Yerlikaya: Bu yasa reformdur

AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, TBMM Genel Kurulu'nda bugün yasalaşan Büyükşehir Belediye Kanunu'yla ailgili açıklamalarda bulundu

AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, TBMM Genel Kurulu'nda bugün yasalaşan Büyükşehir Belediye Kanunu'yla belediye hizmetlerinde çağ atlanacağını, köylerin kalkınacağını, zenginleşeceğini bildirdi.

Yerlikaya, yaptığı yazılı açıklamada, Yeni Büyükşehir Kanunu'nun bir ihtiyaçtan kaynaklandığını belirtti.

Cumhuriyetin kuruluşundan beri var olan hatta varlığını Osmanlı döneminden beri devam ettiren köylerin problemlerinin tam olarak halledilemediğini ifade eden Yelikaya, bu dönemlerden sonra köylere Adnan Menderes ve Turgut Özal zamanında bazı hizmetler yapıldığını, köylere hizmetin götürülmesinde ve insana hizmet odaklı yerel yönetim anlayışının kurumsallaşmasında AK Parti ile önemli adımlar atıldığını bildirdi.

2004 yerel seçimleri ile Ülke genelinde modern kentleşmenin önünün açıldığını vurgulayan Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Bu süreçte yerel yönetimlerde oluşan yüksek beklenti ve seçimlerde sağlanan büyük başarı 2004 ve 2005 yıllarında gerçekleştirilen yasal düzenlemelerle desteklenerek yerelleşme yönünde büyük bir ivmenin kazanılması sağlanmıştır. Ak Parti; iktidarı boyunca köylerimizi, şehirdeki imkanlara kavuşturmak için büyük gayretler sarf etmiştir. Büyükşehir kanunuyla birlikte beldelerimizin ve köylerimizin şehrin her türlü imkanlarına kavuşacağı, köylü şehirli ayrımının da ortadan kalkacağı muhakkaktır. Kapatılan belediyelerin gerekli ödenekleri cari giderlerine harcamakta, hizmet için belediye başkanlarımız zorlanmakta, sürekli yeni kaynaklar aramakta, adeta hizmet için çırpınmaktaydılar. Kasaba belediyelerine gelen ödenekler direk halka hizmet olarak yansıtılsaydı belki de bugün beldelerimizin birçok problemi halledilmiş olacaktı."

Kanunla birlikte kaynakların daha etkin ve etkili kullanılacağını, yeni kurulan büyükşehir belediyesi ile birlikte ilçelerin de adeta büyük ilçe belediyesi olacağını aktaran Yerlikaya, "Sayın Başbakanımızın da ifade ettiği gibi biz AK Parti olarak Belediyecilik konusunda küresel bir iddiaya sahibiz. Ayrıca 2004 yılından beri İstanbul ve Kocaeli illerinde pilot bölge olarak uygulanmış bir kanundur. Kanun çıkarılırken muhalefet milletvekillerimizin çoğu Meclis çalışmalarımızda bile yoktular. Bugün bu büyükşehir belediyesi kanunu için muhalefet tarafından söylenen bazı sözler 2004 yılında da söylenmişti. O zaman da yerel yönetimler reformunun Türkiye'de federasyon için yapıldığı söylenmiştir ama reformun üzerinden 8 yıl geçmiştir ve belediyelerde yerindedir, Türkiye de yerindedir. Üniter devlet yapısı da sapasağlam yerindedir" ifadelerini kullandı.

Yerlikaya, bu kanunun temel amaçlarının Türkiye'de demokrasiyi hem ülke bazında hem de yerel düzeyde güçlendirmek, belediye hizmetlerinde verimliliği sağlamak ve belediyelerin daha iyi hizmet vermesini sağlamak olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"AK Parti, ülkemizde birçok alanda büyük reformlar gerçekleştirdi ve gerçekleştirmeye devam ediyor. Büyükşehir belediye kanunu da bu reformlardan biridir. Bu kanunla belediye hizmetlerinde çağ atlanacaktır. Bu kanunla köyler kalkınacak, köylüler zenginleşecektir. Büyükşehir yasasını TBMM'de 16 günlük mesai ile sabahlara kadar çalışarak çıkardık. Ülkemiz ve Konya'mız için, hayırlı olsun. Bundan sonra her şey daha güzel olacak."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri