Yerli otomobil için beş farklı yer hazır

KSO Başkanı Memiş Kütükçü, yerli otomobil yatırımına ev sahipliği yapma arzusunu net bir şekilde ortaya koyduklarını belirterek, “Yerli otomobil yatırımının Konya’ya yapılması halinde yatırımcıya 5 farklı yer önerimiz mevcut” dedi

Konya Sanayi Odası (KSO), Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ve Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen "Otomotivin Geleceği ve Cazibe Merkezi Konya” Paneli Dedeman Otel’de gerçekleştirildi. Panelin açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, yerli otomobil yatırımına ev sahipliği yapma arzusunu net bir şekilde ortaya koyduklarını söyledi. Yerli otomobil için yapılacak olan yatırımların Marmara Havzası yerine bir Anadolu şehrine yapılması gerektiğini aktaran Kütükçü, “Türkiye’nin kendi otomobilini üretecek bir kabiliyete gelmesi, bu yeteneklerini geliştirmesi demek, milli gelirimizin iki katına, hatta üç katına çıkması demektir. Türkiye bunu başaracaktır. Konya olarak, biz de yerli otomobil yatırımına ev sahipliği yapma arzumuzu ortaya net bir şekilde koyduk. Yerli otomobil yatırımının Konya’ya yapılması halinde yatırımcıya 5 farklı yer önerimiz mevcut. Bu yatırımın sıkışan Marmara Havzası’nın yerine, bir Anadolu şehrine yapılması gerektiğini ve bu şehrin de Konya olduğunu ifade ettik, etmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

İMZALAR EN BÜYÜK NİŞANE

Türkiye’nin, otomotivde 1 milyon adet üretimi aşarak, bu konudaki üretim yeteneğini ortaya koyduğunu kaydeden Kütükçü, şunlara söyledi: “Tüm bu rakamların ve üretim yeteneğinin ötesinde, artık Türkiye’nin kendi otomobilini üretmeye başlayacağı bir sürece fiilen girmiş bulunuyoruz. Bugüne kadar uluslararası birçok markanın araçlarını üreten Türkiye, artık kendi otomobilini de üretecek Allah’ın izniyle. Bildiğiniz üzere, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Türkiye'nin Otomobili Ortak Girişim Grubu kuruldu ve babayiğitlerimiz imzalarını attılar. Bu, Türkiye'nin kendi otomobilini üretme kararlılığının en büyük nişanesidir.” Türkiye’de ilk defa tamamen bağımsız, uluslararası bir kuruluşa rapor hazırlattıklarını aktaran Kütükçü, Raporun detaylarını katılımcılarla paylaştı.

YERLİ OTOMOBİLİN GURURUNU YAŞAYACAĞIZ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yerle otomobili biran önce yollarda görmek istediklerini belerterek, “Bugün Türkiye otomotiv sektörü alanında yan sanayi, üretim, birçok açıdan belli bir mesafe almış durumda. Ama kendi markasıyla Türkiye patentli otomobil üretimimiz yoktu. Yerli otomobil bir an önce yollara çıksa da belediyeler, kamu kuruluşları ve vatandaşlar olarak bu açıdan kendimiz gururla yerli otomobile binmenin gururunu yaşasak. İnşallah yerli otomobili karayollarımız da ve dünyanın değişik şehirlerinde görürüz. Bu açıdan da bir beklentimiz sonuçlanmış olur” dedi. Konya sanayisi, sanayicisi ve üreticileriyle gurur duyduklarını aktaran Akyürek, şunları söyledi:  “Geçmişin tarımsal üretim merkezi olan Konya, tarımsal üretiminin yanında tarım ürünleri sanayisiyle başlayan, tarım makineleri sanayisiyle devam eden sonra üretim çeşitliliğiyle büyük bir sanayi şehri haline gelmesi Konya’mız adına gurur vericidir. Konya sanayisinin en büyük özelliği üretim çeşitliliğidir. Her alanda Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyoruz. Bugün otomotiv yan sanayinde üretim yapan firmalar dünyanın bir çok ülkesine satış yapıyor. Birçok önemli markanın parçalarını üretme sürecini devam ettiriyor. Bu da otomotiv yatırımları açısından ciddi bir alt yapıyı oluşturuyor.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK 5. OTOMOTİV ÜRETİCİSİYİZ

Şehirde otomotiv yan sanayi sektörde faaliyet gösteren firma sayısının 400’ün üzerinde olduğunu belirten Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Savaş Ülger, hizmet sağlayıcı diğer firmalarla birlikte 10 bin kişinin üzerinde bir istihdam söz konusu olduğunu söyledi. Ülger, 2016 yılı verilerine göre yarattığı 4 trilyon dolarlık üretim ile dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine tekabül edip, doğrudan ve dolaylı olarak 80 milyon kişiye istihdam sağladığını ve lokomotif sektör olduğunu belirterek, “Uluslararası ticarette böylesine büyük bir ekonomik güce sahip olan sektörden ülkemizin gelecek vizyonu ve hedefleri doğrultusunda daha fazla pay alabilmek adına hepimize büyük sorumluluklar düşüyor” şeklinde konuştu.

Otomotiv sektörünü öncelikli sektör olarak ele alındığını kaydeden Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’ndan Mustafa Rumeli, “Otomotiv sektöründe yatırımlarımızı arttırmak ve ülkemizi cazibe merkezi haline getirmek için önemli çalışmalar yürütüyoruz. İstatistiklerde ileriye doğru ilerliyoruz. 2017 yılında 69. sıradayken 60. sıraya yükseldik dünya liginde 200 ülke içinde. 2016 yılı sonu itibariyle dünyanın en büyük 14. Avrupa’nın ise en büyük 5. otomotiv üreticisi olmuşuz. Artık otomotiv üreticileri, otomotiv için ihracat için giderek daha fazla oranda ülkemizi tercih etmeye başladılar. 2016 yılında 645 bin araçla dünyada Avrupa’ya en fazla ihraç eden ülke olmamız bu tercihi açıkça gösteriyor.”

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri