Yerli otomobil için en ideal şehir Konya

MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Genel Kurulu’nda Torba Yasa görüşmeleri esnasında, Teşvikler ve yerli otomobilin Konya’da üretilmesi konularını gündeme getirdi.

Kalaycı, konuşmasında, “Bakanlar Kurulunca sosyoekonomik gelişmişlik endeksine göre belirlenen 50 ildeki iş yerlerine verilen ilave 6 puan sigorta prim teşviki uygulamasında 10 ve üzeri sigortalı çalıştırma şartı kaldırılmaktadır. Bu uygulama baştan beri adaletsizdir. Şöyle ki: Bu uygulama kapsamında yer almayan illerin ilçeleri ne kadar geri kalmış olursa olsun bu teşvikten yararlanamamaktadır. Seçim bölgem Konya, anılan iller arasında olmadığından bu teşviklerden yıllardır yararlanamamaktadır” dedi. 2015 nüfus istatistiklerine göre Konya'nın 20 ilçesinin nüfusunda yine azalma bulunmakta olduğunu ifade eden Kalaycı, konuşmasına şöyle devam etti: “Adrese dayalı nüfus sayımının başladığı 2007 yılından bu yana nüfusu üçte 1 azalan ilçelerimiz var. Tabii ki ilçelerimizin gelişememesinin, sürekli kan kaybetmesinin baş sorumlusu AKP iktidarıdır. Teşviklerden hakkıyla yararlanamasa da Konya, ülke ekonomisine önemli düzeyde katkı veren üretim merkezlerinden biridir. Konya'nın tamamen öz imkânlarıyla bugünkü seviyesine ulaştırdığı mükemmel sanayisiyle övünç duyuyoruz. Konya sanayisi, organize sanayi bölgeleri, Teknokent ve InnoPark adıyla iki adet teknoloji geliştirme bölgesi, KOBİ'lere dayalı altyapısı, nitelikli iş gücü, üretim ve ürün çeşitlendirme potansiyeliyle Türkiye'de oldukça önemli bir yerdedir.”

HER PARÇA KONYA’DA ÜRETİLİYOR

“Konya, ilk millî otomobilimiz üretebilecek kapasiteye de sahiptir” diyen kalaycı, şöyle konuştu: “Zira, ülkemizde otomotiv yan sanayi sektörünün lokomotifi hâline gelen ve en büyük metal işleme kapasitesine sahip olan il Konya'dır. Konya, otomotivde kaliteli ürünleriyle artık dünyada çok önemli bir merkez hâline gelmiştir. Konya'da otomotiv adına her türlü üretim yapılmakta, otomobilin her parçası üretilebilmektedir. Bu itibarla, yerli otomobili, Türk malı ilk otomobili yapabilecek en ideal şehir Konya'dır. Konyalılar Sayın Başbakandan bu durumu gözetmesini, Konya'nın hakkına sahip çıkmasını beklemektedir. Beklentimiz asla torpil değildir. Biz Konyalılar hakkımız olmayanı zaten isteyemeyiz. Konya sanayisinin tramvay üretecek imkân ve kapasitesi varken, bazı vizyonsuz yöneticilerin ithalatı tercih etmesi nedeniyle bu imkân kaçmıştır. Şimdi de Konya'ya otomobil fabrikası kurulması imkânının kaçırılmaması gerekmektedir. Bundan, Konya'nın ötesinde ülkemizin de büyük yarar sağlayacağı unutulmamalıdır. Üniversite-sanayi iş birliğinin AR-GE ve inovasyon çalışmalarının geliştirilmesi, marka oluşumu ve kalifiye eleman yetiştirilmesi bakımından büyük önem arz eden Konya teknik üniversitesi artık kurulmalıdır. Yıllardır yatırım programında yer alan Konya-Mersin arası çift hatlı demir yolu ve lojistik merkez yatırımlarına hız verilmeli, sanayici ve ihracatçımızın limanlara hızlı ve uygun maliyetli ulaşımı bir an önce sağlanmalıdır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri