararlılıkla atmalıyız.  Döngüsel Ekonomi Eylem Planlarının hazırlanması ve sıfır atık hareketi; atığın azaltılması ve israfın engellenmesi açısından büyük önem arz ediyor. Artık ekonomik bir değer olan atık konusunda; döngüsel ekonomiye geçilmesi için finansal mekanizmaları hızlıca geliştirmeliyiz.  Atıksu ve katı atıkların yeniden kullanımı ile yağmur suyu toplama sistemlerinin inşasını hızlandırmak zorundayız. 

Yeni binalarda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını arttırmak ve yeşil bina sertifikası ile neredeyse sıfır enerjili bina çalışmalarını geliştirmek için altyapımızı hızlıca oluşturmak mecburiyetindeyiz.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE EDİYORUZ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, konuşmasında şunları söyledi: “ Bizler Konya Büyükşehir Belediyesi olarak etkin bir şekilde uyguladığımız Sıfır Atık ve geri kazanım politikamız sayesinde, Konya genelindeki 5 adet metan gazından enerji üretim tesisimizde 2021 yılında 83 milyon 200 bin 170 kilovat elektrik enerjisi ürettik.

İlçelerimizde inşa ettiğimiz Atık Su Arıtma Tesislerimiz ile atık suların çevreye olan zararını ortadan kaldırıyoruz. Bu tesislerde ortaya çıkan metan gazını elektrik enerjisine dönüştürüyoruz. Arıtılan suyu yeşil alanlarda kullanıyor; arıtma çamurunu gübre olarak çiftçilerimize veriyoruz. Mavi Tünel çıkışına inşa ettiğimiz hidroelektrik santralimiz, 70 milyon kilovat/saat elektrik enerjisi üretecek güce sahip. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında “Konya İli Sıfır Atık Yönetimi Sistemi Planı”nı hazırladık. 31 ilçemiz ve bağlı mahalleleri kapsayan yerleşim yerlerinde Sıfır Atık Projesi’nin daha etkin uygulanması için çalışmalar yürütüyoruz.

Birer tabiat harikası olan Beyşehir Gölü, Meke Gölü ve Tuz Gölü’nü korumak ve eski ihtişamına kavuşturmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla birlikte çalışmalar yürütüyoruz.

Yararlanıcı kurumu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, yürütücü kuruluşu Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı olan ve Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen “Türkiye'de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi”nde Konya’mız pilot il olarak seçildi. Bu kapsamda “Sera Gazı Emisyonu Envanteri”ni ve “Sera Gazı Emisyonu Azaltımı Eylem Planı”nı hazırladık. Konya Temiz Hava Eylem Planı ile hava kirliliğine karşı pek çok uygulamayı hayata geçirdik. Şehir merkezimizde hava kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla ısınma amaçlı kömür kullanımını sonlandırmak için doğal gaz dönüşümü başlattık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile ortaklaşa yürüttüğümüz Hava Kalitesinin İyileştirilmesi Projesi’nin birinci etabında; Mevlana Müzesi’nin etrafındaki mahallelerimizde 1.108 konutun doğalgaz dönüşüm işlemleri tamamlandı. Sosyal yardımlaşma kömürü alan vatandaşlarımıza kömür yerine doğal gaz faturasına destek sağlanması amacıyla Kaymakamlıklarımızla protokoller imzalandı. Böylece hem bu ailelerimize destek olduk, hem de tarihi bölgede kömürden kaynaklı kirliliğin önüne geçmiş olduk. Projenin ikinci etabında ise şehir merkezinde bulunan ve ısınma amaçlı kömür kullanan tüm konutların doğal gaza dönüşümüne yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Şehir içi seyahatlerde karbon emisyonunu en aza indirebilmek için Konya’mızı bir bisiklet şehri haline getirdik. 550 kilometre bisiklet yolu ile Türkiye’nin en uzun, dünya ülkeleri arasında ise önde gelen bisiklet yolu ağına sahibiz. 2030 yılında 786 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile “Konya’da Bisikletli Ulaşımın Geliştirilmesi ve Teşvik Edilmesine Yönelik İkili İşbirliği Protokolü” imzaladık.”

İKLİM KANUNU MECLİS’E GETİRECEĞİZ

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ak Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, “İklim Değişikliği ile mücadelemiz sürecek. Kuraklık, sel felaketleri ve yangınlar iklim değişikliğini ortaya koyuyor. Kuraklığın susuzluğun açlığın tehdit olarak görülmesi gerekiyor.

2023 hedeflerinde iklim değişikliği ile etkin mücadele tedbirleri de var. Millet bahçelerinin, bisiklet yollarının önemli faydaları olacak. Hepimiz iklim değişikliği konusunda bir elçiyiz” diye konuştu. Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Gelecek kuşaklarına güzel bir dünya bırakmalıyız. İklim değişikliğinin ortaya çıkış nedenlerini ortaya koymalıyız. İklim Şurası’nın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi. İklim Şurası öğleden sonraki programlarla devam etti. Türkiye’nin ilk İklim Şurası 25 Şubat’a kadar devam edecek.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri