Yerli yazılımcılar desteklenecek

Orta Vadeli Program'la (OVP), yerli yazılım firmalarının işbirliklerini destekleyici platformlar oluşturulması ve sektördeki insan kaynağının artırılması hedefleniyor.

Bu kapsamda, siber güvenliğin ülke genelinde daha bütüncül politikalarla güçlendirilmesi sağlanacak. Ulusal siber savunma ve siber caydırıcılık yeteneğinin artırılmasına yönelik "2024-2027 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı" hazırlanacak.

Kamuda dijital teknolojilerin kullanımında yenilikçiliği ve tedarik etkinliğini artırmak ve veriden değer üretmek üzere bulut bilişim ve açık kaynak kodlu yazılımların kullanımı yaygınlaştırılacak. Bu çerçevede de nitelikli bilişim personelinin istihdamını özendirmek için kamu istihdam rejiminde iyileştirmeler yapılacak.

BULUT BİLİŞİM YATIRIMLARI ÖNEMLİ

Veri ekonomisine geçişi hızlandırmak üzere, veri sahipliği ve veri paylaşım sorumlulukları ile teknik yöntemlerinin belirleneceği veri yönetişimi çatı düzenlemeleri oluşturulacak. Veri esaslı rekabet gücünün artırılmasına yönelik Ulusal Veri Stratejisi hazırlanacak.

Türkiye'yi veri işleme faaliyetleri için bölgesel bir merkez haline getirmek üzere veri merkezi ve bulut bilişim yatırımları desteklenecek.

Genişbant altyapılarının gelişmesinin zor olduğu bölgelerde altyapı kurulumu teşvik edilecek, mobil haberleşme altyapısının olmadığı yerleşim yerlerine altyapı kurulması sağlanacak.

Sanayi ve hizmet sektörlerinde yapay zeka, büyük veri, bulut bilişim, blokzincir, siber güvenlik ve siber-fiziksel sistemler gibi dijital dönüşüme yönelik yerli teknolojilerin geliştirilmesi desteklenecek.

Yerli yazılım firmalarının yetkinliği artırılacak ve işbirliklerini destekleyici platformlar oluşturulacak. Açık kaynak kodlu yazılım ekosistemi geliştirilecek, yazılım sektöründeki insan kaynağı artırılacak.

OVP'ye göre, 81 ilde "TEKNOFEST Teknoloji Atölyeleri" kurulacak.

Kuantum teknolojileri alanında ileri düzeyde teknolojik araştırmalar yapılarak, bunların endüstriye uygulanması sağlanacak. Derin teknoloji alanlarında yurt dışında yaşayan Türk uzmanların Türkiye'de girişim başlatmalarına olanak sağlayacak mekanizmalar oluşturulacak.

AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri