Türkiye yerli üretim kapsamında çalışmalarına devam ediyor. Yerli ve milli banliyö treni üretildi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk sipariş verildi. Aynı şekilde Konya Büyükşehir Belediyesi'nin de yerli banliyö treni sipariş etmesi bekleniyor.
MAKSİMUM 90 KİLOMETRE HIZA ULAŞACAK
Milli Banliyö Tren Seti Projesi'nin üretim ve montaj aşamalarının devam ettiğine işaret eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ (TÜRASAŞ) tarafından çalışmaları sürdürülen Milli Banliyö Tren Seti Projesi'nin ilk setinin teknik testlerini kısa sürede hizmete almayı hedefliyoruz. Üretimi süren tren setleri saatte 90 kilometre maksimum hıza ulaşacak, yüzde 70 yerlilik oranına sahip olacak." ifadesini kullandı.
1000 YOLCU KAPASİTESİ VAR
Uraloğlu, her bir dizi setin 4 araçlı, 1000 yolcu kapasiteli ve iki sürücü kabinli olacağını aktararak, "Milli banliyö tren setinin kontrol yönetim sistemi, cer sistemi tasarımı, boji ve trafo gibi kritik alt sistemleriyle yerli ve milli üretimi TÜRASAŞ tarafından gerçekleştiriliyor." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir trenin ortaya çıkacağının altını çizen Uraloğlu, şunları kaydetti:
"Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile yapılan anlaşma gereği milli banliyö tren setlerini ilk olarak Gaziray Projesi kapsamında Gaziantep'in şehir içi ulaşımını sağlamak için hizmete alacağız. Gaziray, İzban, Marmaray ve Başkentray'dan sonra ülkemizdeki 4'üncü banliyö işletmesidir. Projemiz, Gaziantep'te şehir içi ulaşımını büyük ölçüde rahatlatacak."
KONYA'DA YERLİ BANLÖY TRENİ KULLANILACAK MI?
Konya Garı ve Havaalanı'nı birbirine bağlayacak 17,4 kilometrelik bir banliyö hattının yapımı sürüyor. Konya trafiğini rahatlatacak bu projenin kısa süre içerisinde tamamlanması bekleniyor. Günlük 90 bin yolcuya hizmet verecek olan hatta yerli ve milli banliyö trenlerinin kullanılacağı tahmin ediliyor.